همه چیز درباره هفته هفدهم بارداری

زمان مطالعه: ۷ دقیقه

در هفته هفدهم بارداری وزن جنین شما دو برابر شده است. شکم شما مشخص‌تر از قبل است و لباس‌های قبلی برایتان تنگ شده‌اند. جنین تغییرات زیادی کرده است و اکنون یک انسان کوچک است که نه تنها غذا می‌خورد و نفس می‌کشد. بلکه می‌تواند لبخند بزند و دستان و پاها را حرکت دهد. در این مقاله از سی سیب قصد داریم تغییرات بدن مادر و جنین را در این هفته بررسی کنیم و نکات لازم آن را مطرح کنیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

تغییرات بدن مادر در هفته هفدهم بارداری

اینفوگرافی هفته هفدهم بارداری

با حرکت رحم به سمت بالا و خارج شدن از لگن، به تدریج شکم شما بزرگ‌تر می‌شود. بسیاری از زنان در این زمان متوجه بهتر شدن پوست و موی خود می‌شوند. علت این امر هم افزایش حجم خون و افزایش هورمون‌ها است. موها براق و ضخیم می‌شوند. پوست نیز صاف و درخشان می‌شود. ممکن است بیشتر احساس زیبایی کنید و دیگران نیز متوجه این تغییر شوند.

یکی از قابل‌توجه‌ترین نشانه‌های این مرحله از بارداری، افزایش دفعات و قدرت حرکت جنین است. این اتفاق می‌تواند بسیار هیجان‌انگیز باشد. در هفته‌های آینده حرکات جنین مشخص‌تر هم می‌شود. اولین علائم حرکت جنین معمولاً در حدود هفته ۱۸-۲۰ رخ می‌دهد، اما ممکن است برخی از زنان زودتر از این متوجه حرکت جنین شوند. هوشیاری نسبت به این حرکات خوب است اما باید این نکته را هم در نظر بگیرید که فعلاً نباید به دنبال تکان‌ها و لگدهای چشمگیری باشید. این حرکات بسیار آهسته خواهند بود که البته نشانه خوبی هم هستند زیرا همین حرکات نشان می‌دهند که جنین در داخل شکم سالم است و دارد رشد می‌کند.

رشد جنین در هفته ۱۷ بارداری

در این مرحله جنین در حال ساخت بافت چربی است. سلول‌های چربی ابتدا در صورت، گردن، سینه و دیواره معده ظاهر می‌شوند. سپس چربی به پشت، شانه‌ها، بازوها، پاها و سینه اضافه می‌شود. بافت چربی عملکردهای مهم زیادی مانند ذخیره انرژی، عایق‌بندی بدن، محافظت از اندام‌ها و… دارد. با ادامه رشد و بلوغ ماهیچه‌ها و استخوان‌ها، کودک شما بزرگ‌تر و قوی‌تر می‌شود. کودک می‌تواند با دهان حرکات مکیدن انجام دهد و مایع آمنیوتیک را بنوشد. با گذشت چند هفته این توانایی کودک تقویت می‌شود و او می‌تواند بهتر بمکد. با این حال، مکیدن و بلع تا حدود ۳۲ تا ۳۴ هفتگی هماهنگ نیستند و واکنش مکیدن تا نزدیک به هفته ۳۶ به طور کامل تکامل نمی‌یابد. بند ناف و جفت نیز مدام در حال تکامل هستند. بند ناف ضخیم‌تر و بلندتر می‌شود. جفت نیز در حال رشد است و گردش خون را برای رساندن مواد مغذی و اکسیژن به کودک افزایش می‌دهد.

سونوگرافی در هفته هفدهم

اگر تصمیم گرفته‌اید کوردوسنتز انجام دهید، ممکن است سونوگرافی هفته ۱۷ بارداری داشته باشید. در این روش، خون بند ناف برای علائم ناهنجاری‌های کروموزومی آزمایش می‌شود. پزشک از سونوگرافی برای یافتن محل برخورد بند ناف با جفت استفاده می‌کند یعنی همان نقطه‌ای که باید خون را خارج کند. به طور معمول، این آزمایش تشخیصی پس از هفته ۱۷ انجام می‌شود. اگر نتایج آمنیوسنتز قطعی نباشد و شما و همسرتان بخواهید پاسخ قطعی‌تری در مورد سلامت کودک داشته باشید، ممکن است از این آزمایش استفاده شود.

تغییرات بدن مادر در هفته هفدهم بارداری

علائم رایج بارداری در هفته هفدهم

اکثر زنان در این زمان پرانرژی هستند. حال خوبی دارند و می‌توانند به راحتی غذا بخورند. دیگر بوها آنان را اذیت نمی‌کند. با این حال ممکن است علائم ناخوشایندی هم وجود داشته باشد که مادر را اذیت کنند. در این بخش رایج‌ترین نشانه‌های بارداری در هفته هفدهم را توضیح می‌دهیم.

  • درد کمر و لگن

با رشد رحم، کشش عضلات و تغییر هورمون‌هایی که بر مفاصل و رباط‌های مادر تأثیر می‌گذارند، جای تعجب ندارد که کمردرد و درد لگن از شایع‌ترین شکایات بارداری باشند. نتایج مطالعات نشان می‌دهد که از هر سه زن باردار، دو نفر کمردرد دارند و از هر پنج نفر یک نفر درد لگن دارد.

  • گرفتگی بینی

از دیگر عوارض ناخوشایند بارداری که معمولاً در سه ماهه دوم رخ می‌دهد، گرفتگی بینی است. این مشکل حدود ۳۹ درصد از افراد باردار را تحت تأثیر قرار می‌دهد و در بیشتر موارد بین هفته ۱۳ الی ۲۱ رخ می‌دهد. علت آن ناشناخته است، اما ممکن است افزایش حجم خون و هورمون‌ها باعث افزایش تولید غدد مخاطی شوند که این امر منجر به گرفتگی بینی و عطسه می‌شود.

  • افزایش مایعات بدن

به دلیل افزایش خون، ترشحات واژن، عرق، مخاط و… نیز بیشتر می‌شود.

  • دیدن رویاهای عجیب و غریب

در این زمان ممکن است خواب‌های عجیب و غریب ببینید. این مورد می‌تواند نشانه استرس و افزایش هورمون‌ها باشد.

  • خارش سینه و شکم

همان‌طور که کودک در حال رشد است، پوست شما نازک‌تر می‌شود و می‌تواند حساس‌تر شود. همین امر باعث خارش می‌شود. بهتر است پوست خود را نخارانید و از کرم‌های تسکین‌دهنده برای کاهش خارش استفاده کنید.

  • افزایش وزن بیشتر

با توجه به اینکه جنین روز به روز بزرگ‌تر می‌شود، وزن مادر نیز افزایش پیدا می‌کند. ممکن است از قبل وزن اضافه کرده باشید. مادر می‌تواند در سه ماهه دوم بارداری حدود نیم تا یک کیلو در هفته وزن اضافه کند. افزایش وزن ناگهانی یا بیش از حد می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل باشد، بنابراین اگر با چنین مشکلی رو به رو شدید حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.

  • ترک‌های پوستی

با بزرگ‌تر شدن جنین و کشیده شدن پوست شما، ترک‌هایی روی بخش‌های مختلف پوست ایجاد می‌شود. اجتناب از این نشانه غیرممکن است اما شما می‌توانید با نوشیدن آب کافی و مرطوب نگه داشتن پوست از بروز این مشکل جلوگیری کنید یا از میزان آن بکاهید. این ترک‌ها اغلب روی شکم، سینه‌ها، ران‌ها و بازوها ایجاد می‌شوند و ممکن است صورتی یا قرمز رنگ باشند.

مراقبت‌های لازم در هفته هفدهم بارداری

با رعایت برخی نکات و دستورالعمل‌ها می‌توانید بارداری را برای خود شیرین‌تر کنید. درست است که اکنون انرژی بیشتری دارید، اما باید مراقب خود باشید، خوب غذا بخورید و بخوابید. در ادامه نکات و توصیه‌های لازم برای این هفته را مطرح می‌کنیم.

  • مقابله با گرفتگی بینی

اگر گرفتگی بینی باعث شده است احساس خفگی کنید، مدام عطسه کنید و نتوانید خوب نفس بکشید، بهتر است از اسپری سالین برای رفع گرفتگی استفاده کنید. علاوه بر این، می‌توانید در زمان خواب یک یا دو بالش اضافی زیر سر خود بگذارید تا سر شما کمی بالاتر از بدن قرار بگیرد. از محیط‌هایی که گرد و غبار زیادی دارند یا پر از گل و گیاه هستند، دوری کنید. همچنین می‌توانید از دستگاه بخور استفاده کنید تا هوای خانه خشک نباشد و راه تنفسی شما باز شود. 

اگر این کارها به شما کمکی نکردند، باید به پزشک خود اطلاع دهید زیرا این مشکل می‌تواند نشانه آلرژی، سرماخوردگی یا عفونت سینوسی باشد. پزشک می‌تواند تشخیص دهد که برای تسکین این مشکل به دارو یا آنتی بیوتیک نیاز دارید یا خیر. ممکن است مشکل خاصی هم وجود نداشته باشد و با یک داروی ساده همه چیز رفع شود. به یاد داشته باشید که مصرف هر داروی بدون نسخه‌ای در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. در نتیجه، قبل از مصرف داروهای بدون نسخه هم باید با پزشک خود مشورت کنید.

  • مقابله با درد لگن و کمر

برای جلوگیری از پیشرفت درد لگن و کمر، می‌توانید تمرینات کششی انجام دهید. فعالیت بدنی را فراموش نکنید. برای مدت طولانی روی پا نباشید. از شکم بند استفاده کنید. برای برداشتن لوازم از روی زمین، خم نشوید. برای این کار پشت شما باید صاف باشد و زانوها را باید خم کنید. کفش طبی و راحتی بپوشید.

  • فعالیت بدنی و ورزش

درست است که باردار هستید اما می‌توانید ورزش کنید و تمرینات سبک را انجام دهید. این کار باعث می‌شود بارداری راحت‌تری داشته باشید و زایمان شما نیز ساده‌تر شود. علاوه بر این، می‌توانید افزایش وزن را کنترل کنید و خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش دهید. قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید. ورزش‌های سالم و مناسب بارداری عبارت‌اند از:

  • پیاده‌روی
  • ورزش‌های هوازی
  • رقص
  • یوگا
  • تمرینات کششی
  • شنا
  • استفاده از دوچرخه ثابت

از انجام ورزش‌های زیر خودداری کنید:

  1. اسکی
  2. هات یوگا
  3. غواصی
  4. ژیمناستیک
  5. ورزش‌های تماسی
  • دوش آب سرد بگیرید

همان طور که گفتیم در این زمان ممکن است زیاد عرق کنید. این امر طبیعی است. می‌توانید صبح خود را با دوش آب سرد شروع کنید. دوش آب سرد ممکن است به تسکین دردها و افزایش گردش خون کمک کند.

  • تسکین خارش

برای تسکین خارش‌های پوستی این زمان می‌توانید از لوسیون های آبرسان و ژل آلوئه ورا استفاده کنید. از مرطوب‌کننده های حاوی ویتامین E استفاده کنید. آب فراوان بنوشید.

  • استفاده از لباس زیر نخی

بدن شما در این زمان بسیار حساس است. پوست شما حساس شده است. علاوه بر این، ترشحات واژن، عرق کردن و… می‌توانند آزاردهنده باشند؛ بنابراین بهتر است در انتخاب لباس زیر خود دقت کنید. از لباس‌های نخی و ضد حساسیت استفاده کنید. علاوه بر این، سعی کنید لباس‌های تنگ نپوشید و لباس‌های راحتی را انتخاب کنید.

رابطه جنسی در هفته هفدهم بارداری

ممکن است زندگی جنسی شما به اندازه قبل فعال نباشید. علائم بارداری می‌توانند خلق و خوی مادر را تحت تأثیر قرار دهند. برای همین هم برخی از افراد تمایلی به برقراری رابطه جنسی در این زمان ندارند. با این حال ممکن است برخی از زنان پرشورتر شوند و به دلیل افزایش هورمون‌ها تمایل بیشتری برای برقراری رابطه جنسی داشته باشند. در این زمان به دلیل افزایش خون در ناحیه تناسلی و لگن، کلیتوریس و واژن حساس‌تر از قبل هستند؛ بنابراین، در این مورد باید با توجه به شرایط خود تصمیم بگیرید. کاری را انجام ندهید که شما را اذیت می‌کند و آزار می‌دهد. در مجموع، برقراری رابطه جنسی در این زمان مشکلی ایجاد نمی‌کند. اگر نگرانی در این زمینه دارید، با پزشک خود مشورت کنید.

مراقبت های هفته هفدهم بارداری

کلام آخر

در این مقاله از سی سیب هفته هفدهم بارداری را بررسی کردیم. همان طور که مطالعه کردید این هفته برای بسیاری از زنان زمان خوشی از بارداری است؛ زیرا بسیاری از علائم سه ماهه اول رفع شده‌اند و می‌توانند بهتر غذا بخورند و فعالیت کنند. با این حال، باز هم مشکلاتی وجود دارد که می‌توانند آزاردهنده باشند. به عنوان مثال، سینه‌ها همچنان دردناک هستند. ممکن است مادر دچار کمردرد شود و مجبور باشد فقط روی یک سمت از بدن خود بخوابد. نکته مهم این است که به بدن خود گوش بدهید و کارهای خود را بر اساس حالات و خواسته‌ها و نیازهای خود انجام دهید. آن چه مهم است حفظ سلامتی جسمی و روانی شما و جنین است. نظر شما در این باره چیست؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
29 نظرات
  1. ناشناس می گوید

    عالی است آگاهی شما مرسی

    1. ۳۰سیب می گوید

      خوشحالیم که مطلب هفته هفدهم بارداری براتون مفید بوده.

  2. اع می گوید

    نطر من
    بهتر نبود از اول بارداری میگفتید

    سوال من اینکه صبحت کردن زیاد باموبایل ضرر برای جنید دارد
    ممنون از مطالب خوبتون

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام میتونید از مطالب هفته اول بارداری مطالب بارداری و دنبال کنید.
      بهتر است استفاده از موبایل دردوران بارداری کمتر باسه.

  3. فائزه اشکانی می گوید

    خیلی ممنون از راهنمایی شما

  4. فائزه اشکانی می گوید

    خیلی ممنون از راهنمایی شما واقعا خوبه که مردم رو راهنمایی میکن ن

    1. ۳۰سیب می گوید

      مرسی از شما که مطالب ۳۰ سیب را دنبال می کنید.

  5. فائزه اشک می گوید

    خیلی ممنون از راهنمایی شما واقعا خوبه که مردم رو راهنمایی میکن ن

  6. ناشناس می گوید

    ??خیلی عالی بود تشکر

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام.خوشحالیم مطالب هفته هفدهم بارداری براتون مفید بوده.

  7. مینا می گوید

    سلام من سرکلاژم الان ۲۸هفته و دو روزمه از دیروز گاهی احساس تیرکشیدن درون رحم دارم آیا خطرناکه؟

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام تیرکشیدن درحد چند ثانیه اس بخاطر فشاری که میاد با زیادشدن وزن جنین ،اگر تیر کشیدن طولانی تر شد به متخصصتون مراجعه کنید.

  8. ناشناس می گوید

    سپاس گذارم از معلومات مفید شما

    1. ۳۰سیب می گوید

      ??

  9. نازی می گوید

    واقعا که خیلی مفید است دم شما گرم

    1. ۳۰سیب می گوید

      خوشحالیم مطالب هفته ۱۷ بارداری سی سیب براتون مفید بوده.

  10. ۳۰سیب می گوید

    ??

  11. ناشناس می گوید

    سلام آیا سنو آنومالی درهفته۱۷جنسیت رو مشخص میکنه یا حتما باید هفته۱۸ باشه؟

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام هرچی سن بارداری بیشتر باشه جنسیت با دقت بیشتری مشخص میشه

  12. ناشناس می گوید

    عالی بود ممنون از شما

    1. ۳۰سیب می گوید

      ممنونم مقالات سی سیب را دنبال میکنید.

  13. صدف محمدی می گوید

    مرسی از کمک تون من گرفتگی بینی و درد لگن دارم مرسی که راهنمایی کردید

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام مسعله ای نیست نگران نباشید.

  14. ناشناس می گوید

    کاش از هفته اول تا هفته آخر به ترتیب شروع می‌شد واینکه چه غذاهای بیشتر وبهتر هست در این ماه استفاده کنیم که برای رشد جنین خوبه

  15. ناشناس می گوید

    کاش از هفته اول بارداری تا آخ بارداری همه مطالب بکید واینکه مادر چه غذاهای بخورد هم برای خودش وهم برای رشد بهتر جنین مفید هست

  16. ج می گوید

    ممنونم، یه سوال داشتم چرا من در هفته ۱۷ هنوز حرکت جنین دوقلو را حس نمی کنم؟ ، نگرانم ، در سونو گفتن قلب دارن ولی چرا حرکت نمیکنن

    1. ۳۰سیب می گوید

      اگر سونوگرافی سلامت جنین هارو تایید کردن بعضی از مادران مخصوصا مادرانی که باردای اولشون هست دیر تر حرکات جنین را متوجه میشن

  17. م می گوید

    جنین های من خلفی وقدامی هستن اکنون در ماه پنجم هستم اگر به همین منوال رشد کنند فقط روبه جلو دارن رشد میکنن، داخل پهلو نمیرن، من نگرانم تا ماه نهم ممکنه بمن فشار بیآد با توجه به قرار گیری جنین دوقلو که اشاره کردم ممکن هست سلامت من در ماه آخر به خطر بافته؟ باتشکر از برنامه خوبتون

    1. مائده فخر الدینی کارشناس مامایی می گوید

      سلام وقت بخیر.به هر دو جهت رشد میکنن اما بیشتر سمت جلو هستش. در ماه های اخر بیشتر استراحت کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.