جنین شما روز به روز بزرگتر میشود. اکنون کودک شما به اندازه یک سیب کامل است. در این زمان حدود سه ماه و نیم است که بارداری هستید. شکم مادر نیز بزرگتر و بزرگتر میشود و بدن او مدام در حال تغییر است. به زودی متوجه تکان خوردن جنین خود خواهید شد. در این مقاله قصد داریم به بررسی اندازه جنین، تغییرات بدن مادر، علائم و نکات هفته پانزدهم بارداری بپردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
رشد جنین در هفته پانزدهم بارداری
جنین در این زمان حدود ۱۱.۲ سانتیمتر طول دارد. میانگین قد نوازد در ۱۵ هفتگی حدود ۱۶.۵ سانتیمتر است. وزن کودک نیز حدود ۱۱۴ گرم است. در این زمان جنین میتواند به طور کامل حرکت کند. دست و پاهای خود را تکان دهد. بدن خود را بکشد و حرکات تنفسی انجام دهد. قسمت بیرونی گوش کودک نیز در حال رشد است و کم کم قابل تشخیص میشود. در همین حین، گوش داخلی نیز در حال رشد است. البته جنین هنوز نمیتواند به طور کامل بشنود اما به زودی این اتفاق هم میافتد. پوست کودک شما هنوز بسیار نازک و شفاف است و به شما امکان میدهد رگهای خونی و اسکلت را به وضوح مشاهده کنید. استخوانها نیز در حال سخت شدن هستند. فرایند رشد و سخت شدن در برخی از استخوانهای جمجمه، ستون فقرات و شانهها، همراه با استخوان طوق و استخوانهای بلند، از هفتههای پیش آغاز شده است. استخوان دست و پا نیز در حال سخت شدن هستند.
سونوگرافی هفته پانزدهم بارداری
اگر قصد انجام آزمایش نشانگر چندگانه را دارید، بین هفته ۱۵ الی ۲۰ از شما خون گرفته میشود. این غربالگری سطوح پروتئینها و هورمونهای خاص را در مادر به اندازهگیری میکند. این آزمایش برای ارزیابی خطر نقص لوله عصبی و ناهنجاریهای کروموزومی نوزاد انجام میشود. همچنین ممکن است آزمایش آمنیوسنتز انجام دهید. این آزمایش نیز بین هفتههای ۱۵ الی ۲۰ انجام میشود. این آزمایش تهاجمی محسوب میشود و هدف آن بررسی نقایص لوله عصبی، ناهنجاریهای کروموزومی و سایر اختلالات ژنتیکی است. این آزمایش در صورتی انجام میشود که نتایج آزمایشات قبلی مشکلی را نشان بدهند. این آزمایش از آنجایی تهاجمی محسوب میشود که پزشک باید برای انجام آن سوزنی را به داخل کیسه آمنیوتیک هدایت کند و همزمان با کمک سونوگرافی آن را مشاهده کند تا بتواند نمونهای مایع کیسه آمنیوتیک را برای آزمایش بردارد. با این روش میتوان جنسیت جنین را متوجه شد اما در صورت انجام سونوگرافی معمولی، تشخیص جنسیت جنین دشوار است.
شکم مادر در هفته پانزدهم بارداری
بدن مادر نیز به سرعت در حال تغییر است. رحم بزرگتر شده است و به زودی از لگن خارج میشود. با این حال برجستگی در این هفته کم است. مخصوصاً اگر اولین بار باشد که بارداری را تجربه میکنید. افرادی که دومین یا چندمین بارداری خود را تجربه میکنند، زودتر متوجه برجستگی شکم میشوند. توصیه میشود در این هفته بین نیم تا یک کیلو وزن اضافه کنید. کافی است حدود ۳۰۰ کالری اضافی دریافت کنید تا بتوانید این افزایش وزن را داشته باشید. کالریهای دریافتی باید سالم باشند. اگر متوجه افزایش وزن شدید یا ناگهانی شدید، به پزشک خود اطلاع دهید زیرا این امر میتواند نشانه مشکلی به نام پره اکلامپسی باشد. معمولاً نمیتوان حرکات جنین را در این زمان احساس کرد. معمولاً حرکت جنین در هفته ۱۶ الی ۲۲ احساس میشود.
علائم بارداری در هفته پانزدهم
مادران باردار در این هفته علائم مختلفی را تجربه خواهند کرد. این علائم میتوانند در افراد مختلف متفاوت باشند. علاوه بر این شدت بروز آنها نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در ادامه رایجترین نشانههای بارداری در هفته پانزدهم را بررسی میکنیم.
- افزایش میل جنسی
به طور کلی میل جنسی در دوران بارداری افزایش پیدا میکند. در این هفته نیز بسیاری از علائم سه ماهه اول بارداری رفع شدهاند و مادر انرژی بیشتری دارد. دیگر حالت تهوع ندارد و میتواند به خوبی غذا بخورد. همین مسائل باعث میشوند تا مادر میل بیشتری به برقراری رابطه جنسی داشته باشد.
- خونریزی بینی
با توجه به افزایش حجم خون و حساس شدن راههای بینی، امکان دارد مادر دچار خونریزی بینی شود. این خونریزی مشکلی ایجاد نخواهد کرد. در صورتی که شدت آن زیاد است و بند نمیآید، باید به پزشک اطلاع دهید.
- سوزش سر دل، گاز و سوء هاضمه
بسیاری از زنان در این زمان دچار مشکلات شکمی میشوند. به تغذیه خود توجه کنید. ببینید کدام یک از آنها معده شما را تحریک میکنند. همچنین میتوانید با پزشک خود درباره تغذیه مشورت کنید. با این حال این موارد نباید جلوی تغذیه سالم شما را بگیرد.
- لثههای متورم
اکنون که باردار هستید لثههای شما حساستر شدهاند. بیشتر مراقب آنها باشید. دندانهای خود را مرتب مسواک بزنید و به آرامی نخ دندان بکشید. حتماً هم به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانهای شما بررسی شوند.
- تنگی نفس
با توجه به این که بدن شما فعالیت زیادی در این زمان دارد، ممکن است ریهها نتوانند به خوبی منبسط شوند. در نتیجه شما دچار تنگی نفس خفیفی میشوید.
- افزایش وزن
ممکن است در این هفته تغییرات وزنی قابلی توجهی داشته باشید. البته افزایش وزن در هر فرد به گونه خاص خود نشان داده میشود.
نکاتی درباره هفته پانزدهم بارداری
وقت آن رسیده است که برای خود اولویتهایی بگذارید. سلامتی و تندرستی مادر و جنین مهمترین چیز در این هفته است. در این بخش توصیههای هفته پانزدهم را بررسی میکنیم. با انجام این موارد میتوانید بارداری راحتتری داشته باشید.
- معاینه دندانها
همان طور که گفتیم باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانهای شما معاینه شوند. اگر خونریزی لثه دارید یا دندانهای شما به دلیل نوسانات هورمونی کمی شل شدهاند، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید. کافی است دو بار در طول بارداری خود برای دندانها معاینه شوید اما در صورتی که مشکلاتی برای دندانها وجود دارد، بهتر است هر سه ماه یک بار برای معاینه دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید.
- استراحت کافی
هر زمان که وقت پیدا کردید استراحت کنید. درست است که اکنون انرژی بیشتری دارید اما نباید زیادهروی کنید و خود را خسته کنید. بدن شما برای رشد جنین به انرژی زیادی نیاز دارد. پس خواب کافی فراموش نشود. با توجه به بزرگ شدن جنین و شکم شما، دیگر نمیتوانید به پشت بخوابید. پس بهتر است ترجیحاً روی پهلوی چپ خود بخوابید. علت این امر هم جلوگیری از بروز مشکلات جریان خون است. با بزرگ شدن کودک وقتی به پشت بخوابید، امکان دارد به بزرگ سیاهرگ زیرین شما فشار وارد شود. با تهیه بالش بارداری میتوانید خواب راحتتری داشته باشید.
- شرکت در کلاسهای زایمان
بهتر است برای آشنایی بهتر با روند زایمان و داشتن زایمانی راحتتر و آگاهانهتر در کلاسهای زایمان شرکت کنید.
- افزایش وزن سالم
همان طور که گفتیم وزن شما بیشتر و بیشتر خواهد شد اما این به معنای افزایش وزن ناسالم نیست. نباید با خوردن غذاهای ناسالم و پرخوری وزن زیادی اضافه کنید. در واقع باید ابتدا شاخص توده بدنی شما بررسی شود. سپس با توجه به آن وزن اضافه کنید. شاخص توده بدنی به گروههای زیر تقسیم میشود:
- کم وزنی
- وزن معمولی
- اضافه وزن
- چاقی
میزان افزایش اضافه وزن هر یک از این موارد متفاوت است. افزایش وزن کافی در دوران بارداری، برای جلوگیری از تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد بسیار مهم است. از طرفی هم افزایش وزن بیش از حد میتواند شما را در معرض خطر داشتن یک نوزاد بزرگ قرار دهد و ممکن است پس از تولد نوزاد نتوانید وزن اضافی را به راحتی کاهش دهید. افزایش بیش از حد وزن نیز با عوارض بارداری از جمله فشار خون بالا، پره اکلامپسی و دیابت بارداری همراه است. برای جلوگیری از افزایش وزن ناسالم نکات زیر را رعایت کنید:
- وعدههای غذایی مغذی و متعادل بخورید.
- فعالیت بدنی داشته باشید.
- در زمان مشخص شده به پزشک مراجعه کنید.
- مقابله با خونریزی بینی
بسیاری از زنان در دوران بارداری دچار خونریزی بینی میشوند. برای پیشگیری از این مشکل موارد زیر را رعایت کنید:
از خشک شدن مجرای بینی جلوگیری کنید؛ زیرا خشکی میتواند خونریزی را بدتر کند. میتوانید از اسپریهای مخصوص مرطوبکننده بینی استفاده کنید.
هر زمان که دچار خونریزی بینی شدید، بنشینید و سر خود را بالا بگیرید. سر را به عقب خم نکنید. علاوه بر این، سر خود را به سمت جلو نیز خم نکنید.
قسمت نرم بینی خود را به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه فشار دهید تا خونریزی متوقف شود. روی بینی خود یک کیسه یخ بگذارید تا عروق خونی منقبض یا کوچکتر شوند.
بارداری پرخطر
منظور از بارداری پرخطر نوعی از بارداری است که عوارض بیشتری را در پی دارد. با این حال، با نظارت دقیق و مراقبتهای منظم دوران بارداری، یک بارداری پرخطر میتواند منجر به زایمان ایمن و یک نوزاد سالم شود. اگر اخیراً متوجه شدید که بارداری شما از این نوع است، نگران نشوید و به خود استرس وارد نکنید. احتمالاً پزشک شما را به یک متخصص پریناتولوژی معرفی خواهد کرد. این افراد در زمینه بارداریهای پیچیده تخصص دارند. در این صورت باید تمامی قرارهای ملاقات را بروید. تمامی دستورالعملها را رعایت کنید.
به همسران توصیه میشود تا در تمام طول بارداری مادر را حمایت کنند. مخصوصاً زمانی که بارداری از نوع پرخطر است. زنان در این زمان به حمایت عاطفی و روانی بیشتری نیاز دارند. علاوه بر این، مراقبت از جنین صرفاً وظیفه مادر نیست. درست است که زن باردار میشود اما اطرافیان نیز مسئول هستند و با رفتارهای خود میتوانند روی بارداری و زایمان اثر بگذارند.
سخن نهایی
در این مقاله از سی سیب به بررسی هفته پانزدهم بارداری پرداختیم و نشانهها و علائم آن را شرح دادیم. اکثر مادران در این هفته پرانرژی هستند. متوجه برجستگی شکم خود میشوند و حالشان بهتر است. در تمام طول بارداری به تفاوتهای خود با دیگران توجه کنید و مدام حاملگی خود را با دیگران مقایسه نکنید. ممکن است فردی دیگر علائمی را تجربه کند که شما تجربه نمیکنید. این به معنای وجود مشکل در بارداری شما نیست. همه با هم متفاوت هستند. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
۱۳ دیدگاه. Leave new
مطالب جالب است آیا خانم بعداز سقط میتواند بعداز پاک شدن دوباره اقدام به حاملگی داشته باشد
خوشحالیم که مطلب هفته پانزدهم بارداری براتون مفید بوده.
تحت نظر پزشک بله میتونید.
اره میشه من یک ماه بعد ازسقط بلافاصله باردارشدم
اره میشه من یک ماه بعد ازسقط بلافاصله باردارشدم
سلام من هفته پانزدهم هستم همراه پسرم رفتم ازسینه اش عکس رادیولوژی گرفتن واسه جنین ضرر داره
سلام.بله ممکن هست نباید اینکارو انجام میدادید.
مطالب بسیار عالی، تشکر
سلام، درباره مراقبتهای بارداری دوقلو هم برامون بنویسین.ممنونم
سلام .بله حتما در اینده خواهیم داشت.
سلام من تو هفته ١۵ هستم هر روز دارم خون دماغ میشم این خطر ناکه؟؟
سلام بخاطر تغییرات بدن در بارداری، گردش خون در بینی هم بیشتر میشه پس طبیعیه. اگه خیلی شدید هست میتونید با پزشکتون درمیون بذارید
سلام من هفته پانزدهم بارداری هستم الان چند وقتیه ک دچار گرفتگی بینی میشم و نمیتونم نفس بکشم این عادیه؟
سلام . خیر . لطفا به پزشک جهت دریافت داروی مناسب مراجعه کنید.