سایدبار

همه چیز درباره هفته سی و ششم بارداری

زمان مطالعه: ۶ دقیقه

اکنون شما رسماً وارد نه ماهگی شده‌اید. شاید تا به حال فکر می‌کردید که کودکان در اوایل ۹ ماهگی به دنیا می‌آید اما منظور از ترم کامل بارداری ده ماه و گاهی اوقات کمی بیشتر است. چیزی تا در آغوش گرفتن فرزندتان نمانده است. در این مقاله قصد داریم به بررسی تغییرات جنین، تغییرات شکم و بدن، دستورالعمل‌ها و توصیه‌های هفته سی و ششم بارداری بپردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

اینفوگرافی علائم هفته سی و ششم بارداری

رشد جنین در هفته سی و ششم بارداری

در این هفته اندازه سر تا پایین باسن نوزاد حدود ۳۳ سانتی‌متر است. قد کامل او نیز تقریباً ۴۷ سانتی‌متر است. وزن کودک در این زمان به ۲۷۴۵ گرم هم می‌رسد. به احتمال زیاد سر فرزند شما اکنون به سمت پایین قرار دارد. این وضعیت یعنی کودک آماده تولد است. سر حدود ۹۳ درصد از کودکان در این هفته به سمت پایین قرار دارد. این رقم پس از هفته سی و هفتم به ۹۷ درصد می‌رسد. جالب است بدانید که چرخه خواب و بیداری فرزند شما حال توسعه یافتن است و کودک شما می‌تواند در این هفته خواب فعال داشته باشد؛ یعنی او دوره‌ای از روز خواب آرام را تجربه می‌کند. 

پلک‌های فرزند شما اکنون به صورت کامل شکل گرفته‌اند و شکل مشخصی دارند. نوزادانی که در این هفته به دنیا می‌آیند نسبتاً نارس محسوب می‌شوند. درست است که چیزی به تولد آن‌ها نمانده است اما ما همچنان می‌توانند رشد کنند. اکثر نوزادانی که در این هفته به دنیا می‌آیند، عملکرد خوبی دارند مرد و میزان بقا بیش از ۹۹ درصد است.

سونوگرافی هفته سی و ششم بارداری

در این هفته وضعیت قرارگیری جنین در رحم بررسی می‌شود. سر او باید در این هفته به سمت پایین باشد. به حالتی که سر به سمت پایین باشد بریچ گفته می‌شود. اگر کودک شما ما در این وضعیت قرار دارد نگران نشوید زیرا برخی از کودکان تا لحظه تولد تغییر وضعیت نمی‌دهند. در نتیجه ممکن است فرزند شما در هفته‌های باقی مانده تغییر وضعیت دهد. البته می‌توان با استفاده از روش‌هایی اذیت جنین را تغییر داد و سر او را به سمت پایین آورد. این کار باید توسط پزشک انجام شود. پزشک با استفاده از سونوگرافی وضعیت جنین را بررسی می‌کند. سپس با فشار دست بر شکم سعی می‌کند تا وضعیت جنین را تغییر دهد و سر او را به سمت پایین هدایت کند. 

زنانی که دارای یک بیماری پرخطر مانند فشار خون بالا یا بیماری کلیوی یا قلبی هستند و همچنین افرادی که دوقلو باردار هستند، باید در این هفته سونوگرافی انجام دهند. علاوه بر این توصیه می‌شود تا تست بدون استرس نیز انجام شود تا بهتر پزشک بتوانند وضعیت کودکان را به خوبی بررسی کنند.

رشد جنین در هفته سی و ششم بارداری

در ویزیت این هفته وزن، فشار خون، ادرار، تورم بدن، ارتفاع فوندال، ضربان قلب جنین بررسی خواهد شد. از این به بعد شما باید حدود ۲۵۰ گرم وزن در هر هفته اضافه کنید. البته هر بارداری متفاوت است و در این زمینه باید با پزشک خود مشورت کنید.

شکم و بدن مادر در هفته سی و ششم بارداری

احتمالا متوجه تغییرات زیادی در بدن خود نخواهید شد. احتمالا تا کنون حدود ۱۲ تا ۱۷ کیلو وزن اضافه کرده‌اید. البته این مقدار برای زنانی است که شاخص توده بدنی طبیعی دارند. در نتیجه میزان افزایش وزن را باید با توجه به این شاخص بسنجید و قرار نیست برای همه یکسان باشد. از این پس وزن زیادی اضافه نخواهید کرد و حدود ۲۵۰ گرم در هفته وزن شما افزایش پیدا می‌کند. مسلما افزایش وزن زنانی که دو قلو باردار هستند کاملا متفاوت است.

علائم و نشانه‌های بارداری در هفته سی و ششم

علائم نشانه‌های بارداری در این هفته بسیار شدت می‌گیرند. اکنون تغییرات بزرگی رخ می‌دهند که باید مراقب آن‌ها باشید. در این بخش به بررسی نشانه‌های بارداری در هفته ۳۶ می‌پردازیم.

  • فشار لگن

در سه ماهه سوم بارداری جنین و رحم بزرگ‌تر و سنگین‌تر می‌شوند. همین هم باعث می‌شود تا کودک به سمت لگن حرکت کند اصطلاحاً در آن بیفتد. این امر باعث ایجاد احساس سنگینی در این ناحیه می‌شود.

  • بهبود تنفس

از آنجایی که کودک به سمت پایین رفته است و در لگن قرار دارد، فشار کمتری به ریه‌های شما وارد می‌شود. در نتیجه می‌توانید راحت‌تر نفس بکشید.

  • اختلالات خواب

با توجه به سنگینی زیاد شکم و فشاری که به لگن شما وارد می‌شود، ممکن است خواب شما دچار اختلال شود. اکنون فرزند شما به مثانه فشار زیادی وارد می‌کند و همین امر باعث می‌شود تا بیشتر نیاز به تخلیه مثانه داشته باشید. از طرفی هم ممکن است استرس زایمان داشته باشید و نتوانید راحت بخوابید.

  • سوزش سردل

با بزرگ‌تر شدن کودک فشار زیادی به سیستم گوارش شما وارد می‌شود. آنتی‌اسیدها می‌توانند موجب سوزش معده شوند. در صورتی که این مشکل شما را اذیت می‌کند به پزشک خود اطلاع دهید. علاوه بر این، به تغذیه خود توجه کنید و از مصرف غذاهایی که باعث بروز این مشکل می‌شوند، خودداری کنید.

  • تورم پا

تورم از علائم رایج بارداری است. در این زمان تورم بیشتر از قبل می‌شود. زنانی که دو قلو باردار هستند بیشتر دچار تورم می‌شود. به محض این که کودک خود را به دنیا بیاورید، تورم نیز برطرف می‌شود. در صورتی که دچار تورم شدید یا ناگهانی شدید، فورا به پزشک خود اطلاع دهید؛ زیرا این امر می‌تواند نشانه مسمومیت دوران بارداری باشد.

  • تغییرات ترشحات واژن

ممکن است در این هفته میزان ترشحات واژن افزایش پیدا کند؛ زیرا بدن شما دارد برای زایمان آماده می‌شود. مراقب ترشحات آبکی باشید زیرا ممکن است نشانه پاره شدن کیسه آب باشند. علاوه بر این، در صورت مشاهده خون یا مخاط خونی فورا به پزشک خود اطلاع دهید زیرا این امر می‌تواند نشانه از دست پلاگین مخاطی دهانه زخم و زایمان باشد.

  • انقباضات براکستون هیکس

در این زمان میزان انقباضات براکستون هیکس بیشتر می‌شود. تا جایی که برخی از زنان به بیمارستان مراجعه می‌کنند و فکر می‌کنند در حال زایمان هستند. البته باید فرق بین انقباضات براکستون هیکس و انقباضات واقعی زایمان را بدانید. انقباضات براکستون هیکس مانند دردهای قاعدگی نیستند و پس از مدتی رفع می‌شوند. در حالی که انقباضات واقعی ادامه‌دار هستند و به مرور شدت پیدا می‌کنند.

سونوگرافی هفته سی و ششم بارداری

توصیه‌ها و دستورالعمل‌های مراقبت از خود در هفته ۳۶ بارداری

از این پس باید بسیار مراقب خود باشید؛ زیرا ممکن است هر لحظه فرزند شما به دنیا بیاید. درست است که بسیاری از علائم این زمان شما را کلافه می‌کند اما با اجرای برخی نکات می‌توانید از میزان آن‌ها بکاهید یا بهتر آنان را مدیریت کنید. در ادامه به بررسی این نکات می‌پردازیم.

  • مقابله با درد و فشار لگن

همان طور که پیشتر اشاره کردیم درد لگن در اواخر بارداری بسیار شایع است و از هر ۵ بارداری، یک زن دچار این مشکل می‌شود. نمی‌توان از بروز این دردها جلوگیری کرد اما می‌توان با راهکارهایی از شدت آن کاست:

  1. از کمربند حاملگی استفاده کنید.
  2. از پزشک خود در مورد تاثیر حمام آب گرم و امکان استفاده از آن برای کاهش درد سوال بپرسید.
  3. بیشتر استراحت کنید و پاهای خود را در زمان نشستن یا دراز کشیدن بالا نگه دارید.
  • عدم مصرف غذاهای تند و پر ادویه

غذای تند و پر ادویه می‌تواند موجب سوزش سر دل شود. در نتیجه از خوردن این گونه غذاها خودداری کنید. علاوه بر این، از خوردن غذاهای سرکه‌ای یا سرخ شده نیز پرهیز کنید. برخی از مرکبات نیز می‌توانند موجب بروز این مشکل شوند.

  • توجه به زمان و میزان غذا

شام خود را یک ساعت قبل از خواب نخورید. شام را زودتر میل کنید تا میان صرف آن و خوابیدن شما فاصله چند ساعته وجود داشته باشد. از مصرف وعده‌های غذایی بزرگ نیز خودداری کنید. بهتر است تعداد وعده‌های غذایی را بیشتر کنید و در هر وعده غذای کمتری بخورید.

  • آمادگی برای زایمان زودرس

تقریباً ۱۲ درصد نوزادان قبل از ۳۷ هفتگی به دنیا می‌آیند. حدود ۶ درصد از زایمان‌ها نیز در بین هفته‌های ۳۴ تا ۳۶ رخ می‌دهد. در نتیجه شما هم باید آمادگی لازم برای زایمان را داشته باشید زیرا ممکن است فرزند شما نیز زودتر به دنیا بیاید.

  • تست باکتری استرپتوکوک گروه B

باکتری استرپتوکوک گروه B نوعی باکتری رایج است اما همه به آن مبتلا نیستند. حدود ۲۵ درصد زنان باردار به این باکتری مبتلا هستند. این باکتری در اکثر بزرگسالان سالم خطری را ایجاد نمی‌کند اما مضر نیست اما ممکن است در برخی موارد موجب عفونت جدی یا حتی مرگ نوزاد شود. اگر این تست را دادید و متوجه شدید که به این باکتری مبتلا هستید، نترسید. پزشک در طول زایمان به شما آنتی بیوتیک می‌دهد. درست است که این باکتری برای نوزادان خطرناک است اما به ندرت اتفاق می‌افتد که نوزادی به آن مبتلا شود.

زایمان در هفته سی و ششم

سخن نهایی

در این مقاله از سی سیب به بررسی تمامی نکات و موارد هفته سی و ششم بارداری پرداختیم. چیزی به دنیا آمدن و به آغوش کشیدن فرزند شما نمانده است. کمی صبور باشید و این روزها را تحمل کنید. از هر گونه استرس و اضطراب خودداری کنید زیرا ممکن است به شما فشار بیشتری وارد شود و حتی مجبور به زایمان زودرس شوید. بهترین راه حفظ آرامش و داشتن دید مثبت است. تاثیر خانواده و همسر در این زمان بسیار حیاتی است. این افراد می‌توانند هفته‌های آخر را برای مادر شیرین کنند و در انجام کارها به او یاری برسانند. نظر شما در این باره چیست؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.