زمان مطالعه: 15 دقیقه
۷۸ دیدگاه

همه آن چیزی که باید درباره مدفوع نوزاد و انواع آن بدانید

همه چیز درباره مدفوع نوزاد و بی قراری او

تایید شده توسط هیئت علمی 30سیب

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک، مشاوره بگیرید.

مدفوع نوزاد چیزی است که شما به عنوان یک مادر باردار حتماً انتظار مقابله با آن را داشته‌اید. اما آیا می‌دانید که محتویات پوشک کودک شما (مدفوع کودک) چقدر می‌تواند متفاوت باشد؟ میزان سفت بودن مدفوع، رنگ آن و حتی مخاط مدفوع نوزاد شما می‌تواند برای شما چالش برانگیز باشد.

برای اینکه متوجه شوید چگونه می‌توانید این اطلاعات بدست آورده و از آنها استفاده کنید، به شما پیشنهاد می‌کنیم به مطالعۀ ادامۀ این مطلب از مجموعه سی سیب بپردازید.

مدفوع طبیعی نوزاد

اولین قدم این است که بدانید مدفوع نوزاد در چه حالتی طبیعی و در چه حالتی غیر طبیعی است. زیرا رنگ و میزان سفتی مدفوع نوزاد شما در طول زمان، بسته به آنچه کودک شما می‌خورد، متغیر است. مدفوع نوزاد در صورتی که سالم باشد، می‌تواند به رنگ سبز، قهوه‌ای یا نارنجی و همچنین طیف کم رنگ زرد باشد.

همچنین بافت مدفوع نوزاد معمولاً باید روان تا نسبتا سفت باشد. اما نباید بیش از حد سفت یا آبکی باشد. رنگ مدفوع نوزاد می‌تواند نشان دهندهٔ وضعیت سلامت یا وجود یک بیماری در نوزاد باشد. مدفوعی که نرم و قهوه‌ای خاکی رنگ است، کاملا سالم خواهد بود.

به طور کلی، تا زمانی که نوزاد در حال رشد است و وزن اضافه می‌کند، نیاز به تغذیهٔ بیشتری دارد. بنابراین مشاهدهٔ طیف رنگ‌های مختلف در مدفوع نوزاد طبیعی است.در این مطلب یک راهنمای تقریبی در مورد آنچه که احتمالاً در طی چند روز، هفته و ماه اول پس از تولد کودکتان در پوشک فرزند خود خواهید یافت، آورده شده است. ما در ادامه این مطلب به طور کامل هر یک از وضعیت های مدفوع نوزاد را به طور کامل بررسی می‌کنیم.

 مدفوع نوزاد تازه متولد شده

مکونیوم ،اولین مدفوع نوزاد

اولین پوشک‌های کودک شما احتمالاً حاوی ماده‌ای تیره و قیر مانند است که تقریباً هیچ بویی ندارد. نام این ماده مکونیوم است. این ماده، نوع متمایزی از مدفوع است که از مواردی مانند موکوس (مخاط)، سلول‌های پوست و موهای لانوگو (و سایر ذراتی که کودکتان بلعیده است)، به همراه مایع آمنیوتیک تشکیل شده است.

معمولاً چند روز طول می‌کشد تا کودک شما تمام مکونیوم را از سیستم گوارشی خود خارج کند. بعد از این مرحله، مدفوع منظم و طبیعی نوزاد شروع می‌شود. رنگ مدفوع نوزاد در دفعات نخستین، از رنگ تقریباً سیاه به سبز مایل به زرد تغییر می‌کند و ممکن است مخاط کمتری در آن وجود داشته باشد.

اگر در طی ۲۴ ساعت پس از تولد، نوزادتان دفع مدفوع نداشت حتما این مشکل را با پزشک متخصص مطرح نمایید.

تعداد دفعات مدفوع نوزاد

اما به طور متوسط نوزادان تازه متولد شده می‌توانند از ۶ تا ۱۰ بار در روز مدفوع کنند. علت این امر هم این است که سیستم گوارش آنها هنوز در حال توسعه است و آن‌ها قادر به اندازه نوزادان بزرگ‌تر به پردازش غذا نیستند.

تعداد دفعات مدفوع نوزاد ۱ ماهه

در سن ۲ ماهگی، اکثر نوزادان ۳ تا ۴ بار در روز مدفوع می‌کنند. تعداد دفعات مدفوع نوزاد ۴ ماهه ممکن است فقط یک یا دو بار در روز باشد. و در ۶ ماهگی، اکثر نوزادان یک بار در روز مدفوع می‌کنند. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که هر کودک متفاوت است. برخی از نوزادان ممکن است بیشتر یا کمتر از دیگران مدفوع کنند و این امر کاملاً طبیعی است. اگر نگران تعداد دفعات مدفوع نوزادتان هستید، با پزشک اطفال کودک خود صحبت کنید.

غلظت‌های مختلف مدفوع نوزاد

معمولاً قبل از اینکه نوزاد شروع به خوردن غذاهای جامد کند، مدفوع بسیار نرمی دارد. و نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌کنند، مدفوع کاملا شل و رشته‌ای دارند. در حالی که نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می‌کنند، مدفوع سفت‌تری نسبت به بقیهٔ نوزادان خواهند داشت.

هنگامی که شروع به استفاده از غذاهای جامد در رژیم غذایی کودک خود می‌کنید (که زمان شروع استفاده از این نوع غذاها معمولا از حدود ۶ ماهگی توصیه می‌شود)، شاهد برخی تغییرات عمده در محتویات پوشک و مخصوصاً مدفوع کودک خود خواهید بود. در این مرحله، مدفوع نوزاد سفت‌تر شده و رنگ آن نیز به اندازۀ زیادی تغییر پیدا خواهد کرد.

اگر مدفوع نوزاد بیش از حد سفت یا خشک باشد، به این معنی است که به اندازهٔ کافی مایعات نمی‌نوشد یا اینکه دچار یبوست شده است. زیرا بسیاری از نوزادان با خوردن غذاهای سفتی که بدن نمی‌تواند به درستی آنها را هضم کند، دچار یبوست می‌شوند.

اگر کودک شما غذاهای انگشتی می‌خورد، ممکن است تکه‌های غذای هضم نشده، مانند پوست نخود فرنگی یا گوجه فرنگی را در مدفوع نوزاد ببینید. وجود این تکه‌های غذا به این دلیل است که دستگاه گوارش کودک شما به تازگی با این غذاهای جدید مواجه شده و هنوز قادر به گوارش کامل این غذاهای جدید نیست.

هم چنین مدفوع آبکی در نوزاد، در بیشتر مواقع، نشان دهندهٔ اسهال است. نوزادانی که به اسهال مبتلا می‌شوند دمای بدنی بالایی دارند و بیشتر از حد معمول مدفوع می‌کنند. در ادامه هر یک از این غلظت ها را به صورت مفصل بررسی می‌کنیم.

علت مدفوع آبکی نوزاد و روش پیشگیری از آن

مسائل مختلفی می‌تواند موجب آبکی شدن مدفوع نوزاد شود. این عوامل عبارت‌اند از:

  • دندان درآوردن
  • سرماخوردگی یا آنفولانزا
  • عفونت دستگاه گوارش، مانند روتاویروس یا نوروویروس
  • عدم تحمل غذایی یا آلرژی
  • تغییر در رژیم غذایی
  • داروهای خاص

اگر مدفوع نوزاد آبکی است، باید او را هیدراته نگه دارید؛ یعنی آب کافی باید به بدن او برسد. شما می‌توانید آب را با شیر مادر یا شیر خشک به کودک برسانید. به نوزادان بزرگ‌تر هم می‌توانید در طول روز مقداری آب بدهید. اگر مدفوع آبکی کودک شما با علائم دیگری مانند تب، استفراغ یا اسهال همراه است، با پزشک اطفال صحبت کنید. علاوه بر این، در صورت وجود شرایط زیر هم باید با پزشک اطفال مشورت کنید:

  • مدفوع آبکی شدید باشد و چند روزی ادامه پیدا کند.
  • کودک شما نشانه‌هایی از کم آبی بدن مانند کاهش ادرار، خشکی دهان یا گودی چشم را نشان می‌دهد. 
  • کودک شما خوب غذا نمی‌خورد یا در حال کاهش وزن است. 

برای جلوگیری از آبکی شدن مدفوع نوزاد هم می‌توانید کارهای زیر را انجام دهید:

  • قبل و بعد از دست زدن به نوزاد دست‌های خود را به خوبی بشویید.
  • تمام تجهیزات تغذیه مانند بطری‌ها و نوک سینه‌ها را تمیز و استریل کنید.
  • اگر کودک مستعد اسهال است، از دادن غذاهای شیرین، غذاهای چرب و لبنیات به او خودداری کنید.
  • مطمئن شوید که کودک شما مایعات کافی دریافت می‌کند.
  • با پزشک اطفال در مورد واکسیناسیون نوزاد خود در برابر روتاویروس، شایع‌ترین علت اسهال در کودکان خردسال، صحبت کنید.

اسهال در نوزاد

مقدار مدفوع نوزاد شما در هر نوبت، می‌تواند متفاوت باشد. تا زمانی که افزایش وزن کودک شما در مسیر درست بوده و مدفوع نرم باشد، احتمالاً حال نوزاد شما نیز خوب است.

اگر مدفوع نوزاد شما آبکی به نظر می‌رسد یا پر از مخاط است، تعداد دفعات مدفوع نوزاد بیشتر از حد معمول بوده یا با علائم دیگری مانند درجه حرارت بالا (۱۰۰.۴ درجه فارنهایت یا بالاتر) همراه است، ممکن است فرزند شما دچار اسهال شده باشد. اگر فکر می کنید کودک شما ممکن است اسهال داشته باشد (به ویژه اگر سن او زیر ۳ ماه باشد)، بهتر است هر چه زودتر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

یبوست در کودک و درمان آن

با وجود همۀ تفاوت‌هایی که در تعداد دفعات دفع مدفوع نوزاد وجود دارد، ممکن است دچار این مشکل شوید که چگونه می‌توانید تشخیص دهید که آیا کودک شما یبوست دارد یا خیر؟

بروز یبوست در نوزادان، پس از ورود مواد غذایی جامد به رژیم غذایی کودک، شایع‌تر است. اما در نوزادان کوچک‌تر که هنوز خوردن غذاهای جامد را شروع نکرده‌اند نیز ممکن است یبوست رخ دهد. در ادامه، به برخی از علائم معمول بروز یبوست در یک کودک در سنین مختلف اشاره می‌کنیم.

در یک نوزاد تازه متولد شده

  • دفع مدفوع سفت
  • دفع مدفوع توسط نوزاد کمتر از یکبار باشد

در یک نوزاد بزرگ تر (نسبت به یک نوزاد تازه متولد شده)

  • دفع مدفوع سفت و فشرده که فقط هر سه یا چهار روز یکبار دفع می‌شود

در نوزاد یا کودک در هر سنی

  • مدفوع بزرگ، سفت و خشک که دفع آن دردناک است
  • وجود خون روی مدفوع یا داخل مدفوع کودک
  • فشار اوردن بیش از ۱۰ دقیقه برای دفع مدفوع و عدم دفع مدفوع توسط کودک

اما در مورد یبوست چه کاری می توانید انجام دهید؟ اگر فکر می‌کنید کودک شما یبوست دارد، برای مشاوره به پزشک مراجعه کنید. بدون تجویز پزشک، هیچ دارویی (از جمله ملین)، به کودک خود ندهید. دارویی که برای طبیعی شدن روند دفع مدفوع کودک خود باید به کودک بدهید، باید حتما توسط پزشک متخصص تجویز شده باشد.

انواع رنگ مدفوع نوزاد

اینفوگرافی همه چیز درباره رنگ مدفوع نوزاد

ممکن است گاهی از تغییر رنگ مدفوع نوزاد خود متعجب شوید. این تغییر رنگ می‌تواند از رنگ‌ خردلی مدفوع نوزادی که از شیر مادر تغذیه می‌کند، تا رنگ زرد مدفوع نوزادی که شیرخشک می‌خورد و همچنین رنگ‌های دیگری مانند قهوه‌ای و حتی سبز را نیز شامل شود. همچنین ممکن است در مدفوع نوزاد خود کمی خلط پیدا کنید. این خلط می‌تواند رنگی شفاف یا شیری مانند را در مدفوع نوزاد ایجاد کند. اما نگران نباشید هیچ مشکلی نیست و این تغییر رنگ‌ها طبیعی است. درادامۀ این مطلب از مجموعۀ سی سیب با ما همراه باشید تا با رنگ‌های طبیعی و غیر طبیعی مدفوع نوزاد که نیاز به بررسی پزشک دارند آشنا شوید.

رنگ های طبیعی مدفوع نوزاد چند روزه

 مدفوع نوزاد باید چه رنگی باشد؟

همانطور که بیان کردیم رنگ مدفوع در نوزادان نیز مانند ادرار نوزاد بسته به سن، رژیم غذایی و سلامتی متفاوت است. مدفوع نوزادان چند روزه معمولاً تیره است، در حالی که نوزادان بزرگتر معمولا مدفوع زرد یا قهوه ای دارند.اما توجه کنید مدفوع قرمز یا سفید می تواند نشان دهنده یک مشکل سلامتی باشد. در غیر این صورت، طیف گسترده ای از رنگ ها برای مدفوع نوزادان کاملاً طبیعی است و رنگ طبیعی مدفوع نوزاد چند روزه می تواند طیفی از رنگ های زرد، نارنجی، قهوه ای یا سبز داشته باشد. در ادامۀ این مطلب از مجموعه سی سیب به بررسی رنگ های طبیعی مدفوع نوزاد می‌پردازیم.

مدفوع سبز

دلیل سبز بودن رنگ مدفوع نوزاد

این رنگ مدفوع نوزاد معمولاً بی‌ضرر است. موارد زیادی می‌تواند باعث ایجاد رنگ سبز در مدفوع نوزاد شود. برخی از داروهای خاص (که توسط کودک یا خود شما (در دوران شیردهی مصرف می‌شود)، غذا‌‌های سبز رنگی که کودک شما به طور مستقیم از آنها تغذیه می‌کند و همچنین شیر مادر (در صورتی که شما از غذاهای سبز رنگ خورده باشید)، می‌توانند از دلایل سبز شدن مدفوع کودک شما باشند. اکثر اوقات مدفوع سبزی که می‌بینید، صرفاً محصول هضم طبیعی کودک شماست!

مدفوع زرد رنگ نوزاد 

مدفوع زرد تیره رنگ، برای نوزادی که از شیر مادر تغذیه می‌کند، معمولی و طبیعی است. همچنین ممکن است در این دوران، لکه‌های کوچکی در مدفوع نوزاد وجود داشته باشد که کاملاً بی ضرر بوده و به دلیل هضم شیر مادر به وجود می‌آیند. به همین خاطر، به مدفوع نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، مدفوع بذر دار گفته می‌شود.

به طور کلی، اگر رنگ مدفوع کودک شما در طیف رنگ‌های خاکی (زرد، سبز و قهوه‌ای) باشد، طبیعی است. اما اگر در مورد رنگ مدفوع کودک خود نیاز به اطمینان داشتید، می‌توانید به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و با او مشاوره کنید.

مدفوع قهوه‌ای رنگ نوزاد

رنگ قهوه‌ای مدفوع، رنگ معمولی مدفوع نوزادانی است که از شیر خشک تغذیه می‌شوند. مدفوع نوزادانی که شیر خشک مصرف می‌کنند، قهوه‌ای روشن یا نارنجی خواهد بود. مدفوع این دسته از نوزادان ممکن است کمی تیره‌تر و سفت‌تر از مدفوع نوزادانی باشد که از شیر مادر تغذیه می‌کنند.

رنگ های هشدار دهنده و غیرطبیعی مدفوع نوزاد

رنگ مدفوع نوزاد و ارتباطآن با سلامتی او

تا اینجا متوجه شدیم که مدفوع سبز، زرد و قهوه‌ای رنگ نوزاد، در بسیاری از موارد، کاملا طبیعی بوده و به راحتی با عوض کردن رژیم غذایی یا شیر خشک نوزاد، مشکل رنگ مدفوع نوزاد بر طرف می‌شود. اما رنگ‌های مشخصی از مدفوع کودک، می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل احتمالی در سلامت نوزاد باشد. اگر مدفوع نوزاد شما به یکی از رنگ‌های زیر دیده شد، با پزشک متخصص اطفال تماس گرفته یا به مطب پزشک مراجعه کنید. در ادامه با همه رنگ های غیر طبیعی مدفوع نوزاد آشنا می‌شوید.

مدفوع قرمز رنگ نوزاد

این رنگ مدفوع برای نوزاد، نشان دهندهٔ وجود یک مشکل در سلامت او است. زیرا هنگامی که در مدفوع خون وجود داشته باشد، به رنگ قرمز در می‌آید. این اتفاق ممکن است زمانی رخ دهد که نوک سینهٔ مادر ترک خورده و زخم شده باشد و نوزاد مقداری از خون را بلعیده باشد. یکی دیگر از دلایل قرمز شدن مدفوع نوزاد، زخم شدن و خونریزی مقعد نوزاد خواهد بود.

بنابراین اگر مدفوع نوزاد قرمز رنگ شود باید به پزشک مراجعه کرد تا علت قرمز بودن مدفوع نوزاد مشخص شده و درمان شود. البته باید در نظر داشته باشید که وجود مواد غذایی قرمز رنگ (مانند گوجه فرنگی و چغندر) در رژیم غذایی نوزاد یا مادر، یکی دیگر از دلایل قرمز شدن رنگ مدفوع نوزاد است.

مدفوع سیاه رنگ نوزاد

رنگ مدفوع نوزادانی که سن کمتر از یک هفته دارند، سیاه رنگ است. این رنگ، برای نوزادانی با این سن، کاملا طبیعی است. اما اگر پس از این مدت، رنگ مدفوع نوزاد همچنان سیاه باشد، نشان دهندهٔ یک مشکل سلامتی در نوزاد خواهد بود. در صورت مشاهدۀ این عارضه، وضعیت سلامت نوزاد باید هر چه سریع‌تر توسط پزشک متخصص بررسی شود. مدفوع سیاه رنگ نوزاد، به دلیل وجود مکونیوم (مایع آمنیوتیک و مخاطی که جنین در دوران بارداری می‌بلعد) در بدن نوزاد است. نوزاد مکونیوم وارد شده در بدن خود را  در طی ۲۴ ساعت اول تولد خود، دفع می‌کند.

بنابراین در روزهای اول تولد نوزاد، دفع مدفوع سیاه رنگ، طبیعی خواهد بود. از آنجایی که مکونیوم استریل است، معمولاً بو ندارد. دفع مکونیوم تا چند روز ادامه دارد و پس از آن، رنگ مدفوع نوزاد از رنگ سیاه به رنگ سبز تیره و سپس به رنگ زرد تغییر می‌کند. اما اگر پس از گذشت یک هفته از تولد نوزاد، مدفوع نوزاد سیاه رنگ باقی ماند، باید هر چه زودتر به پزشک متخصص مراجعه کنید. زیرا مدفوع سیاه در برخی موارد ممکن است ناشی از خون باشد. چون ممکن است رنگ خون در روده، به مرور زمان از رنگ قرمز به رنگ سیاه تبدیل شده باشد. مهم است بدانید مدفوعی که رنگ سبز تیره دارد، گاهی اوقات ممکن است سیاه به نظر برسد. در مدفوع سبز رنگ حتی اگر یک سایۀ تیره رنگ نیز دیده شد، معمولاً جای نگرانی نیست. همچنین مکونیوم نیز می‌تواند سیاه به نظر برسد.

مدفوع سفید رنگ نوزاد

مدفوع و دفع در نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند

مدفوع بسیار کم رنگ و سفید یا خاکستری مانند نوزاد، بسیار نادر است. اما اگر مدفوع این رنگی را در پوشک کودک خود مشاهده کردید، به پزشک متخصص مراجعه کنید زیرا دفع مدفوع سفید رنگ برای نوزاد، غیر طبیعی بوده و نشان دهندهٔ مشکل کبدی خواهد بود که نیاز به درمان دارد.

به همین دلیل، این رنگ مدفوع برای نوزاد مناسب نیست. ابتلا به زردی در نوزادان بسیار شایع است. به طوری که حدود ۸۰ درصد از نوزادان در روزهای اول تولد به آن مبتلا می‌شوند و پس از گذشت دو هفته، بیماری زردی از بین می‌رود. اگر شک دارید که نوزاد شما پس از گذشت ۱۴ روز همچنان به بیماری زردی مبتلا است یا خیر، می‌توانید رنگ مدفوع نوزاد را بررسی کنید. زیرا همانطور که اشاره کردیم، مدفوع سفید یا کم رنگ، نشان دهندهٔ بیماری کبدی و زردی نوزاد است.

در صورتی که مدفوع کودک سفید یا کم رنگ باشد، ممکن است پزشک سطح بیلی روبین (ترکیبی که به بدن نوزاد کمک می‌کند تا مواد زائد را دفع کند) نوزاد را آزمایش کند. بیلی روبین دو نوع دارد و هنگامی که سطح یک نوع از آن بیش از حد معمول باشد، منجر به بروز مشکلاتی برای سلامت نوزاد خواهد شد.

علت دانه‌های سفید در مدفوع نوزاد چیست؟

دانه‌های سفید موجود در مدفوع نوزاد معمولاً دلمه‌های شیر هضم نشده هستند. این مسئله در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند رایج‌تر است، اما در مدفوع نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند نیز گاهی دیده می‌شود. پس اگر متوجه دانه‌های سفید در مدفوع کودک خود شدید، نگران نشوید. این مسئله کاملاً طبیعی است و به این معنی نیست که مشکلی در کودک شما وجود دارد.

چنانچه نوزاد با شیر مادر تغذیه کند ، مدفوع او چگونه خواهد بود؟

هنگامی که مکونیوم از سیستم گوارشی کودک شما خارج می‌شود، مدفوع معمولی براساس نحوه تغذیۀ کودک می‌تواند بسیار متفاوت باشد. پس مدفوع هر نوزادی متفاوت است و بسته به عوامل مختلف می تواند رنگ، غلظت و حتی بوی متفاوتی داشته باشد. که یکی از این عوامل تاثیرگذار شیری است که نوزاد مصرف می کند. در ادامه ویژگی مدفوع نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند را بررسی خواهیم کرد.

رنگ

مدفوع معمولی نوزادی که با شیر مادر تغذیه می شود باید قهوه ای روشن تا متوسط، سبز یا زرد باشد. برخی از نوزادان در مدفوع خود ذراتی به رنگ سفید یا زرد دارند. تیره بودن مدفوع نوزاد غیر طبیعی است و هرچه به رنگ سیاه نزدیک‌تر باشد نگران کننده‌تر است. 

غلظت 

مدفوع نوزادی که با شیر مادر تغذیه می شود اغلب نرم و رقیق است. رقیق بودن مدفوع تا زمانی که کودک خوب تغذیه کرده و مشکلات دیگری مانند خون در مدفوع ندارد بی خطر است. از سوی دیگر مدفوع برخی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، شبیه دانه ها یا ذراتی است که در مایع شناور هستند. به طور کلی مدفوع او در طی چند ماه اول ممکن است کمی شبیه به خردل باشد. یعنی مدفوع نوزاد دارای سفتی کم، روان بودن نسبتا زیاد و احتمالاً ذرات چربی سفید و دانه مانند خواهد بود.

بو

بوی مدفوع شیرخوار بسیار ملایم است. برخی از والدین و مراقبان اصلاً متوجه بو نمی شوند یا می گویند مدفوع بوی شیر یا پنیر می دهد. اگر کودک شیر خشک همراه با شیر مادر داشته باشد، ممکن است بوی مدفوع قوی تری داشته باشد.

تعداد و دفعات مدفوع

اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه می‌کند، احتمال دارد نسبت به همسالان خود که از شیر خشک تغذیه می‌کنند، بیشتر مدفوع کند. به عنوان یک قاعدۀ کلی، پس از گذشت چند روز از تولد نوزاد خود، تا زمانی که کودک شما به حدود ۶ هفتگی برسد، ممکن است بین ۲ تا ۵ بار در روز، اجابت مزاج (دفع مدفوع و ادرار) کودک خود را مشاهده کنید.

به خاطر داشته باشید که بعد از ۳ تا ۶ هفتگی، کودکی که با شیر مادر تغذیه می‌شود ممکن است حتی چند روز بین دفعات اجابت مزاجش فاصله وجود داشته باشد. این امر به این دلیل است که سیستم گوارشی کودک شما قادر است شیر ​​مادر را به صورت بسیار کاملی هضم کند و مواد زائد جامد بسیار کمی از خود باقی بگذارد.

یک دلیل دیگر ممکن است این باشد که در این زمان، شیر مادر معمولاً دیگر حاوی آغوز نیست. آغوز می‌تواند به عنوان یک ملین در سیستم گوارشی نوزاد عمل کند. به همین دلیل، این عدم وجود آغوز در شیر مادر، باعث منسجم و جامد شدن مدفوع نوزاد شده و در نتیجه، تعداد دفعات اجابت مزاج کودک را کاهش می‌دهد.

چنانچه نوزاد شیر خشک مصرف کند، مدفوع او چگونه خواهد بود ؟

ویژگی مدفوع نوزادی که شیر خشک مصرف می کند، مانند رنگ، بو و غلظت به شرح زیر است:

رنگ 

رنگ مدفوع و ادرار نوزاد اغلب منعکس کننده آن چیزی است که می‌خورد. به عنوان مثال، نوزادانی که هویج، سیب زمینی و … می خورند ممکن است مدفوع پرتقالی داشته باشند. به طور کلی اما رنگ مدفوع نوزادی که از شیر خشک تغذیه می کند، زرد یا قهوه ای است. تنها نکته مهم در مورد رنگ مدفوع نوزادی که شیرخشک مصرف می کند این است که نباید خیلی تیره و سیاه رنگ باشد و در این صورت باید با پزشک اطفال مشورت کرد.

غلظت 

مدفوع معمولی نوزادی که با شیرخشک تغذیه می شود، اغلب غلیظ تر از مدفوع نوزادی است که با شیر مادر تغذیه می شود. بنابراین بافتی شبیه به کره بادام زمینی دارد به خصوص پس از حدود ۶ ماهگی و هنگامی که شروع به خوردن غذاهای جامد می کنند، مدفوع آن ‌ها اغلب سفت‌تر می ‌شود. 

پس گر کودک شما با شیر خشک تغذیه می‌شود، مدفوع او معمولاً به اندازۀ نوزادی که با شیر مادر تغذیه می‌شود شل و آبکی نیست، قوام (سفتی مدفوع) خمیری بیشتری خواهد داشت (اگرچه نباید سفت‌تر از کره بادام زمینی باشد).

بو

بوی مدفوع نوزادی که تازه به دنیا می آید به هیچ وجه نامطبوع نیست. اما اگر نوزاد از شیر خشک تغذیه کند، ممکن است عطر و بوی آن قوی تر از نوزادی است که از شیر مادر تغذیه می کند.

تعداد و دفعات مدفوع نوزاد

اگر کودک شما تمام یا بیشتر غذای روزانۀ خود را از طریق شیر خشک دریافت می‌کند، ممکن است در چند روز اول پس از تولد، حداقل یک بار در روز پوشک خود را پر کند. البته گاهی اوقات نیز ممکن است کودک شما یک یا دو روز را بدون اجابت مزاج  بگذراند. لازم است بدانید بروز این اتفاق نیز برای کودک شما غیرعادی نبوده و مشکل محسوب نمی‌شود. البته به شرطی که مدفوع نوزاد شما نرم باشد.

چگونه متوجه شویم که نوزاد نیاز به تعویض پوشک دارد؟

مدفوع کودک شما ممکن است همیشه بوی زیادی نداشته باشد (به خصوص در هفته‌های اول پس از تولد). بنابراین ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که چگونه می‌توانید تشخیص دهید که چه زمانی نیاز به تعویض پوشک کودک است؟

توجه به علائم زیر می‌تواند برای تشخیص زمان تعویض پوشک به شما کمک کند:

زور زدن

دفع مدفوع برای نوزادان کوچک کار سختی است. ممکن است متوجه قرمز شدن صورت کودک خود برای بیرون راندن مدفوع شوید.

حالت های صورت کودک

با گذشت زمان، شما با حالت صورت کودکتان هنگام اجابت مزاج آشنا خواهید شد. به عنوان مثال زمانی که کودکتان کمی بزرگتر شد و نیاز به اجابت مزاج داشت، ممکن است به حالت چمباتمه بنشیند تا به شما نشان دهد که نیاز به اجابت مزاج دارد.

نتیجه گیری

شاید تا به حال متوجه شده‌اید که چقدر باید به مدفوع کودک خود توجه داشته و اطلاعات داشته باشید. اما جای نگرانی نیست. زیرا نیازی نیست که تک تک پوشک‌های کثیف کودک خود را با ذره بین چک کنید. هنگامی که به الگوهای حرکت رودۀ کودک خود و همچنین رنگ و بافت معمول مدفوع نوزاد عادت کنید، به سرعت متوجه ایجاد تغییرات در مدفوع نوزاد خود خواهید شد.

شما باید رنگ و قوام مدفوع نوزاد را زیر نظر داشته باشید و در صورت شباهت رنگ و قوام مدفوع نوزاد، به یکی از موارد خطرناک ذکر شده، به پزشک متخصص مراجعه نمایید. پس از مراجعه به پزشک متخصص، شما می‌توانید هر اقدامی که پزشک متخصص به شما توصیه کرده است را انجام داده و وضعیت مدفوع کودک را به حالت عادی بازگردانید.

مجموعۀ سی سیب درکنار شماست تا بتوانید کودکی سالم و شاد داشته باشید.

سوالات متداول

 مدفوع نوزاد باید چه رنگی باشد؟

مدفوع کودک می‌تواند رنگ‌های مختلفی داشته باشد، از جمله زرد، قهوه‌ای، سبز و نارنجی. رنگ مدفوع نوزاد به عوامل مختلفی از جمله سن، رژیم غذایی و اینکه آیا آنها از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه می‌کنند، بستگی دارد. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند معمولاً مدفوع زرد یا قهوه‌ای دارند. کودکانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند ممکن است مدفوع سبز یا نارنجی داشته باشند.

مدفوع نوزاد یک ماهه چگونه است؟

نوزادان یک ماهه معمولاً ۳ تا ۴ بار در روز مدفوع می‌کنند. مدفوع آنها معمولاً به رنگ زرد یا قهوه‌ای است و بافت دانه‌ای دارد. اگر متوجه چیز خاصی در مدفوع نوزاد شدید، می‌توانید مسئله را با پزشک اطفال در میان بگذارید.

وجود مخاط در مدفوع نوزاد خطرناک است؟

وجود مخاط در مدفوع نوزاد اغلب بی‌ضرر و طبیعی است. مکونیوم تقریباً در اکثر مواقع دارای مخاط است. با افزایش سن کودک و خوردن غذاهای متنوع نیز یافتن مقادیر کمی از مخاط در مدفوع کودک، غیر طبیعی نیست. مخاط موجود در مدفوع نوزاد معمولاً شفاف یا کمی شیری رنگ است.

چه علائمی در مدفوع نوزاد خطرناک است؟

خون در مدفوع
اسهال
تب بالا
از دست دادن اشتها
استفراغ و ضعف
اگر متوجه هر یک از این علائم شدید (به خصوص در صورتی که در مدفوع کودک خود کمی مخاط نیز مشاهده کنید)، برای بررسی بیشتر حتماً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

در چه صورت وجود مخاط در مدفوع نوزاد خطرناک است؟

اگر مخاط موجود در مدفوع نوزاد شما با علائم و موارد دیگری همراه باشد، این امر می‌تواند نشانۀ وجود عفونت یا مشکلات گوارشی باشد.اما وجود مخاط در مدفوع نوزاد، شایع بوده و به ندرت ممکن است نشانهٔ یک بیماری یا بروز یک مشکل در سلامت نوزاد باشد.

 

منابع:

health.clevelandclinic
pampers

۷۸ دیدگاه. Leave new

  • پسرم۳ماهشه بعدازیک هفته بعدازبردن حمام مدفوع کردن الانم ۴روزشده مدفوع نکرده ایامشکلی داره؟

    پاسخ
  • سلام پسرم ۴۵ روزه هست شیر میخوره و فقط در روز ۲ تا سه بار شیر خشک میخوره البته ۴ روزه شیر خشک میخوره .مدفوع آبکی داره .ایا غیر طبیعی هست

    پاسخ
  • دختر من ۳ماهشه هم شیر خشک هم شیر مادر تغذیه میشه شیکمش ۳ الی ۴ روز یکبار کار می‌کنه و یه رگه های سبز رنگ تو مدفوعش بود آیا مشکلی دارد؟؟

    پاسخ
    • سلام اگر بازهم رگه سبز مشاهده کردید به پزشک اطفال مراجعه کنید.میتونه علت های مختلفی داشته باشه باید علتش بررسی بشه.ممکنه حساسیت داشته باشه به شیرخشکی که میخوره یا خیلی علت های دیگه

      پاسخ
  • سلام دخترم ۴۵روزشه دوروزه مدفوع نکرده شرخودمومیخوره روزی دوبارشیرخشک میخوره ایامشکل داره؟

    پاسخ
  • سلام بچه ام ۱۰روزه است وروزی ۲بارمدفوع می کنه مدفوعش آبگی هست یعنی اسهال یاطببعی تواین سن اینجورباسه

    پاسخ
  • سلام و عرض ادب و خسته نباشید ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    بنده پسرم ۲ونیم سالش هست از شیر مادر گرفتیمش ۲ ماه اول خیلی سفت و سخت مدفوع می‌کرد اما امروز که پیام فرستادم خدمتتون که برای راهنمایی حولِ هوشِ ۱۰ روز است که روزی ۳ الی چهار بار انجام میده آیا مشکلی پیش آمده به پزشک مراجعه کنیم یا اینکه طبیعیِ ممنون و متشکرم از راهنمایی تون

    پاسخ
  • سلام دخترم سه ماهشه دوسه روزه که بلافاصله بعدازظهر خوردنش دستشویی میکنه مشکلی داره بنظرتون؟

    پاسخ
  • سلام دخترم سه ماهشه دوسه روزه که بلافاصله بعدازظهر خوردنش دستشویی میکنه مشکلی داره بنظرتون؟

    پاسخ
  • سلام بچه ام چهار روز اسهال دو روز میشه بهش پودری اسهالی میدم روز اول ک با ماست دادم دسشویش سبز کمرنگ بود روز دوم با اب مخلوط گردم دادم دسشویی کرده انگار رنگ و شکلش مثل دونه های عدس پخته شده است

    پاسخ
  • سلام پسرم ۷ماهش هر پنج روز یکبار دشویی می‌کنه اونم خیلی سفت مشکل چی

    پاسخ
  • سلام کودک من یک ماهشه از شیر خودم تغدیه میکنه وقتی شیرمو میخوره بلافاصله مدفوع میکنه روزی نزدیک ۱۵ بار مدفوع میکنه دو بار بردیمش دکتر گفتن مشکلی نداره اما کودکم خیلی اسهال‌ نمیدونم چیکار کنم

    پاسخ
  • سلام نوزادمن ۲ماه داره ازوقتی شیزخشک اپتامیل پپتی جونیورمیخوره دسشویش ابکیه

    پاسخ
  • سلام من دخترم چهار ماه‌و نیمه به دلیل نخوردن شیر کافی وزن نگرفته هر کاری هم میکنم از میزانی که خودش میخواد بیشتر نمیخوره بردم دکتر گفتن که غذای کمکی براش شروع کنم من هم هفته اول فرنی دادم هفته دوم حریره،ولی دفعش خیلی کم و سفت هست به حریرش روغن زیتون هم میزنم کمی بهتر شده ولی باز دفعش کم هست آیا مشکلی داره،البته ادرارش نسبت به قبل بیشتر شده ولی مدفوعش کم وسفت،دخترم شیر خشکی هم هست بهش شیر خشک گلدن گات میدم نسبت به شیر خشکهای دیگه اینو بهتر می‌خورد ولی با این شیر یک مقدار یوبس میشد،بنظر شما چکار کنم که بهتر بشه

    پاسخ
  • سلام مدفوع دختره ۸ ماهه ام سیاه هست
    علتش چی هست؟

    پاسخ
  • سلام پسرم شیرخشک میخوره تازه رفته تو چهارماه هر دفعه ک شیرشو میخوره شکمش کارمیکنه آیا طبیعیه؟؟هردوساعت شکمش کارمیکنه

    پاسخ
  • سلام دختر من۲۳ ماهشه یک ماه پیش دچار اسهال شد که اسهال سفید رنگ داشت دکتر گفت به خاطر ویروس هست،الان چند روزه که دوباره مدفوع سفید یا خاکستری شده
    ممنون میشم راهنماییم کنین

    پاسخ
  • Avatar
    امیرارسلان حیدری
    خرداد ۱۴, ۱۴۰۲ ۶:۵۹ ب٫ظ

    سلام نوزادمن ۲۱روزه هست هم شیرخودموبهش میدم هم شیرخشک سیمیلاک امابازم دستشویی آبکی داره روزی حداقل ۷بارپوشک عوض میکنم

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر دخترم سه ماه و نیمه چهار روزه دفع نداشته ولی اذیت هم نمیشه و شکمش سفت نشده ولی خودم استرس دارم ایا مشکلی داره؟االبته هم شیر خودم و هم شیر خشک میخوره ..شیر خشک روزی ۳ بار و هربار ۲ قاشق…

    پاسخ
  • سلام پسرم سه ماهش از یک ماهگی هر دوسه روز یک باردفع داره بعداونم دل درد میشه آیا مشکلی هست یانه

    پاسخ
  • سلام دختر من ۵ ماهش و کم کم فرنی و سرلاک میدم از وقتی غذا میدم تعداد دفعات مدفوعش زیاد شده البته زیاد نمیخوره در حد ۳ قاشق مرباخوری و روزی ۴ بار تقریبا مدفوع داره رنگ مدفوعش زرده

    پاسخ
  • سلام دختر من سه ماهش است اسهال میره به دکتر متخصص هم بردیم فایدی نکرده لطفن راهنمای کنید

    پاسخ
  • سلام.خوبین دخترم الان ۴۸روزش داخل مدفوعش ی خلطزردو سفیدداخلش بدشم خیلی زورمیزن

    پاسخ
  • سلام.
    نوزاد من بیست روزش هست، از هفته ی دوم دغع مدفوعش کم شده، روزی یکبار، و انهم خیلی به نظر بهش فشار میاد.
    در طول بعدازظهر مخصوصا شب یا عصر گریه هایی دارد، اما انقدر طولانی نیست که سه ساعت ممتد باسد یا یکساعت کامل، هر نوبت.
    اما با راه رفتن و بغل کردن ارام میشود.
    تشخیص کولیت در یک معاینه تلفنی داده شدولی خمه ب علایم انرا ندارد.
    مشکل اصلی به نظرم دفع نوزاد است که در ۲۴ساعت یکبار یا هر سی ساعت بکبار و گهگاه با کمک همراه هست. بنظرم گازهای روذه دفع نمیشوند و یا تحریک روذه انقدر نیست که انهارا به سرعت بیرون براند. مدفوع وی شل نیست گ سفت هم نیست. معمولا بعد دفع آرام میخوابد و هیچ مشکلی هم ندارد.
    هرچقدر هم تلاش برای اروغ زدن میکنیم عمو ما یکی دو اروغ میزند باکلا اروغ نمیزند.
    دخترم ترکیبی از شیر مادر و شیرخشک اپتامیل کامفورت ۱″را مصرف میکند.
    نمیدانم
    ۱) ایا اصلا کولیت به دفع کودک ربطی دارد یا خیر؟
    ۲)ایا لصلا نوزادما کولیک دارد؟
    و در نهایت چه کاری برای آرام شدن و دفع مراج وی انجام دهبم.؟

    پاسخ
  • سلام پسرمن ۴سالشه یبوست داره ۴ روز درمیون مدفوع میکنه اونم با پودر پیدرولاکس اگه ازاون پودر ندم نمیتونه مدفوع کنه چیکارکنم

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر دخترم سه ماه ونیمه هست ۱۵روزه مدفوعش کاملا سیاهه بازقبلا زرد بود وبعصی وقتا سیاه الان دیگه مدفوعش شل وسیاهه وشیرخشک نان میخوره دلیلش چیه؟

    پاسخ
    • سلام مدفوع سیاه میتونه بخاطر مصرف مکمل اهن باشه.اگر مکمل اهن مصرف نمیکنه و باز هم سیاه هست به پزشک اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام بچه ی من دوماهشه و تنها چیزی که با توجه به اطلاعاتی که از شما گرفتم مشکله اینه که شبا اصلا دستشویی نمیکنه،شبا خوب میخوابه و روزا دستشوییش درست و سالمه و در کل خوب شیر میخوره و شیر خودمو فقط میخوره ولی اینکه شبا دفعی نداره نگرانم کرده به نظرتون مشکلی هست؟

    پاسخ
    • سلام خیر مشکلی نیست. اگر رنگ غلیظی داشت یا بوی شدید میتونید به پزشک اطفال مراجعه کنید ولی در کل مشکلی نیست

      پاسخ
  • سلام دختر من ۷ ماهشه الان

    پاسخ
  • با سلام و احترام
    نوزاد هفت روزه من زردی داره
    امروز فقط دو مرتبه مدفوع داشت بقیه فقط ادرار بود
    شیر خودم بهش میدم ولی شیر خشک اپتامیل هم می دم
    و اینکه امروز چند بار شیر دادم بالا آورد

    آیا اینا مشکل هست

    پاسخ
    • سلام اگر پزشک تایید دادن که زردی نوزاد به محدوده طبیعی برگشته و خطری نداره پس مشکلی نیست.برای زردی حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا درصورت نیاز در دستگاه قرار بگیره.
      پس اوردن شیر هم شایعه چون حجم معده نوزاد کمه و وقتی شیر بیشتر از حجم معده اش میخوره مابقیشو بیرون میاره.اگر استفراغ شدید داشت یا چیزی به غیر از شیر بیرون اورد یا رنگ استفراغش زرد یا رنگ های دیگه ای بجز رنگ شیر بود به پزشک اطفال مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام بچه ام ۲ سالشه هر چیزی را که میخوره در جا دفع میکنه روزی ۶بار کلا از زمانی که به دنیا اومد همینجوری بود حتی زمانی که شیرخشک می‌خورد بازم همینجوری بود آیا این طبیعیه؟

    پاسخ
    • سلام اگر زیاد دفع میکنه و کمتر شیر یا غذا میخوره باید به پزشک اطفال مراجعه کنید تا دچار کمبود اب و مواد غذایی نشه .درغیر این صورت مشکلی نیست

      پاسخ
  • سلام نوزاد من ده روزش هست فقط شیر مادر میخوره دو روزه اجابت مزاج نداشته آیا مشکلی هست

    پاسخ
    • سلام اکثر نوزادان دچار همچین حالتی میشن.مادر باید از نظر تغذیه دقت کنه چی بخوره چون روی بچه اثر میذازه.اگر شکمش تا ۷روز کار نکرد به پزشک اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقتتون پسرم یکسال ۵ ماهش هست چند وقته مدفوعش تیکه تیکه هست علتش چیست

    پاسخ
  • سلام پسرم پنج ماهش روزی سه چهار بار مدفوع میره وشل هم هست از موقع به دنیا آمده اینجوری بوده

    پاسخ
  • سلام دختر من ۸ ماهشه بهش غذا میدم ۳ روزه هرروز ۳ بار مدفوع گرد میکنه چیکار کنم

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر پسر من ۲۶ روزهست سه روزه شکمش کار نکرد شیر خودمو میدم شیرخشک کمکی میدم مشکلی هست یا نه

    پاسخ
  • سلام دختر سه ماه و نیمه دارم ک روزی یکبار دفع داره فقط رنگ پوشکش زرد تیره میشه چیزی به پوشکش نمیچسبه در صورتی ک قبلا دون دونهای سفید رو پوشکش بود.فقط شیرمادرمیخوره.دلیلش چیه؟؟ممنون از پاسخگویی

    پاسخ
  • Avatar
    نیایش نجمی پور
    شهریور ۲, ۱۴۰۲ ۵:۲۱ ب٫ظ

    سلام خسته نباشید من پسرم ۵۰ روزه هستش وشیر خودمو بهش میدم متفوش کمه خیلی ولی اگه بخواد متفوع کنه ابه خیلی وبردمش متخصص کودکان بهش شیرخشک ببلاک داد بهش دادم سریع بالا اورد چیکارباید بکنم شیر خودمو بدم گفت وزنش کمه ۳۱۰۰ بوده بدنیا اومده الان ۴۹۰ هستش

    پاسخ
  • Avatar
    نازنین خاوری
    مهر ۴, ۱۴۰۲ ۷:۳۵ ب٫ظ

    سلام خسته نباشید من دخترم ۵ماهو۱۰ روزشه تازگیا مدفوعش سفت شده و یه رگه های سیاه رنگ بود تو مدفوعش ایا طبیعیه یانه ببرمش دکتر

    پاسخ
    • سلام . این موضوع نشان از یبوست است و در نتیجه ی عدم شیردهی مناسب به وجود می آید . تا ۶ ماهگی فاصله بین شیردهی ها باید حداکثر ۲ ساعت در طول روز باشد .

      پاسخ
  • باسلام من پسرم دوسال دارد ومعلول هم هست اما اصلا نمیتونه مدفوع خودرا دفع کنه اونقدفشار میده تا صورتش قرمزقرمزمیشه ولی نمیتونه مدفوع کنه خواهشن منو راهنمایی کنید چکار باید بکنم تا راحت مدفوع کنه ممنون شیر خشک میخوره

    پاسخ
  • سلام پسرم ۴۵ روز داره الان یک هفته هست مدفوعش سبز رنگ شده و کلا شبانه روز خیلی هم شکمش کار میکنه
    دلیلش چی میتونه باشه؟
    ممنون

    پاسخ
    • سلام . میزان طبیعی دفع مدفوع باید حدودا ۶ بار در شبانه روز باشد . جهت مدفوع سبز رنگ هم به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام پسر من ۸ماهه هست و اینکه تو مدفوعش که رنگ مایل به زرد داره یه تیکه های سیاهی دیدم که نرمه چندبار دلیلش چی میتونه باشه جای نگرانی هست؟

    پاسخ
  • سلام نوزاد من ۳روزش هست خیلی مدفوع می‌کنه آیا مشکلی هست مدفوع هم سیاه هست و آبکی نیست

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

سایر مقالات دسته ‌ نوزاد :
نوزاد