زمان مطالعه: 7 دقیقه
۴ دیدگاه

همه چیز درباره حساسیت پوستی نوزادان

حساسیت پوستی در صورت نوزاد

تایید شده توسط هیئت علمی 30سیب

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک، مشاوره بگیرید.

حساسیت پوستی مسئله‌ای است که ممکن است در بسیاری از نوزادان و کودکان بروز کند. بدن نوزادان پس از تولد، با داروها و شوینده‌های شیمیایی که ما افراد بزرگسال به آن‌ها عادت داریم، آشنایی ندارد. به همین دلیل ممکن است مکانیزم بدن نوزادان نسبت به تمام این مواد حساسیت نشان دهد. مواد غذایی نیز ممکن است به سرعت سبب بروز حساسیت پوستی در نوزادان شود.

ممکن است شما علاوه بر شیر، غذای دیگری به کودک بدهید که باعث بروز حساسیت، التهاب، خارش و مواردی این چنینی شود. با توجه به اینکه پوست نوزادان و کودکان بسیار بیشتر از افراد بزرگسال حساس است، والدین باید به اندازۀ کافی با موارد حساسیت‌زا و واکنش برانگیز در کودکان و نوزادان آشنایی کافی داشته باشند تا از مصرف آنها برای نوزاد خودداری کنند. در این مقاله از مجموعه ۳۰ سیب قصد داریم دربارۀ حساسیت پوستی نوزادان به طور کامل توضیح دهیم.

دلیل بروز حساسیت پوستی در نوزادان

اینفوگرافی انواع حساسیت پوستی در نوزادان

در واقع دلیل ایجاد حساسیت و آلرژی در پوست کودکان، بسیار متفاوت است. این آلرژی ممکن است در ناحیۀ پوست سر نیز ایجاد شود؛ به عنوان مثال آلرژی در پوست سر باعث ایجاد خارش و التهاب در ناحیۀ پوست سر شود. به همین دلیل شما باید هنگام استفاده از شوینده‌ یا روغن‌هایی که برای بدن کودک استفاده می‌کنید، بسیار دقت کنید. پوست نوزادان بسیار حساس است؛ به گونه‌ای که حتی برای خشک کردن بدن آنها نیز نباید از حوله‌های زبر و ضخیم استفاده شود. هر عامل بیرونی می‌تواند باعث بروز آلرژی و حساسیت روی سطح پوست نوزاد شود. پوست نوزادان در اغلب موارد در دقایق اولیه پس از بروز آلرژی، شروع به قرمز شدن و التهاب می‌کند. 

عوامل مختلف مثل استفاده از شوینده‌ها، کرم‌ها و روغن‌های نامناسب برای بدن و شامپوهای نامناسب برای سر و مواد غذایی که دارای برخی مواد معدنی باشند، ممکن است باعث بروز حساسیت در نوزادان شود. دامنۀ عواملی که سبب ایجاد آلرژی در نوزادان می‌شود، بسیار گسترده است. به گونه‌ای که هر روز ممکن است عامل جدیدی باعث ایجاد حساسیت شود که تاکنون شناخته نشده است. بنابراین آنچه که اهمیت دارد، توجه و دقت والدین هنگام مراقبت از کودک است تا به محض بروز نشانه‌های حساسیت روی پوست نوزاد، اور را نزد پزشک ببرند.

ناآرامی و حساسیت پوستی در نوزادان

کهیر و بروز حساسیت در نوزادان

یکی از دلایل بروز حساسیت در نوزادان، کهیر است. معمولاً از دوران نوزادی تا سن ۶ و ۷ سالگی ممکن است به احتمال زیاد روی سطح بدن نوزاد به دلایل مختلفی کهیر، عفونت و التهاب دیده شود که یکی از موارد شایع بروز حساسیت و آلرژی روی بدن نوزادان و کودکان است. در بیشتر مواقع، کهیری که روی بدن نوزادان ایجاد می‌شود، به علت نیش حشرات مختلف است.  پشه‌ها و هر گونه حشرات کوچک می‌توانند با حمله به بدن نوزادان باعث بروز حساسیت و آلرژی در بدن آنها شوند. 

افراد بزرگسال حساسیت کمتری نسبت به نیش حشرات نشان می‌دهند؛ اگر نیش حشره بسیار قوی باشد، ممکن است باعث ایجاد تاول‌های کوچک شود که در فواصل نزدیک به هم روی سطح پوست ایجاد می‌شوند. این تاول‌ها برای نوزادان بسیار آزاردهنده هستند. زیرا در صورت ترکیدن باعث ایجاد خارش شدید می‌شوند که برای بسیاری از نوزادان و کودکان آزار دهنده است. یکی از مشکلاتی که پس از ایجاد کهیر روی بدن نوزادان و کودکان رخ می‌دهد، این است که به علت خارش شدید این تاول‌ها، ممکن است کودک مدام به محل تاول و زخم دست بزند.این کار باعث می‌شود تاول‌ها بیشتر پخش شده و محل زخم گسترش یابد؛ بنابراین یکی از مهمترین وظایف والدین این است که هنگام ایجاد تاول بر سطح بدن، از خاراندن آن‌ها توسط نوزاد جلوگیری کنند. معمولاً با مراجعه به پزشک و تجویز پماد می‌توان کهیر را درمان کرد.

عفونت و بروز حساسیت پوستی در نوزادان

تأثیر مواد غذایی بر حساسیت پوستی نوزادان 

یکی از مهمترین عواملی که باعث ایجاد حساسیت پوستی در نوزادان می‌شود، تأثیر مواد غذایی است. نوزادان تا چند ماهگی تنها از شیر مادر تغذیه می‌کنند؛ اما با رشد دندان و بزرگتر شدن نوزاد می‌توان از مواد غذایی مختلف و با کیفیتی برای تغذیۀ نوزادان استفاده کرد. قبل از مصرف غذا برای نوزاد، ممکن است بدن نوزاد به دلیل مسائل مختلفی دچار آلرژی و حساسیت شده باشد. گاهی گریۀ زیاد و استرس و نا آرامی نیز ممکن است سبب ایجاد مشکلات پوستی و حساسیت در بدن نوزادان شود. در روزها و ماه‌های اول پس از تولد، پوست بدن نوزاد حساسیت بسیار بالایی نسبت به مواد شوینده مثل صابون، کرم و شامپوی سر دارد. به همین دلیل در این روزها باید از با کیفیت‌ترین و مناسب‌ترین مواد برای شستشوی بدن نوزاد استفاده کنید. 

پس از اینکه به مرور زمان، نوزاد غذاهای مختلفی را مصرف می‌کند، ممکن است حساسیت را به شکل‌های متفاوت نشان دهد. از جمله مواد غذایی که سبب ایجاد حساسیت در نوزادان می‌شوند، غذاهایی مثل سبزیجات، تخم مرغ، ماهی، گردو یا برخی از عسل‌های صنعتی هستند. در صورتی که احساس کردید نوزاد شما نسبت به مواد صنعتی مثل پنیرهای صنعتی یا هر مادۀ دیگری واکنش نشان می‌دهد، بهتر است این مواد را به صورت طبیعی و بدون مواد نگهدارنده برای نوزاد مصرف کنید. غذاهای آماده و مواد غذایی دارای مواد نگهدارنده، مثل سوسیس، کالباس، چیپس و پفک برای نوزاد ضرر بسیار زیادی دارند. در صورتی که پس از مصرف این نوع مواد غذایی روی سطح بدن نوزاد حساسیت پوستی مشاهده کردید، مصرف مواد غذایی را بلافاصله قطع کنید و از روش‌های درمانی برای بهبود محل آلرژی استفاده کنید.

کهیر و بروز حساسیت پوستی در نوزادان

روش درمان حساسیت پوستی نوزادان 

با توجه به اینکه حساسیت پوستی نوزادان ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود، قبل از اینکه از روش درمانی خاصی برای بهبود بیماری استفاده کنید، سعی کنید تشخیص دهید که دقیقاً چه نوع مادۀ خوراکی یا غیر خوراکی سبب بروز آلرژی در نوزاد شده‌ است. این تشخیص باید توسط پزشک متخصص انجام شود. گاهی نیز می‌توانید با استفاده از روش‌های خانگی تشخیص و درمان را انجام دهید؛ اما توصیه می‌شود حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید. 

به هیچ وجه از داروهایی که برای درمان حساسیت پوستی در بزرگسالان استفاده می‌شود، برای درمان آلرژی نوزادان استفاده نکنید. به طور کل استفاده از داروها برای نوزادان فقط باید طبق نسخۀ پزشک متخصص انجام شود. در غیر این صورت ممکن است باعث بروز عواقب بدتری برای نوزادان شود. پس از اینکه علت بروز حساسیت در نوزاد تشخیص داده شد، می‌توانید طبق صلاحدید پزشک از روش‌های خانگی مختلفی برای درمان حساسیت استفاده کنید.

درمان های خانگی حساسیت پوستی نوزاد با استفاده از مواد گیاهی 

یکی دیگر از روش‌های درمان خانگی حساسیت پوستی نوزادان استفاده از روغن‌های گیاهی است. 

  • گیاه آلوئه ورا

یکی از گیاهانی که به وفور برای درمان آلرژی در کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد، گیاه آلوئه ورا است. این گیاه خاصیت تسکین دهندگی زخم و خارش در سطح پوست را دارد.این گیاه نه تنها برای نوزادان مناسب است، بلکه به وفور برای درمان حساسیت‌های پوستی و خارش و التهاب در بدن بزرگسالان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

نکتۀ مهم اینجاست که این امکان وجود دارد نوزاد به خود گیاه آلوئه ‌ورا نیز حساسیت داشته باشد. به همین دلیل قبل از استفاده از آلوئه ورا بر محل زخم و حساسیت، مقداری از آن را روی پوست بازوی نوزاد تست کنید. 

  • جودوسر

گیاه دیگری که به وفور برای از درمان حساسیت به آلرژی روی سطح بدن نوزاد مورد استفاده قرار می‌گیرد، جودوسر است. که به طور کلی یک تسکین دهنده برای التهاب، عفونت و درد است. با توجه به این که جو دوسر باید بر همۀ بخش‌های بدن نوزاد که دچار حساسیت شده است قرار داده شود، می‌توانید در یک تشت کوچک این محلول را قرار ریخته و کودک را درون آن قرار داد. البته جودوسر نیز باید قبل از استفاده، روی بدن کودک تست شود تا مشخص شود نوزاد به آن حساسیت ندارد.

باز هم تأکید می‌کنیم حتماً برای استفاده از هر ماده‌ای برای درمان حساسیت نوزاد، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.

مواد شوینده و بروز حساسیت پوستی در نوزاد
  • روغن نارگیل

روغن‌های گیاهی مثل روغن نارگیل، روغن بادام و روغن زیتون می‌توانند نقش موثری بر درمان التهابات پوستی و درمان آنها داشته باشند. با توجه به اینکه ممکن است نوزادان به روغن‌های گیاهی به دلیل آنتی اکسیدان‌ها و موادی که درون آنها وجود دارد حساسیت نشان دهند، تا کنون بهترین روغن گیاهی که توانسته است برای پوست نوزادان و از بین بردن آلرژی و حساسیت آنها مفید باشد، روغن نارگیل بوده است.

روغن نارگیل می‌تواند التهاب و تورم سطح پوست، خارش و کهیر را کمتر کند و رطوبت را در همۀ بخش‌های پوست پخش کند. ماساژ دادن با روغن نارگیل می‌تواند برای نوزاد آرامش بخش باشد و بی قراری کودک را از بین ببرد. برای استفاده از روغن نارگیل می‌توانید با دست مقداری از آن را روی بخش‌های مختلف بدن نوزاد ماساژ دهید. اگر نگران هستید که این کار باعث پخش شدن حساسیت و التهاب شود، می‌توانید از پنبه یا گوش پاک کن برای پخش کردن روغن نارگیل روی مناطق ملتهب پوست نوزاد استفاده کنید.‌ درون روغن نارگیل یک مادۀ اسیدی وجود دارد که می‌تواند میزان عفونت و آلودگی را در محل بروز حساسیت تا حد زیادی کاهش دهد.

مواد غذایی وبروز حساسیت پوستی در نوزاد

سخن پایانی 

در این مقاله از مجموعه ۳۰ سیب دربارۀ حساسیت‌های پوستی که در نوزادان رخ می‌دهد، به طور کامل صحبت کردیم. نوزادان پس از تولد پوست بسیار نازک و حساسی دارند که ممکن است نسبت به بسیاری از عوامل محیطی واکنش و آلرژی نشان دهند. به عنوان مثال ایجاد تاول، کهیر، اگزما، خارش و سوزش از نشانه‌های بروز حساسیت و آلرژی بر پوست نوزادان و کودکان باشد. عامل دیگر بروز حساسیت در نوزادان، مصرف مواد غذایی و نیش حشرات و پشه‌ها است. همچنین ممکن است به علت واکنش پوست سر نسبت به مواد شوینده مثل شامپو، کودک دچار خارش، التهاب و تورم در پوست سر شود که باید همۀ این موارد پس از تولد نوزاد به خوبی بررسی شود تا از بروز مشکلات شدیدتر جلوگیری شود.

۴ دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

سایر مقالات دسته ‌ نوزاد :
نوزاد