زمان مطالعه: 6 دقیقه

صفر تا صد آشنایی با انواع سرلاک و فواید آن‌ها

سرلاک و فواید آن

تایید شده توسط هیئت علمی 30سیب

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک، مشاوره بگیرید.

وقتی کودک به شش ماهگی می‌رسد، می‌تواند کم کم خوردن غذاهای جامد را شروع کند. سرلاک از بهترین گزینه‌ها برای نوزادان است. درست کردن سرلاک بسیار راحت است. به صورت آماده هم می‌توانید انواع سرلاک را خریداری کنید. با توجه به این که سرلاک انواع مختلفی دارد، شاید برای شما این سوال پیش بیاید که کدام یک از انواع آن برای فرزند شما بهتر است؟ دسته‌بندی سرلاک بر چه اساسی انجام می‌شود و هر کدام از سرلاک‌ها چه خواصی دارند؟ در این مطلب از سی سیب به این سوالات پاسخ می‌دهیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

دسته‌بندی سرلاک بر اساس سن نوزاد

اینفوگرافی مزایا و معایب سرلاک

وقتی می‌خواهید سرلاک و غذای کمکی خریداری کنید، متوجه خواهید شد که روی بسته‌بندی آن‌ها اعدادی نوشته شده است. به عنوان مثال، از پایان ۱۲ ماهگی، از پایان شش ماهگی.

منظور از این زمان‌بندی این است که شما باید از سرلاک مخصوص سن نوزاد خود برای تغذیه او استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر فرزند شما هفت ماهه است، نمی‌توانید به او سرلاکی را بدهید که مناسب کودکان ۸ ماه به بالا است. علت این امر هم آن است که در غذاهای کمکی مخصوص یک سن ممکن است موادی به کار رفته باشد که برای نوزادان کوچک‌تر مناسب نیست و معده آن‌ها نمی‌تواند آن مواد را هضم کند.

سرلاک‌ها از مواد مختلفی تشکیل می‌شوند. اصولا پایه اصلی اکثر آن‌ها برنج، گندم یا بادام است اما برخی از آن‌ها با تکه‌های میوه، عسل، خرما و… مخلوط شده‌اند. در ادامه انواع سرلاک بر اساس سن را بررسی می‌کنیم.

سرلاک مرحله اول

این سرلاک را می‌توانید از شش ماهگی به نوزاد خود بدهید. این سرلاک‌ها اغلب تک ماده‌ای هستند؛ مثلا از گندم، برنج ساده، گندم و سیب درست شده‌اند. نوزادان ۶ الی ۸ ماهه می‌توانند از این سرلاک استفاده کنند. البته نوزادان بزرگ‌تر هم می‌توانند از این سرلاک بخورند اما بهتر است از سرلاک مخصوص سن آن‌ها استفاده کنید که مواد و طعم‌های بیشتری دارد و برای بدنشان مقوی‌تر است.

دسته بندی سرلاک

سرلاک مرحله دوم

این سرلاک برای نوزادان ۸ الی ۱۰ ماهه است. همان طور که کودک رشد می‌کند، الگوی چشایی او نیز تغییر پیدا می‌کند و گسترش می‌یابد. او اکنون می‌تواند طعم‌های بیشتری را بخورد. در این مرحله سرلاک‌هایی با مواد مختلف را می‌توانید به او بدهید:

  • سرلاک گندم، سیب و گیلاس
  • سرلاک گندم و پرتقال
  • سرلاک برنج و سبزیجات
  • سرلاک عسل و گندم

طعم شیرین آن‌ها و وجود تکه‌های میوه در این سرلاک‌ها می‌تواند حس چشایی کودکان را تحریک کنند تا آن‌ها بتوانند با طعم‌های جدید آشنا شوند.

سرلاک مرحله سوم

از این سرلاک می‌توانید برای کودکان بالای ده ماه استفاده کنید. در این مرحله طعم‌های پیچیده‌تری وجود دارد؛ مثلا ترکیب گندم، عسل و خرما. ترکیب برنج با تکه‌های میوه. هر چه طعم‌ها بیشتر باشد، کودک شما بیشتر لذت می‌برد.

فواید سرلاک

سرلاک مرحله چهارم

حال فرزند شما دیگر می‌تواند غذای جامد بخورد. با امتحان کردن غذاهای بزرگسالان، سرلاک دادن به کودک کمی سخت می‌شود و باید در انتخاب طعم‌ها دقت شود؛ زیرا آن‌ها دیگر به طعم غذای بزرگسالان عادت کرده‌اند؛ بنابراین، سرلاک‌های این مرحله نیز شبیه به این طعم‌ها است. سرلاک این مرحله برای کودکان ۱ الی ۲ ساله مناسب است. در ساخت آن‌ها از دانه‌های مختلف به همراه میوه، سبزیجات، کره و… استفاده می‌شود. اصولا در آن‌ها از تکه‌های میوه استفاده می‌شود؛ زیرا کودک شما دیگر می‌تواند غذای خود را بجود و نیاز نیست همه چیز به صورت پودر یا پوره باشد.

در ساخت سرلاک‌ها معمولا از شیر بدون چربی استفاده می‌شود. اگر فرزند شما به لاکتوز حساسیت دارد، باید سرلاک‌هایی را خریداری کنید که شیر ندارند. همچنین با پزشک اطفال مشورت کنید و نظر او را در این باره بپرسید. علاوه بر این، برخی از کودکان به گندم و گلوتن حساسیت دارند. برای همین نباید از سرلاک‌هایی استفاده کنید که پایه آن‌ها گندم است.

دسته‌بندی سرلاک بر اساس مواد تشکیل شده

همان طور که اشاره کردیم سرلاک از مواد غذایی مختلفی ساخته می‌شود. با این حال، می‌توان به صورت کلی مواد اولیه آن را دسته‌بندی کرد.

  • سرلاک گندم و عسل

این سرلاک بسیار مغذی است. همچنین برای کودکانی مناسب است که سوءتغذیه دارند. این سرلاک دارای آهن، روی، کلسیم، ویتامین A و C است. همچنین در آن بیفیدوس BL وجود دارد که یک پروبیوتیک طبیعی فعال است که به تقویت سیستم ایمنی نوزاد کمک می‌کند. همچنین هضم آن راحت است.

  • سرلاک پوره پرتقال و موز و غلات

این سرلاک سرشار از ویتامین سی است که موجب رشد ذهنی نوزاد می‌شود. ویتامین سی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. هضم آن نیز ساده است.

  • سرلاک خرما و گندم

این سرلاک سرشار از آهن، روی، کلسیم و مواد معدنی است. طعم آن خوشمزه است و اغلب کودکان آن را دوست دارند. با این نوع سرلاک کودک با طعم‌های غنی‌تری آشنا می‌شود.

  • سرلاک سه غله و شیر

این سرلاک منبع غنی ویتامین D و کلسیم است. علاوه بر این، آهن نیز دارد.

برای درست کردن سرلاک می‌توانید از شیر مادر، آب یا شیر خشک استفاده کنید. در انتخاب شیر باید دقت کنید؛ زیرا کودکان در هر سنی نمی‌توانند شیر گاو بخورند.

  • سرلاک برنج

هضم سرلاک برنج برای نوزادان راحت است. سرلاک برنج قهوه‌ای فیبر بالایی دارد و برای دستگاه گوارش نوزاد مفید است.

  • سرلاک جو دوسر

این سرلاک نیز حاوی فیبر و آنتی‌اکسیدان‌های گیاهی است. طعم ملایمی دارد و شما می‌توانید با تکه‌های میوه آن را شیرین کنید.

فهرست انواع سرلاک‌ها می‌تواند ادامه پیدا کند اما پایه اصلی آن‌ها گندم، برنج و بادام است که به همراه خرما، عسل، تکه‌های میوه شیرین شده‌اند.

مزایای سرلاک برای نوزاد

مزایای سرلاک

در سرلاک انواع مختلفی از مواد مغذی وجود دارد. کودکان با خوردن سرلاک ویتامین‌های مختلف، آهن و کلسیم دریافت می‌کنند. تهیه سرلاک هم بسیار ساده است و بدون دردسر است. مصرف آن‌ها نیز آسان است و معده حساس نوزادان را اذیت نمی‌کند. البته باید نوع آن را به درستی انتخاب کنید. ساختار نرم و نیمه جامد سرلاک به نوزاد کمک می‌کند تا به تدریج با غذای جامد آشنا شود و در عین حال خوردن غذا برای او آسان باشد. این بافت از خطر خفگی جلوگیری می‌کند.

هنگام خرید حتما به مواد تشکیل‌دهنده سرلاک توجه کنید تا مواد نگه‌دارنده و رنگ اضافی به سرلاک اضافه نشده باشد.

معایب سرلاک

نمی‌توان معایب چندانی برای سرلاک یافت اما باید به این نکته اشاره کنیم که سرلاک‌ها دارای قند اضافی هستند. از قند برای بهتر شدن طعم سرلاک استفاده می‌شود که می‌تواند برای نوزادان خوب نباشد. اصولا سرلاک‌هایی که برای نوزادان هشت ماه و بالاتر هستند، حاوی شربت گلوکز و مالتودکسترین هستند. این دو ماده نوعی قند محسوب می‌شوند.

برخی از سرلاک‌ها هم دارای کنسانتره آب میوه هستند که ممکن است افزودنی سالمی برای غذای نوزاد نباشد. در فرایند ساخت کنسانتره آب میوه ممکن است ویتامین‌ها و مواد معدنی محلول در آب از بین بروند. برای همین افزودن میوه‌های تازه به غذا بهتر است.

گاهی راحت بودن خوردن سرلاک موجب می‌شود که نوزادان از سایر غذاها زده شوند و غذاهای خانگی را نخورند.

گاهی گلوتن و لاکتوز موجود در سرلاک می‌تواند موجب واکنش‌های آلرژیک شود.

آیا سرلاک خانگی بهتر از سرلاک فروشگاهی است؟

از مزایای سرلاک خانگی می‌توان به این اشاره کرد که شما به خوبی می‌دانید که از چه موادی تهیه شده است و از کیفیت آن‌ها هم باخبر هستید زیرا خودتان آن را تهیه کرده‌اید. دیگر ویژگی مثبت سرلاک خانگی این است که خودتان می‌توانید مواد مختلف را به اندازه دلخواه با هم ترکیب کنید. به عنوان مثال اگر فرزند شما به ماده‌ای حساسیت دارد، به راحتی می‌توانید آن را حذف کنید. اگر ماده‌ای را دوست ندارد اما آن ماده مقوی است، می‌توانید در میزان کم آن را با سایر مواد ترکیب کنید تا طعمش غالب نشود.

همچنین می‌توانید برای تهیه سرلاک از تازه‌ترین مواد استفاده کنید. با این حال، تهیه پودر کمی زمان‌بر است و باید آن را با دقت و در محیطی تمیز درست کنید. همچنین ممکن است ارزش غذایی دقیق مواد غذایی را که به فرزند خود می‌دهید، ندانید.

سرلاک خانگی

سخن آخر

سرلاک انواع مختلفی دارد و هر کدام از آن‌ها خواص گوناگونی دارند. سرلاک را می‌توان بر اساس سن کودک و مواد تشکیل‌دهنده دسته‌بندی کرد. در انتخاب سرلاک و تهیه آن دقت کنید و سعی نکنید به زور طعم خاصی را به فرزند خود بدهید. در صورت بروز مشکل در زمان خوردن سرلاک و مشاهده علائم حساسیت و… حتما به پزشک اطفال اطلاع دهید و از او کمک بگیرید. فرزند شما کدام سرلاک را بیشتر می‌پسندد؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

سایر مقالات دسته ‌ تغذیه نوزاد :
تغذیه نوزاد