همه چیز درباره هفته هفتم بارداری
هفته هفتم بارداری جز سه ماهه اول بارداری محسوب میشود؛ یعنی دورهای که بسیار حساس است و مادر باید به خوبی از خود مراقبت کند. شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که جنین در این هفته چه تغییراتی میکند؟ آیا مادر تغییراتی را در ظاهر خود مشاهده خواهد کرد؟ مادر چه اقداماتی را باید در این هفته در پیش بگیرد و چه نکاتی را باید رعایت کند؟ در این مقاله از سی سیب قصد داریم به بررسی هفته هفتم بارداری بپردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
فهرست عناوین مطلب
جنین در هفته هفتم بارداری

درست است که ظاهر شما هنوز تغییری نکرده است و نمیتوانید برجستگی را در شکم خود مشاهده کنید اما کودک شما به سرعت در حال رشد است. در حال حاضر طول جنین چیزی حدود یک سانتیمتر است. این اندازه به نظر کوچک میرسد اما جنین شما در هفته پیش بسیار کوچکتر بوده است. در این مرحله مغز رشد قابلتوجهی میکند. به طوری که سر سریعتر از بقیه بدن رشد میکند. کودک شما اکنون دارای پیشانی بزرگی است. چشمها و گوشها نیز در حال رشد هستند. البته گوش داخلی یعنی جایی که مسئول شنوایی و تعادل است، هنوز رشد زیادی نکرده است.
جنین هنوز دست یا پا ندارد اما غضروفهایی از قبل رشد کردهاند که قرار است تبدیل به دست و پا شوند. این غضروفها در نهایت استخوانهای این بخشها را تشکیل خواهند داد. اندامهای تحتانی نیز در حال رشد هستند. علاوه بر آنچه ذکر کردیم، قلب جنین، ریهها، دستگاه گوارش و سایر بافتها نیز در حال رشد سریع هستند.
بدن و شکم مادر در هفته هفتم بارداری
به احتمال زیاد تغییری در ظاهر مادر ایجاد نمیشود و نمیتوان برجستگی شکم را مشاهده کرد؛ اما اکثر زنان در این مرحله دارای علائم بارداری هستند. احتمالاً این علائم از هفته پیش شروع شدهاند اما ممکن است برخی از زنان از این هفته دچار نشانههایی شوند. رحم دو برابر شده، اگرچه بدن شما هنوز تغییر محسوسی نکرده است. بند ناف که رابط بین مادر و نوزاد است، تشکیل شده است. بند ناف راهی برای انتقال اکسیژن و مواد مغذی به جنین است. علاوه بر این، از این طریق مواد زائد دفع میشوند. اکنون باید آماده افزایش احتمالی علائمی مانند تهوع، خستگی، سوزش سر دل و… باشید. معمولاً تا هفته ۱۲ شکم شما برجسته نخواهد شد. اگر قبلاً باردار شده بودید، امکان دارد در این بارداری علائم شکمی برای شما زودتر ظاهر شود؛ زیرا قبلاً ماهیچههای شکمی کش آمدهاند.

سونوگرافی هفته هفتم بارداری
به احتمال زیاد هنوز به شما توصیه نشده است که سونوگرافی انجام دهید. در نتیجه باید خود را برای هفته آینده آماده کنید؛ یعنی زمانی که اکثر سونوگرافیها انجام میشود. خودتان را برای انجام آزمایشهایی مثل آزمایش خون، ادرار، تست دهانه زحم، آزمایش پاپ اسمیر و… آماده کنید. شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که آیا ممکن است دوقلو باردار باشید؟ این مورد را با سونوگرافی میتوان تشخیص داد اما گاهی با نتیجه آزمایش خون هم میتوان چند قلو بودن را تشخیص داد؛ زیرا وقتی نتیجه آزمایش بررسی میشود، سطح بالاتری از هورمونهای بارداری hCG در خون شما دیده میشود. برخی از مادرانی که چندقلو باردار هستند، حالت تهوع بیشتر و شدیدتری دارند. علاوه بر این، ممکن است در این زمان متوجه برجستگی کمی در شکم خود شوند.
شاید برای شما سوال باشد که آیا میتوان جنین را در سونوگرافی این ماه مشاهده کرد؟ بله اگر سونوگرافی انجام شود، میتوان جنین هفت هفتهای را مشاهده کرد. گاهی حتی میتوان ضربان قلب جنین را هم شنید. با این حال نمیتوان تشخیص زودهنگام ضربان قلب را تضمین کرد. اگر به شما توصیه شود در این هفته سونوگرافی انجام دهید، احتمالاً از روش ترانس واژینال استفاده میشود. در این روش با یک دستگاه پروب سونوگرافی را انجام میدهند. این نوع سونوگرافی برای هفتههای اولیه دقیقتر است و ممکن است با این روش بتوان ضربان قلب جنین را تشخیص داد.
بیشتر بدانید
علائم بارداری در هفته هفتم
در هفته هفتم حاملگی ممکن است طیف وسیعی از علائم را داشته باشید. برخی از آنها زیاد به چشم نمیبیند اما ممکن است شدت برخی دیگر زیاد باشد و تحمل کردن آنها برای شما کمی سخت باشد. در ادامه رایجترین نشانههای بارداری در هفته هفتم را بررسی میکنیم.

حالت تهوع
ممکن است شدت حالت تهوع در این هفته بسیار زیاد باشد. میتوانید با مصرف زنجبیل، ویتامین B6 و… این حالت را کنترل کنید. وقتی هورمونهای بارداری در سه ماهه دوم کمی متعادلتر شوند، از میزان حالت تهوع کاسته میشود و حتی ممکن است دیگر حالت تهوع نداشته باشید. اگر دو قلو باردار باشید، ممکن است حالت تهوع بیشتری داشته باشید؛ زیرا همان طور که گفتیم سطح هورمونهای شما بیشتر است.
حالت تهوع Hyperemesis Gravidarum
Hyperemesis Gravidarum حالت تهوع طولانی مدت و شدید است که با استفراغ غیرقابل کنترل همراه است. این مشکل میتواند منجر به کم آبی و کاهش وزش شود. این مشکل تا ۲.۳ درصد از بارداریها را تحت تأثیر قرار میدهد. علائم معمولاً در اوایل بارداری شروع میشوند، در حدود هفته ۹ به اوج خود میرسند و تا هفته ۲۰ کاهش مییابند. اگر دچار چنین مشکلی هستید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
ویار بارداری یا بیزاری از غذا
در برخی از زنان تمایل به خوردن برخی از غذاها بیشتر میشود. از طرفی هم میل غذا در برخی دیگر کاهش پیدا میکند. گاهی حتی از غذاهایی که خیلی دوست دارید هم متنفر میشوید و حتی نمیتوانید بوی آن را تحمل کنید. اگر میل به غذا دارید، ایرادی ندارد کمی به خود جایزه بدهید. البته به شرطی که غذایی که میخواهید میل کنید سالم باشد و برای شما مضر نباشد.
تکرر ادرار
با توجه به این که اندازه رحم شما دو برابر شده و جریان خون به ناحیه لگن افزایش پیدا کرده است، ممکن است مدام احساس کنید که نیاز به دستشویی رفتن دارید. بزرگ شدن رحم باعث میشود تا به مثانه فشار وارد شود.

آکنه
جوش زدن نشانه تغییرات هورمونی است. قبل از این که برای درمان جوشها از محصولات ضد آکنه استفاده کنید، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید استفاده از آنها در دوران بارداری بیخطر است.
بزاق بیشتر
در این زمان دهان شما بزاق بیشتری تولید میکند. احتمالاً دلیل این امر تولید بیشتر هورمونها است. همچنین ممکن است با حالت تهوع نیز مرتبط باشد.
نوسانات خلقی
هورمونها میتوانند موجب نوسانات خلقی و حساس شدن شما شوند. در نتیجه ممکن است از کوچکترین چیزی ناراحت شوید یا احساساتی را تجربه کنید که پیشتر احساس نمیکردید.
گرفتگی و لکه بینی
احساس گرفتگی در اوایل بارداری طبیعی است. به هر حال اتفاقات زیادی دارد در داخل رحم شما میافتد و حتی با وجود اینکه چندین هفته طول میکشد تا حرکت کودک را احساس کنید، مطمئناً میتوانید در این هفته از بارداری، گرفتگی و کشش زیادی را احساس کنید. دهانه رحم شما در این زمان حساستر است. به همین دلیل ممکن است بعد از برقراری رابطه جنسی دچار لکه بینی خفیفی شوید. این دو نشانه میتوانند نگرانکننده باشند اما بهتر است بدانید که در اکثر موارد طبیعی هستند و نشانه حاملگی خارج از رحم یا سایر انواع سقط جنین نیستند. اگر لکه بینی شما بیشتر شبیه به خونریزی است و دردها بسیار شدید هستند، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

تغییرات دهانه رحم
افزایش هورمونها و جریان خون در دوران بارداری باعث افزایش تولید مخاط دهانه رحم میشود که به آن «لکوره» میگویند. این ترشحات ممکن است رقیق، شیری رنگ و بدون بو باشند. مخاط دهانه رحم به هم میچسبد و در نتیجه دهانه رحم را میبندد. در واقع وظیفه آن محافظت از شما و کودک در حال رشد است. این گونه باکتریها نمیتوانند به رحم شما وارد شوند.
یبوست
در طول دوران بارداری ترشح هورمونهای پروژسترون افزایش پیدا میکند. پروژسترون سلولهای ماهیچهای صاف را شل میکند و باعث میشود رودههای کوچک و بزرگ آهستهتر حرکت کنند و در نتیجه جذب آب بیشتر و مدفوع سفتتر شود. همین امر باعث میشود تا شما دچار یبوست شوید.
افزایش حس بویایی
بارداری میتواند موجب افزایش حس بویایی شود. اگر تهوع زیادی داشته باشید، ممکن است با هر بوی کوچکی حالتان بد شود.
مراقبتهای لازم در هفته هفتم بارداری
در این بخش به نکاتی میپردازیم که زنان بارداری باید در این هفته رعایت کنند تا هم سلامتی خود را حفظ کنند و هم سلامتی جنین را تضمین کنند.
- ورزش کنید و فعالیت بدنی داشته باشید
درست است که باردار هستید اما دلیل نمیشود ورزش را کنار بگذارید و فعالیت بدنی نداشته باشید. شما میتوانید در طول روز سی دقیقه ورزش سبک کنید. این کار انرژی شما را افزایش میدهد و از خستگی جلوگیری میکند. البته باز هم تاکید میکنیم که ورزش شما باید سبک باشد. از انجام هر گونه فعالیت سنگین پرهیز کنید.
- مراقب ویار خود باشید
برخی افراد دچار ویارهای عجیب و غریبی میشوند؛ مثلا ممکن است دلتان بخواهد مواد غیرخوراکی همچون خاک یا خاک رس را بخورید! به این وضعیت «پیکا» گفته میشود؛ یعنی شما میخواهید موادی را بخورید که ارزش غذایی ندارند. در این حالت به پزشک خود اطلاع دهید تا سطح آهن شما بررسی شود. گاهی این مشکل در اثر کمبود ویتامین رخ میدهد.
- با پوست خود مهربان باشید
بهتر است در این دوران سراغ مراقبتهای پوستی جدید نروید. برای مبارزه با آکنه میتوانید صورت خود را روزی دو بار با شوینده ملایم و مخصوص پوست خود بشویید. برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن پوست از یک مرطوب کننده ملایم استفاده کنید و کرم آبرسان مصرف کنید. همیشه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و زمان زیادی را زیر نور آفتاب مستقیم نگذرانید.
- تغذیه مناسب داشته باشید
غذاهای شما باید تازه، مغذی و سالم باشند. از خوردن غذاهای چرب و ناسالم خودداری کنید. تمامی نیازهای روزانه خود را برطرف کنید و به هرم غذایی توجه کنید. شما باید در طول روز پروتئین، فیبر، کلسیم و… دریافت کنید تا انرژی لازم برای رشد جنین را داشته باشید و در عین حال سلامت خود و کودک را حفظ کنید.

سخن نهایی
در این مقاله از سی سیب به بررسی هفته هفتم بارداری پرداختیم. بسیاری از زنان در این هفته میدانند که باردار هستند. هر چند که ممکن است هیچ نشانهای به جز از دست دادن پریود نداشته باشید و به احتمال زیاد ظاهر شما هم تغییر نکرده است. اکثر زنان در این زمان علائم بارداری را تجربه میکنند. هنوز برای ملاقات با پزشک و سونوگرافی زود است. پس صبور باشید و از خود به خوبی مراقبت کنید. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.