چگونه زردی نوزاد را درمان کنیم؟ و بهترین راه درمان کدام است؟

درمان زردی نوزاد

تایید شده توسط هیئت علمی 30سیب

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک، مشاوره بگیرید.

برای درک بهتر درمان های زردی نوزاد در ابتدا بهتر است کمی در مورد زردی بدانیم. زردی (یرقان یا ایکتر یا جاندیس) به علّت افزایش بیلی روبین خون (ماده ای که از شکستن گلبول های قرمز خون تولید می شود) رخ می دهد. کبد در متابولیسم بیلی روبین و در نهایت دفع آن از روده تاثیر عمده ای دارد؛ امّا در نوزادان کبد به بلوغ کافی نرسیده است. علاوه بر آن عمر گلبول های قرمز نیز در نوزادان کمتر است؛ در نتیجه گلبول ها زودتر شکسته شده و بیلی روبین تولید می شود. همین امر باعث شیوع بالای یرقان در نوزادان می شود. اما این عارضه نگران کننده نیست و با روش های بسیار ساده قابل درمان مییاشد به طور کلی هدف های اولیه از درمان زردی شامل:

  1. پیش گیری از عارضه نادر اما جدی زردی نوزاد به نام کرنیکتروس که می تواند باعث آسیب مغزی شود.
  2.  در صورتیکه زردی ناشی از ناسازگاری های خونی باشد قطع فرایند تخریب سلول های خونی.

ما در ادامه این مقاله شما را با انواع روش های درمان زردی آشنا میکنیم پس با ما همراه باشید. همچنین در ویدیو زیر نحوه ایجاد زردی در نوزاد را به طور کامل و دقیق توضیح داده ایم.

زردی نوزاد چقدر طول میکشد؟

فتوتراپی و درمان زردی

اکثر نوزادان مبتلا به زردی نیازی به درمان ندارند. اینکه زردی نوزاد چقدر طول می‌کشد، به شدت و علت زردی بستگی دارد. اگر نوزاد شما زردی خفیف داشته باشد، ممکن است پزشک توصیه کند که به نوزاد خود بیشتر شیر بدهید تا دفع بیشتری داشته باشد. این امر به خلاص شدن از شر بیلی روبین اضافه کمک می‌کند. در نوزادان کاملی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، زردی معمولاً در طی ۲ هفته از بین می‌رود. اما در نوزادان نابالغ یا نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، رفع کامل زردی نوزاد ممکن است بیش از ۲ تا ۳ هفته طول بکشد. اگر زردی نوزاد بیش از ۳ هفته طول کشید، با پزشک او صحبت کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در حالیکه زردی یک وضعیت شایع در میان نوزادان تازه متولد شده است و غالبا به مشکلات زمینه‌ای جدی مربوط نمی‌شود اما در برخی شرایط لازم است برای درمان و رفع زردی نوزاد به پزشک مراجعه کنید، از جمله:

  • بی اشتهایی و امتناع از شیر خوردن
  • حرکت کم یا بسیار ضعیف
  • نوزاد به سختی از خواب بیدار می‌شود.
  • خواب آلودگی شدید دارد.
  • مشکوک به کم آبی بدن است؛ ادرار نکردن به مدت بیش از ۸ ساعت، ادرار تیره، دهان بسیار خشک و نداشتن اشک.
  • تب
  • دمای پایین بدن که با گرم کردن بالا نمی‌رود.
  • ظاهر شدن زردی در ۲۴ ساعت اول تولد
  • پوست نوزاد زرد تیره یا نارنجی شده است.
  • زردی به اندام‌های پایین‌تر مانند دست‌ها، سینه و پاها رسیده است.
  • زردی در حال بدتر شدن است.
  • نوزاد شما ریسک فاکتورهای زردی شدید را دارد: عوامل خطر عبارتند از نوزاد نارس متولد شده در ۳۶ هفتگی یا کمتر، مشکل گروه خونی ABO یا  Rh، سابقه زردی شدید در سایر فرزندان خانواده، خونریزی در پوست سر 
  • سفیدی چشم‌ها زرد شده است.
  • ناآرامی و گریه‌های مداوم
  • انتشار زردی به معده (شکم)
  • نگران میزان زردی هستید.
  • نگران این هستید که کودک‌تان شیر مادر کافی دریافت نمی‌کند.
  • مدفوع زرد و دانه دار کمتر از ۳ بار در روز . (استثناء: در صورت تغذیه با شیر مادر و قبل از ۵ روزگی)
  • نوزاد ۲ تا ۴ روزه شما که با شیر مادر تغذیه می‌کند، بیشتر از ۲۴ ساعت است مدفوع نکرده است.
  • در روز کمتر از ۶ عدد پوشک خیس می‌کند. (استثنا: ۳ عدد پوشک خیس در روز در صورت تغذیه با شیر مادر قبل از ۵ روزگی می‌تواند طبیعی باشد.)
  • زردی بعد از ۱۴ روزگی از بین نرفته است.
  • زردی بعد از ۷ روزگی شروع شده یا عود می‌کند.
  • مدفوع سفید، زرد کم رنگ یا خاکستری

چرا نوزاد من دچار زردی می‌شود؟

بدن کودک شما هر روز مقداری گلبول قرمز را بازیافت می‌کند. بیلی روبین یک ماده زرد رنگ است که با تجزیه گلبول‌های قرمز تشکیل می‌شود. کبد مادر در دوران بارداری، بیلی روبین را برای کودک حذف می‌کند. پس از تولد ممکن است کبد کودک به اندازه کافی بالغ نشده باشد تا بتواند به خودی خود بیلی روبین را به درستی حذف کند. ممکن است چند روز طول بکشد تا کبد کودک بتواند این کار را به خوبی انجام دهد.

هنگامی که کبد نوزاد در روزهای اول زندگی باعث زردی می‌شود، به آن زردی فیزیولوژیک می‌گویند. این شایع‌ترین نوع زردی در نوزادان است. اما گاهی اوقات یک وضعیت سلامتی در کودک می‌تواند به زردی منجر شود. نوزادان مبتلا به این شرایط سلامتی نسبت به نوزادان مبتلا به زردی فیزیولوژیک، به احتمال بیشتری برای کمک به کاهش سطح بیلی روبین خود به درمان نیاز دارند. این شرایط عبارتند از:

  • عدم تطابق گروه خونی، مانند بیماری Rh : تعداد کمی از نوزادان گروه‌های خونی متفاوتی نسبت به مادران خود دارند. این عدم تطابق می‌تواند منجر به تجزیه سریع‌تر گلبول‌های قرمز خون شود و مقدار زیادی بیلی روبین تولید کند.
  • خونریزی داخلی: وجود خونریزی در داخل بدن نوزاد
  • مشکل در کبد کودک: اگر کودک شما عفونتی مانند هپاتیت یا بیماری مانند فیبروز کیستیک دارد که بر کبد تأثیر می‌گذارد، ممکن است کبد عملکرد مناسبی نداشته باشد.
  • مشکل در گلبول‌های قرمز خون کودک: برخی از نوزادان تعداد زیادی گلبول قرمز دارند. این وضعیت در برخی از دوقلوها و نوزادانی که با توجه به سن حاملگی کوچک هستند (یعنی نوزادانی که بر اساس تعداد هفته‌هایی که در رحم مادر بوده‌اند، کوچکتر از حد طبیعی هستند) بیشتر دیده می‌شود. 
  • یک بیماری ژنتیکی مانند کمبود G6PD : این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که بدن به اندازه کافی G6PD ندارد. G6PD آنزیمی است که به گلبول‌های قرمز خون کمک می‌کند تا به خوبی کار کنند.
  • یک عفونت، مانند سپسیس: این یک عفونت است که در خون نوزاد ایجاد می‌شود.
  • کبودی در بدو تولد: کبودی زمانی اتفاق می‌افتد که خون از رگ‌های خونی نشت کند. گاهی اوقات نوزادان هنگام زایمان و تولد دچار کبودی می‌شوند. هنگامی که کبودی‌های بزرگ بهبود می‌یابند، سطح بیلی روبین ممکن است افزایش یابد.
  • نارس بودن: حتی اگر نوزاد به موقع متولد شده باشد، کبد او در چند روز اول هنوز کمی نابالغ است. این مسئله اغلب به زردی خفیف منجر می‌شود که نگران کننده نیست. اما احتمال بروز زردی در نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می‌آیند (نوزادان نارس) بیشتر است. زیرا کبد آنها در مقایسه با نوزادان full term (کامل) عملکرد ضعیف‌تری دارد.

زردی تا چه اندازه شایع است؟

زردی شایع‌ترین بیماری در میان نوزادان تازه متولد شده است. حدود ۵۰ درصد از نوزادان رسیده (term) و ۸۰ درصد از نوزادان نارس در هفته اول زندگی دچار زردی می شوند. زردی همچنین یکی از علل شایع بستری مجدد در بیمارستان پس از ترخیص اولیه نوزادان تازه متولد شده است.

زردی نوزاد چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟

هنگامی که زردی شدید برای مدت طولانی درمان نشود، سطح بیلی روبین خون به شدت افزایش خواهد یافت. این وضعیت می‌تواند بر برخی از سلول‌های مغزی کودک تأثیر بگذارد و باعث ایجاد بیماری به نام کرنیکتروس شود. کرنیکتروس نوعی آسیب مغزی است که می‌تواند ناشی از سطوح بالای بیلی روبین در خون نوزاد باشد. این وضعیت ممکن است به تشنج، فلج مغزی آتوئید و کاهش شنوایی منجر شود. کرنیکتروس همچنین می‌تواند مشکلاتی در بینایی و دندان‌ها ایجاد کند و گاهی اوقات حتی می‌تواند باعث ناتوانی‌های ذهنی شود. به همین خاطر است که کارشناسان همواره بر درمان زردی نوزادان تأکید می‌کنند.

روش های درمان زردی نوزاد

خب حالا که مطمئن شده‌ایم کودک‌مان زردی دارد،  برای درمان زردی نوزاد چکار کنیم؟ زردی خفیف نوزاد اغلب در عرض دو یا سه هفته خود به خود از بین می رود. برای زردی متوسط تا شدید شدید، ممکن است لازم باشد کودک شما مدت بیشتری تحت درمان باشد یا در بیمارستان بستری شود. روش‌های مختلفی برای از بین بردن زردی نوزاد وجود دارد که با توجه به شدت زردی توصیه می‌شود. در ادامه به شما خواهیم گفت که برای زردی نوزاد چه باید کرد.

درمان‌هایی برای کاهش سطح بیلی روبین در خون نوزاد به کار می‌رود، شامل موارد زیر است.

  • تقویت تغذیه: برای جلوگیری از کاهش وزن، پزشک ممکن است شیردهی مکرر یا استفاده از شیر خشک را توصیه کند تا مطمئن شود که نوزادتان مواد مغذی کافی را دریافت می‌کند.
  • نور درمانی (فوتوتراپی): ممکن است نوزاد شما زیر یک لامپ مخصوص قرار گیرد که نوری در طیف سبز آبی ساطع می‌کند. این نور، شکل و ساختار مولکول‌های بیلی روبین را به گونه‌ای تغییر می‌دهد که می‌توانند هم از طریق ادرار و هم از طریق مدفوع دفع شوند. در طول درمان، کودک برهنه است و فقط از پوشک و چشم بندهای محافظ استفاده می‌کند. نور درمانی ممکن است با استفاده از یک پد یا تشک ساطع کننده نور تکمیل شود.
  • ایمونوگلوبولین وریدی: (IVIg)  زردی ممکن است به تفاوت گروه خونی مادر و نوزاد مربوط باشد. این وضعیت باعث می‌شود که کودک آنتی بادی‌هایی را از مادر دریافت کند که به تجزیه سریع گلبول‌های قرمز خون کمک می‌کند. تزریق داخل وریدی یک ایمونوگلوبولین (یک پروتئین خون که می‌تواند سطح آنتی بادی‌ها‌ را کاهش دهد) ممکن است شدت زردی و نیاز به تعویض خون را کاهش دهد، اگرچه نتایج قطعی نیستند.
  • تعویض خون: زمانی که زردی شدید به سایر درمان‌ها پاسخ نمی‌دهد، ممکن است نوزاد نیاز به تعویض خون داشته باشد. این پروسه شامل گرفتن (کشیدن) مکرر مقادیر کمی از خون و جایگزینی آن با خون اهدایی و در نتیجه رقیق کردن بیلی روبین و آنتی‌بادی‌های مادر استو این روش در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان انجام می‌شود.

روش‌هایی نظیر حمام کردن نوزاد با عرق کاسنی یا ترنجبین، متعادل نگه داشتن دمای منزل (حدود ۲۵ درجه)، استفاده از قطره بیلی ناستر، استفاده از خوراکی‌های با طبع سرد در رژیم غذایی مادر و قرار دادن نوزاد برهنه در برابر نور خورشید (به مدت چند دقیقه در روز) می‌توانند به عنوان درمان‌های تکمیلی برای رفع زردی نوزاد مورد استفاده قرار گیرند.

آیا شیر خشک زردی نوزاد را پایین میاورد؟

یکی از سوالات متداول تازه مادران این است که واسه زردی نوزاد چی خوبه: شیر خشک یا شیر مادر؟ چگونه زردی نوزاد را پایین بیاوریم؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد زردی نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، خفیف‌تر است و آنها زودتر درمان می‌شوند. به همین خاطر در مواقعی که سطح زردی به حدی بالا باشد که بستری نوزاد در بیمارستان ضرورت پیدا کند، به مادران توصیه می‌شود که به طور موقت و تا پایین آمدن سطح بیلی روبین از شیر خشک برای تغذیه نوزادشان استفاده نمایند. در حالی که مکانیسم دقیقی که منجر به زردی ناشی از شیر مادر می‌شود ناشناخته است اما گمان می‌رود که مواد موجود در شیر مادر، توانایی کبد نوزاد برای پردازش بیلی روبین را مهار می‌کند. در مورد زردی متوسط ممکن است تغذیه ترکیبی با شیر مادر و شیر خشک توصیه شود. اما اگر زردی نوزاد در حد خفیف و تحت کنترل باشد، نیازی نیست برای درمان زردی نوزاد، شیر مادر را قطع کنید.

فتوتراپی برای درمان زردی نوزاد

درمان معمول برای زردی نوزاد استفاده از نور با طول موج خاصی است. این نوع درمان فتوتراپی نام دارد. فتوتراپی هم در خانه و هم در بیمارستان با توجه به شرایط نوزاد و شدت زردی میتواند انجام شود. در فتوتراپی طیفی از امواج مرئی بر پوست نوزاد تابیده شده و باعث تولید بیلی روبین های محلول در آب می شود. این بیلی روبین ها در نهایت به راحتی از طریق ادرار و مدفوع دفع می شوند. مؤثر ترین طیف نور به کار رفته در فتوتراپی طیف نور آبی است. ولی طیف های سبز و سفید هم به مقدار کمتر تاثیر دارند.

فتوتراپی زمانی به کار می رود که مقدار بیلی روبین خون نوزاد بیش از حد طبیعی و کمتر از حد اورژانسی (حدود ۴-۵ mg/dl) باشد. در نوزادانی که هنگام تولد وزن بسیار پایینی دارند در روز اول بعد از تولد فتوتراپی جهت پیشگیری انجام می شود.

فتوتراپی می تواند دارای عوارضی باشد که در صورت مراقبت صحیح احتمال ایجاد آن ها کاهش می یابد.

اگر بیلی روبین نوزاد بعد از ۴-۶ ساعت فتوتراپی، ۱-۲ mg/dl کاهش پیدا نکند یعنی فتوتراپی مؤثر نبوده است.

دوز تجویز شده فتوتراپی تعیین کننده سرعت درمان است. دوز بستگی به موارد مختلفی دارد؛ مثلا طول موج نور، شدّت تابش نور، فاصله بین نور و نوزاد و مقدار سطح بدن نوزاد که در معرض نور قرار می گیرد.

دوز تجویزی به معیار هایی در نوزاد نیز بستگی دارد. وزن هنگام تولد، سن حاملگی و بیلی روبین کل سرم قبل از شروع فتوتراپی از جمله عوامل مؤثر در تعیین دوز فتوتراپی هستند.

درمان های زردی در بیمارستان

پس از تشخیص زردی نوزاد، بسته به علّت و وضعیت کلی نوزاد ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان وجود داشته یا نداشته باشد.

درمان های کاهش سطح بیلی روبین در خون نوزاد ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIg): زردی ممکن است مربوط به تفاوت گروه خونی مادر و نوزاد باشد. این وضعیت باعث می شود نوزاد آنتی بادی هایی را از مادر دریافت کند که باعث تجزیه سریع گلبول های قرمز نوزاد و در نتیجه افزایش بیلی روبین خون می شوند. تزریق داخل وریدی ایمونوگلوبولین(پروتئینی در خون که می تواند سطح آنتی بادی های ناسازگار مادری را کاهش دهد.) ممکن است زردی را کاهش دهد.
  2. تعویض خون: گاهی نوزاد دیر به مرکز درمانی مراجعه کرده و بیلی روبین بسیار بالایی دارد. در این صورت نیاز به درمان اورژانسی است تا به سرعت بتوان بیلی روبین خون را پایین آورد و از عوارض عصبی (کرن ایکتروس) جلوگیری کرد.

در این روش مقداری از خون نوزاد گرفته میشود و سپس یا با خون اهدا کننده عوض شده،و یا در خون خود نوزاد سطح بیلی روبین و آنتی بادی های مادری که به جنین منتقل شده است و باعث تخریب گلبول های قرمز نوزاد و ازاد شدن بیلی روبین می شود را با عبور از فیلتر های مخصوص کاهش داده و مجدد به بدن نوزاد بازگرداننده می شود.

درمان زردی نوزاد بر اساس علل ایجاد کننده

یرقان انواع متفاوتی دارد که بسته به علّت بروز هرکدام درمان آن متفاوت است. لازم به ذکر است که زردی فیزیولوژیک طبیعی است و بهبود خود به خودیَ طی ۲-۳ هفته دارد.

درمان زردی مربوط به شیرمادر

زردی میتواند ناشی از مصرف کم یا زیاد شیر مادر در نوزاد باشد که در ادامه روش درمانی هریک را توضیح میدهیم.

زردی مربوط به مصرف کم شیر مادر

انواعی از ایکتر مربوط به شیر مادر هستند. در صورت مصرف کم شیر مادر زردی در حدود روزهای سوم و چهارم بعد ازتولّد بروز کرده و می تواند طولانی مدّت باشد. در این نوع شما به راحتی می توانید با افزایش دفعات شیردهی ایکتر را درمان کنید.

زردی مربوط به مصرف زیاد شیر مادر

در نوع دیگر که مربوط به مصرف زیاد شیر مادر است و شیوع کمتری دارد، زردی به علّت وجود موادی در شیر مادر و مهار عملکرد آنزیم های کبدی بروز می کند. این زردی در روزهای ۴-۷ بعد از تولّد رخ داده و در ۲-۳ هفته بعد از تولّد به اوج خود می رسد. این نوزادان تنها دچار یرقان شده و مشکل دیگری ندارند. با قطع شیردهی به طور موقت بیلی روبین خون کاهش یافته و زردی درمان می شود. البته قطع شیردهی همراه با فتوتراپی است. در صورت شروع مجدد شیردهی افزایش بیلی روبین دیگر رخ نمی دهد.

درمان زردی پاتولوژیک

ایکتری که در روز اول بعد از تولد وجود داشته باشد پاتولوژیک است و از وجود بیماری ای در نوزاد ناشی می شود. به طور کلی در درمان زردی، هدف اولیه اصلاح علل به وجود آورنده است. لذا درمان جراحی ممکن است در موارد خاصی از سرطان، ناهنجاری های مادرزادی، شرایطی که مجاری صفراوی را مسدود می کند، سنگ کیسه صفرا و ناهنجاری های طحال ضروری باشد.

در صورت افزایش بیش از حد بیلی روبین ( معمولا بیش از ۲۰ mg/dl ) عوارض شدید عصبی بروز کرده و غیر قابل بازگشت است. به همین جهت از دیگر اهداف درمان زردی جلوگیری از بروز این عارضه است.

درمان انتخابی برای درمان این نوع زردی برحسب سن و شرایط نوزاد متفاوت است. درمان های معمول شامل فتوتراپی، دارو و در صورت نیاز تعویض خون است. که در ادامه مقاله این روش ها را توضیح خواهیم داد.

درمان های خانگی موارد خفیف زردی نوزاد

یرقان خفیف معمولا در خانه به راحتی قابل درمان است.

نور خورشید

از جمله درمان های خانگی زردی، قرار دادن نوزاد در مقابل نور خورشید است. نور خورشید باعث شکسته شدن بیلی روبین شده و به کبد کمک می کند تا آن را راحت تر تجزیه کند. شما می توانید نوزاد را روزی دو بار و هر دفعه ۱۰ دقیقه در مقابل پنجره و در معرض نور خورشید قرار دهید. توجّه کنید که به هیچ وجه نباید نوزاد را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید زیرا پوست نوزاد بسیار حساس است و احتمال سوختگی وجود دارد.

شما میتوانید از دستگاه های فتوتراپی در منزل نیز استفاده کنید و در محیط امن خانه خود بدون نگرانی از بابت سوختگی یا سایر مشکلات به درمان نوزاد بپردازید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه این دستگاه می توانید مقالات دیگر سایت را مطالعه کنید.

شیر خشک

در برخی از نوزادان، افزودن شیرخشک به تغذیه نوزاد علاوه بر شیر مادرمی تواند به کاهش سطح بیلی روبین کمک کند.زردی معمولاً ظرف ۲ هفته در نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می کنند برطرف می شود. و در نوزادانی که فقط از شیر مادر تغذیه می کنند ممکن است بیش از ۲ تا ۳ هفته طول بکشد.

ماساژ دادن

ماساژ نوزاد از قدیم در برخی کشور های آفریقایی و آسیایی دیده شده است. ماساژ چندین مزیت دارد که در بهبود زردی تاثیر دارد. از جمله این مزیت ها تحریک دفع است. مدفوع زودهنگام حضور بیلی روبین در روده را کاهش می دهد و هم چنین در کاهش بیلی روبین خون نیز تاثیر دارد. ماساژ دادن به علاوه باعث کاهش سطح بیلی روبین پوست نیز شده و زردی پوست را از این طریق نیز کاهش می دهد.

بیلی ناستر و درمان زردی

بیلی ناستر

بیلی ناستر قطره ای جهت مقابله با زردی نوزادان است. نتایج مطالعات نشان می دهد که استفاده از قطره بیلی ناستر همراه با فتوتراپی می تواند باعث کاهش قابل توجه سطوح بیلی روبین کل و مستقیم شود.قطره بیلی ناستر را به راحتی میتوانید از داروخانه ها و فروشگاه های معتبر تهیه کنید.

ویتامین دی

معمولا نوزادانی که سطح ویتامین دی خونشان پایین است، بیشتر به افزایش بیلی روبین و در نتیجه ایکتر مبتلا می شوند. ویتامن دی را به صورت خوراکی برای نوزاد تجویز نمیشود بلکه مادر ویتامین دی مصرف کرده به شیر او منتقل شده و نوزاد از شیر مادر تغذیه کرده و ویتامین دی را از طریق شیر مادر دریافت میکند

ویتامین D و درمان زردی

پروبیوتیک ها

یک تحقیق نشان داد که مکمل پروبیوتیک در نوزادان به بهبود علائم زردی کمک می کند.

پروبیوتیک ها سطح بیلی روبین را کاهش داده و به بدن کمک میکنند تا بیلی روبین اضافی را دفع کند.

منیزیم

در صورت بارداری یا شیردهی سعی کنید غذاهای غنی از منیزیم را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. تا باعث به بهبود زردی نوزاد یا جلوگیری از ابتلا نوزاد به زردی شود.

از جمله این مواد غذایی شامل موارد زیر می شوند: موز، اسفناج، برگ چغندر، شکلات تلخ، تخمه کدو، انجیر خشک، بادام درختی، شیر سویا، کنجد.

آرد جو

آرد جو به کاهش سطح بیلی روبین خون کمک می کند و به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند.

آرد جو را باید به صورت محلول درآورده و به آرامی پوست نوزاد را با آن ماساژ دهید.

ابتدا سطح کمی از پوست نوزاد را به محلول آرد جو آغشته کنید و در صورت بروز قرمزی یا دیگر علائم حساسیت، از استفاده از این روش خودداری کنید.

تغذیه مادر در درمان زردی نوزاد

تغذیه مادر در دوران بارداری نقشی در ابتلای نوزاد به زردی ندارد اما با رعایت نکات تغذیه ای زیر در صورت شیر دهی به نوزاد به درمان جاندیس کمک میکنند.

  • مصرف زیاد آب و جلوگیری از کم آبی بدن مادر
  • مصرف میوه ها و سبزیجات تازه مثل زغال اخته، انگور، مرکبات (به ویژه لیمو) و گریپ فروت.
  • مصرف قهوه و چای گیاهی
  • مصرف غلات کامل یا سبوس دار
  • مصرف آجیل و حبوبات
  • مصرف پروتئین بدون چربی مثل تخم مرغ، گوشت گاو و بوقلمون، ماهی وغذاهای دریایی، عدس.
  • کاهش مصرف قند
  • اجتناب از ادویه جات زیاد و تند

چند نکته مهم برای درمان زردی نوزاد:

  • هنگامی که نوزاد شما مبتلا به جاندیس است بهتر است آب با شیشه شیر به او ندهید؛ بیلی روبین از طریق مدفوع بهتر از ادرار دفع می شود. آب فقط شکم را پر کرده و شیردهی را کاهش می دهد. در نتیجه تعداد مدفوع نیز کاهش می یابد.
  • اگر یرقان به دست و پای نوزاد رسید و یا مدّت زردی طولانی شد باید حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر احساس کردید نوزاد شما حال خوبی ندارد باید با پزشک خود تماس بگیرید.
  • اگر عامل زردی دارو یا ماده مصرفی خاصی باشد، باید مصرف آن ها قطع شود.
  • برای جلوگیری از کاهش وزن، پزشک ممکن است تغذیه مکرر یا مکمل را برای اطمینان از دریافت تغذیه مناسب نوزاد توصیه کند.
طولانی شدن پروسه زردی نوزاد

بهترین روش درمان زردی نوزاد

در کل بسته به معیار های متفاوتی که پیش‌تر مورد بحث قرار گرفته شد، بهترین شیوه درمان برای نوزادان با شرایط و انواع زردی های متفاوت فرق می کند.فراموش نکنید که زردی در نوزادان تازه متولد شده یک بیماری بسیار شایع و قابل درمان است.

سخن پایانی

بسته به علت جاندیس، نوزاد ممکن است فقط به پیگیری کوتاه مدت با مراجعه به متخصصین مربوطه و یا به نظارت دقیق مادام العمر توسط پزشک نیاز داشته باشد. والدین باید علائم و عوارض احتمالی زردی را بدانند و در صورت عود یا تشدید بیماری پزشک را مطلع سازند.

اگر زردی نوزاد شما بیش از ۳ هفته طول کشید، با پزشک خود صحبت کنید.

در صورت ایجاد ابهام یا سؤال، در بخش نظرات پاسخگوی شما عزیزان هستیم.

امیدواریم این مقاله مطالب مورد نیاز شما را پوشش داده و مطالب مفید و کاربردی بوده باشد.

۸ دیدگاه. Leave new

  • سلام وقت بخیر
    پسرم کلا شیر خودم رو میخوره و اول تولد گفتن زردی نداره ولی روز چهارم حس کردیم کمی زرد شده و بردم پیش متخصص ولی بدون آزمایش و دستگاه گفت نه زردی نداره و هیچی بهش ندید ، ما هم همین کارو کردیم
    ولی کم کم هی بیشتر شد و یه وقتایی کمتر میشد و دوباره برمی‌گشت، ۳ روز پیش بردم دکتر دیگه ای و با دستگاه اندازه گرفت ۹.۸ بود ، امروز آزمایش بیلی روبین داد و ۷.۱ بود
    الان ۵۱ روزشه و زردیش طولانی شده ، به نظرتون چیکار کنم زودتر تموم بشه ؟

    پاسخ
    • سلام و قت به خیر
      این زردی نیاز به درمان خاصی نداره
      فقط با توجه به اینکه زردی طول کشیده نیاز به یک سری ازمایش ها و بررسی ها هست که لازم هست به پزشک مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام بچه من پسر و هی شیر خودم میخوره روز اول تو بیمارستان به ما هیچی نگفتند اما احساس می‌کردم کمی زرد هست تو چشمش و پوست صورتش فقط روز چهارم که برای مراقبت سه روز بردیمش گفت زردی داره احتمالا با لامپ بر طرف شود یعنی من الان چکار کنم کاری لازم نیست انجام بدم

    پاسخ
  • سلام دختر من ۴۸روزشه به دنیا اومد دکتر گفت زردی نداره ولی بعد چند روز پوستش زرد شده تا حالا چند بار بردم دکتر قطره داد شیر خشت هم بهش میدم ولی خوب نمیشه

    پاسخ
    • سلام . لطفا به بیمارستان مراجعه کنید . شاید نیاز به دارویی دیگر یا استفاده از دستگاه فتوتراپی باشد .

      پاسخ
  • سلام نوزاد من ۱۰روزشه از دستگاه فتو تراپی تو خونمون استفاده کردم زردیش ۱۲بود بعد از دو روز استفاده از دستگاه اومد روی ۵ دیگه نذاشتم زیر دستگاه احساس میکنم دوباره چهرش زرد شده چیکار باید کنم ممنون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

سایر مقالات دسته ‌ نوزاد :
نوزاد