همه چیز درباره هفته سی و دوم بارداری

زمان مطالعه: ۷ دقیقه

چیزی تا پایان بارداری نمانده است. کافی است کمی دیگر شرایط سخت خود را تحمل کنید تا بتوانید فرزند خود را در آغوش بگیرید. بهترین کار این است که به نکات و توصیه‌های پزشک خود توجه کنید و آنان را با دقت اجرا کنید تا بتوانید این دوران شیرین را با خاطرات خوش به پایان برسانید. در این مقاله قصد داریم به تغییرات بدن مادر، رشد جنین، علائم بارداری در این هفته و نکات مهم آن بپردازیم. با ادامه این مطلب از سی سیب ما را همراهی کنید.

رشد جنین در هفته سی و دوم بارداری

رشد جنین در هفته سی و دوم

در این هفته اندازه سر تا باسن جنین حدود ۲۹.۳ سانتی‌متر است. قد کامل او نیز حدود ۴۱.۶ سانتی‌متر است. وزن جنین در این زمان حدوداً ۱۹۰۱ گرم است. حدود ۹۳ درصد کودکان با سر به دنیا می‌آیند. هر چه به زمان تولد نزدیک‌تر می‌شوید، سر نوزاد نیز بیشتر به سمت پایین می‌رود. در واقع، او به شکل وارونه در رحم شما قرار دارد. حدود ۸۵ درصد از جنین‌ها در هفته ۳۲ بارداری به شکل وارونه قرار دارند.

اگر نوزادتان هنوز چرخش نکرده است نگران نباشید. گاهی کمی طول می‌کشد تا جنین وارونه شود. در واقع تا هفته ۳۷ بارداری این فرایند طول می‌کشد و جنین در آن زمان در موقعیت نهایی خود قرار می‌گیرد. از اواسط سه ماهه دوم بارداری چربی قهوه‌ای رنگی در بدن کودک تشکیل می‌شود. این چربی برای گرم نگه داشتن بدن او پس از خروج از رحم لازم است. از هفته ۳۲ ام نیز بدن کودک برای تولید گرمای بیشتر به پروتئین و آنزیم‌های بیشتری نیاز دارد. او اکنون می‌تواند دمای بدن خود را بهتر تنظیم کند.

کودک از هفته سی و دوم بارداری به بعد واکنش یا رفلکس مورو را شروع می‌کند. منظور از این واکنش زمانی است که صدایی بلند یا یک حرکت ناگهانی باعث می‌شود که کودک ناگهان دست‌ها و پاهایش را از بدنش دور کند و سپس دوباره آن‌ها را جمع کند. نوزادان با این نوع رفلکس به دنیا می‌آیند اما این واکنش چند ماه پس از تولد ناپدید می‌شود. فرزند شما اکنون می‌تواند مراحل مختلف خواب را تجربه کند و از خواب بیدار شود. فعالیت مغزی او در این زمان خواب فعال را نشان می‌دهد.

اگر فرزند شما از این هفته به بعد متولد شود، در دسته نارس و زایمان زودرس قرار نمی‌گیرد. میتوان گفت نوزاد تقریباً نارس است. فرزند شما در مرحله نهایی رشد قرار دارد. با این حال نوزادانی که در هفته سی و دوم بارداری به دنیا می‌آیند، همچنان به چند هفته مراقبت ویژه در NICU نیاز دارند. میزان بقا برای نوزادانی که در این مرحله متولد می‌شوند ۹۹٪ است.

سونوگرافی هفته سی و دوم بارداری

احتمالاً در این هفته برای چکاپ نزد پزشک خود خواهید رفت. از این مرحله به بعد پزشک ترجیح می‌دهد شما را هر هفته یک بار ویزیت کند. با این حال به احتمال زیاد سونوگرافی در این هفته انجام نخواهید داد. مگر این که مشکل یا عارضه‌ای وجود داشته باشد که پزشک بخواهد آن را بررسی کند. به عنوان مثال زنانی که دو قلو باردار هستند به مراقبت بیشتری نیاز دارند و ممکن است پزشک بخواهد کودکان را مشاهده کند.

تغییرات شکم مادر در هفته سی و دوم بارداری

ارتفاع فوندال یا رحم در این زمان باید حدود ۳۰ الی ۳۴ سانتی‌متر باشد. مسلما زنانی که دوقلو باردار هستند احساس سنگینی بیشتری می‌کنند. در عین حال ممکن است زمان زایمان آن‌ها نیز زودتر باشد. معمولا دوقلوها را در هفته سی و هفتم بارداری به دنیا می‌اورند. تشخیص این که جنین در چه وضعیتی قرار دارد از روی شکم سخت است. با این حال شما می‌تواند از روی لگدها و ضربات کودک متوجه شوید که او در چه وضعیتی قرار دارد.

علائم رایج بارداری در هفته سی و دوم

هر چه بیشتر می‌گذرد کودک شما فضای بیشتری را در شکم شما اشغال میکند. حتی ممکن است متوجه تغییراتی در حرکات او شوید. علائم هفته‌های پیشین هم شدیدتر خواهند شد. در ادامه این نشانه‌ها و علائم را بررسی می‌کنیم.

تغییر در حرکات

هر چه کودک شما بزرگتر می‌شود فضای داخل رحم کمتر و کمتر می‌شود. ممکن است متوجه شوید که لگدهای شدید آن‌ها کمتر شده و بیشتر شبیه به ضربه زدن، تکان خوردن یا تاب خوردن شده است. نوع حرکت او مهم نیست. مهم این است که او تکان بخورد و فعالیت داشته باشد.

سوزش سردل

سوزش سردل از نشانه‌های رایج این زمان است. در سه ماهه سوم نیز بدتر می‌شود. هورمون‌های بارداری هضم غذا را کند می‌کنند و در نتیجه بازگشت اسید معده به مری هم راحت‌تر انجام می‌شود. رحم اکنون بسیار بزرگ شده است و فشار زیادی به معده می‌اورد. سوزش سر دل در حدود ۲۲ درصد از بارداری‌های سه ماهه اول، ۳۹ درصد بارداری‌های سه ماهه دوم و تا ۷۲ درصد بارداری‌های سه ماهه سوم رخ می‌دهد.

بیشتر شدن انقباضات براکستون هیکس

انقباضات براکستون هیکس از نشانه‌های رایج بارداری در سه ماهه سوم است. اکنون ین انقباضات تمرینی قوی‌تر و مکررتر می‌شوند. یک تفاوت بزرگ بین انقباضات براکستون هیکس و قرارداد واقعی وجود دارد. این انقباضات تقریبا بدون درد هستند و صرفا موجب گرفتگی می‌شوند. سپس با تغییر موقعیت بدن از بین میروند. در حالی که انقباضات واقعی زایمان دردناک هستند و متوقف نمی‌شوند. زنانی که دو قلو باردار هستند، بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس قرار دارند، بنابراین حتما مراقب انقباضاتی باشید که از بین نمی‌روند.

تیره‌تر شدن نوک سینه‌ها

نوک سینه شما به دلیل تغییرات هورمونی تیره‌تر می‌شود. دلیل اصلی این تغییر رنگ مشخص نیست. شاید علت آن این باشد که نوزاد بتواند بهتر نوک سینه را پیدا کند و از آن تغذیه کند.

تنگی نفس

وقتی دچار تنگی نفس می‌شوید، نگران نشوید. کودک شما به اندازه کافی اکسیژن دارد. با این حال، ممکن است شما چنین احساسی نداشته باشید و به دلیل بزرگ شدن رحم نتوانید به درستی نفس بکشید.

ترشح سینه‌ها

سینه های شما اکنون بزرگ‌تر از قبل شده‌اند. آن‌ها در حال آماده شدن برای شیردهی هستند. در نتیجه ممکن است آغوز تولید کنند. منظور از آغوز شیر زرد رنگ و خامه‌ای است که در حد چند قطره ممکن است ترشح کند. در صورت مشاهده چنین چیزی نگران نشوید.

ترشحات واژن

از آنجایی که بدن شما در حال آماده شدن برای زایمان است، میزان ترشحات واژن نیز افزایش می‌یابد. این امر باعث می‌شود تا از بروز عفونت جلوگیری شود. در این زمان به نوع ترشحات دقت کنید. ترشحات مخاطی که غلیظ و تیره رنگ یا حتی گاهی خونی هستند، همان پلاگینی هستند که دهانه رحم شما را می‌پوشانند تا باکتریها و آلودگی‌ها وارد رحم نشود. این پلاگین مخاطی تا زمان زایمان یا چند روز قبل از آن در نزدیکی دهانه رحم قرار خواهد داشت. علاوه بر این، به ترشحات آبکی بیشتر توجه کنید زیرا ممکن است نشانه پاره شدن کیسه آب باشد. در صورتی که ترشح این چنینی ادامه دارد، فورا به پزشک خود تماس بگیرید.

ویزیت پزشک و تست‌های در هفته سی و دوم بارداری

از آنجایی که ممکن است برای ویزیت در این هفته به پزشک مراجعه کنید، بهتر است بدانید که در این هفته در مطب پزشک چه اتفاقی رخ خواهد داد:

  • پرسش و پاسخ در مورد علائم شما
  • بررسی فشار خون
  • اندازه‌گیری ارتفاع فوندال یا ارتفاع رحم که در این زمان باید حدود ۳۲ سانتی‌متر باشد.
  • گوش دادن به ضربان قلب جنین
  • بررسی تورم دست و پا
  • آزمایش ادرار
  • بررسی وزن و میزان افزایش آن
  • بررسی موقعیت کودک

تست NST چیست؟

تست بدون استرس جنین (NST) ضربان قلب نوزاد را هنگام حرکت کنترل می کند. ضربان قلب نوزاد در هنگام حرکت باید بالا برود. اگر کود خوابیده باشد، مشاهده این الگو سخت می‌شود. ضربان قلب او باید در طول ۲۰ الی ۴۰ دقیقه دو یا چند بار افزایش پیدا کند. اگر ضربان قلب کودک در طول آزمایش بالا نرود یا کاهش یابد، پزشک شما احتمالاً آزمایش‌های بیشتری را تجویز خواهد کرد.

تست استرس انقباضی

تست استرس انقباض نشان می دهد که کودک شما چگونه انقباضات را کنترل می کند. برای اجرای این آزمایش مانیتوری را به شما وصل می‌کنند. اگر خود به خود دچار انقباض نمی‌شوید، ممکن است از شما خواسته شود تا با لمس نوک سینه‌ها، انقباض ایجاد کنید. ممکن است به شما دارویی داده شود تا دچار انقباض شوید. بسته به پاسخ کودک به انقباضات، پزشک تعیین می‌کند که آیا نوزاد می‌تواند در طول زایمان اکسیژن کافی دریافت کند یا خیر.

توصیه‌ها دستورالعمل‌های هفته سی و دوم بارداری

فقط هشت هفته دیگر به تولد فرزند شما مانده است. ممکن است علائم بارداری در این هفته شما را کلافه کرده باشد. با رعایت نکاتی که در ادامه می‌آوریم می‌توانید بهتر این علائم و مشکلات را کنترل کنید.

خوردن وعده‌های غذایی کوچک اما متعدد

بهتر است برای اجتناب از سوزش سردل وعده‌های غذایی خود را کوچک کنید و به جای زیاد خوردن در یک وعده، تعداد آن‌ها را بیشتر کنید. به عنوان مثال به جای سه بار غذا خوردن در روز، شش بار غذا بخورید. از خوردن غذاهای تند و چرب هم پرهیز کنید.

پیاده‌روی کنید

نکات مهم در هفته سی و دوم بارداری

پیاده‌روی سبک می‌تواند برای شما مفید باشد. همچنین میتوانید کمی ورزش کنید تا بدن شما بتواند انقباضات و سنگینی شکم را بهتر تحمل کند.

مقابله با سوزش سردل

برای کاهش سوزش سردل باید نکاتی را رعایت کنید. بلافاصله پس ز خوردن غذا دراز نکشید یا از جای خود بلند نشوید. سعی کنید حداقل یک ساعت استراحت کنید. بین خواب و شام باید فاصله‌ای چند ساعته باشد. به جای سه وعده غذایی بزرگ، چند وعده غذایی کم حجم‌تر بخورید. آهسته غذا بخورید و لقمه‌های خود را به خوبی بجوید. علاوه بر این، میتوانید از پزشک خود بخواهید که برای شما داروهای آنتی اسید بنویسد.

آماده کردن لوازم مخصوص بیمارستان

از آنجایی که فرزند شما هر لحظه ممکن است متولد شود، بهتر است لوازم ضروری را در کیفی قرار دهید و آن را دم دست بگذارید. میتوانید در این کیف لوازم زیر را قرار دهید:

  • لباسی برای برگشت به خانه
  • کارت بیمه و شناسنامه و کارت ملی
  • نوار بهداشتی
  • پوشک بچه
  • دستمال مرطوب بچه
  • تمامی داروهایی که مصرف می‌کنید
  • دستکش نوزاد برای جلوگیری از خراشیدن صورت
  • جوراب اضافی
  • پتوی نوزاد
  • قنداق
  • کرم مرطوب‌کننده
  • برس مو، مسواک و سایر لوزام بهداشتی شخصی
  • دو دست لباس راحتی برای نوزاد

سخن نهایی

در این مقاله از سی سیب به بررسی هفته سی و دوم بارداری پرداختیم. کم کم به زمان زایمان خود نزدیک می‌شوید و انجام کارهای روزمره روز به روز سختتر می‌شود. بهتر است از این پس به خوبی استراحت کنید و هیچ گونه کار سنگینی انجام ندهید. حتما در انجام کارها از دیگران کمک بخواهید و از کمک گرفتن خجالت نکشید. نظر شما در این باره چیست؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
8 نظرات
  1. سریا می گوید

    سلام من دیرو رفتم گفتن ۲۸هفته ای در سنو گرافی ولی دکترم می گه سی ویک هفته ای چکارکنم چه وقت برام می زارین

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام.مشکلی نیست همیشه این اختلاف بین سونوگرافی و تخمین پزشک وجود دارد

  2. ناشناس می گوید

    سلام عرض میکنم خسته نباشید میگم خدمت تمام عوامل دستتان درد نکند خیلی مفید بود ما در هفته ی ۳۷ تیم

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام.خوشحالیم همراه سی سیب هستید

  3. ناشناس می گوید

    انشالله همیشه سالم و تندرست باشیدواز اطلاعاتی ک در اختیار خانمهای باردار قرار میدهید کمال تشکر داریم انشالله عاقبت بخیر باشید

    1. ۳۰سیب می گوید

      خواهس میکنم/.

  4. فاطمه می گوید

    سلام ببخشید بچه من سرش سمت چپ و نافش دور گردنش دکتر رفتم گفت نگران نباش ولی هستم باید زود زود برم نوار قلب راهنمایی کنید ممنون

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام . امکانش هست بند ناف به صورت شل دور گردن جنین باشه . نگران نباشید و نوار قلب های جنین رو به موقع انجام بدید تا از صحت سلامتش کاملا مطمئن بشید .

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.