شما به عنوان یک والد باید به فرزندتان کمک کنید تا عادتهای نادرست را ترک کند. یکی از عادتهایی که ممکن است نگران آن باشید، جویدن ناخن است. ناخن جویدن یکی از رفتارهایی است که کودکان گاهی اوقات به آن روی میآورند. این عادت میتواند ناخوشایند و آزاردهنده (برای شما!) و حتی برای سلامتی آنها مشکل ساز باشد. اما مانند مکیدن شست، معمولاً با گذشت زمان خود به خود از بین میرود. اما اگر اینطور نشد چه؟ همه ما احتمالاً افرادی هم سن و سال خود را میشناسیم که همچنان ناخنهای خود را میجوند. بنابراین به منظور جلوگیری از ماندگار شدن این عادت ناخوشایند لازم است والدین علل اصلی ناخن جویدن کودکان را کشف کرده و به آنها کمک کنند تا بر آن غلبه نمایند. در مطلب امروز به دلایل اصلی جویدن ناخن در کودکان و راههای موثر برای مقابله با این مشکل میپردازیم.
دلایل ناخن جویدن کودکان
کودکان به دلایل مختلفی ممکن است ناخنهای خود را بجوند. در اینجا برخی از رایجترین دلایل ناخن جویدن کودکان آورده شده است:
۱. برای راحتی
نوزادان و کودکان نوپا انگشت شست خود را به عنوان یک عمل تسکین دهنده میمکند که یک کار طبیعی است. این کار باعث میشود که هنگام بازی کردن یا استراحت احساس راحتی کنند. جویدن ناخن یک شکل تغییر یافته از مکیدن انگشت است که با رشد بچهها ایجاد میشود. از این رو ممکن است کودکان و حتی نوجوانان ناخنهای خود را بجوند تا احساس آرامش کنند.
۲. بی حوصلگی
وقتی بچهها بی حوصله هستند یا کاری یکنواخت انجام میدهند تمایل دارند ناخنهایشان را بجوند. همچنین این عادت در زمانی که آنها درگیر فعالیتی نیستند و دستشان آزاد است نیز دیده میشود؛ به عنوان مثال هنگام تماشای تلویزیون یا سر کلاس.
۳. برای از بین بردن اضطراب و استرس
موقعیتهایی در خانه یا مدرسه که میتواند باعث استرس یا اضطراب شود، باعث ناخن جویدن در کودکان میشود. موقعیتهای استرس زا زیادی وجود دارد که ممکن است باعث اضطراب آنها شود مانند:
- دعوا بین اعضای خانواده یا والدین
- از دست دادن یکی از اعضای خانواده یا یکی از بستگان نزدیک
- طلاق
- نقل مکان به شهر یا خانه جدید
- پیوستن به مدرسه جدید
- آزار و اذیت توسط بچههای دیگر
- تنبیه
- فشار برای عملکرد خوب در کلاس یا ورزش
۴. تقلید از عادات دیگران
کودکان به سرعت رفتارهای دیگران را یاد میگیرند. ناخن جویدن یکی از این رفتارهای رایج است و وقتی خواهر یا برادر دیگر یا یکی از اعضای خانواده را در حال انجام آن ببینند، این عادت را تقلید میکنند.
۵. ژنتیک
این احتمال وجود دارد که عادتهای شما از طریق ژنها به فرزندانتان منتقل شود. اگر در کودکی ناخنهایتان را میجویدید، احتمالاً فرزندانتان نیز ناخنهایشان را میجوند.
راههای مقابله با ناخن جویدن کودکان
جویدن ناخن فقط یک عادت بد نیست. توجه داشته باشید که جویدن ناخن میتواند به تعدادی از مشکلات سلامتی منجر شود. این کار ممکن است باعث عفونتهای پوستی در اطراف بستر ناخن شود زیرا گاز گرفتن مداوم و قرار گرفتن در معرض بزاق میتواند عفونتهای باکتریایی و قارچی ایجاد کند. این عادت همچنین میتواند باعث بروز مشکلات دندانی شود. علاوه بر این، از آنجایی که دستهای کودکان در تماس با سطوح مختلف به تعداد زیادی میکروب آلوده است، ناخن جویدن خطر بلع این میکروبها را افزایش میدهد و منجر به بیماری میشود. فراتر از سلامت جسمانی، جویدن مداوم ناخن میتواند با بزرگتر شدن کودک به مسخره شدن توسط همسالان و کاهش عزت نفس او منجر شود.
موارد زیر، اصلیترین راههای مقابله با ناخن جویدن کودکان هستند.
ناخنهای کودک را مرتب کوتاه کنید
کوتاه کردن ناخنها راه خوبی برای به حداقل رساندن تمایل کودکان به جویدن آنها است. هر هفته ناخنهایشان را بگیرید و سوهان بزنید، به طوری که هیچ لبه ناصافی وجود نداشته باشد که آنها را وسوسه کند ناخنها را بجوند.
عوامل استرس زا را شناسایی و برطرف کنید
هر رفتاری از جمله جویدن ناخن، دلیلی دارد. برای بسیاری از کودکان، جویدن ناخن مکانیزم مقابله با استرس یا اضطراب است. شناسایی و رسیدگی به این محرک ها اولین گام برای مهار این عادت است. به عنوان مثال، اگر کودک شما هنگام بی حوصلگی ناخنهایش را می جود، دستانش را با فعالیتهایی مانند خمیر بازی، نقاشی یا درست کردن پازل مشغول کنید.
از محصولات جلوگیری از ناخن جویدن استفاده کنید
محصولات جلوگیری از جویدن ناخن مانند لاکها یا پمادهای تلخ مزه میتوانند یک بازدارنده فوری برای ناخن جویدن ایجاد کنند. این محصولات که بی خطر و غیر سمی هستند، ناخن جویدن را به تجربهای ناخوشایند تبدیل میکنند و در نتیجه تمایل کودک به جویدن ناخن را به مرور زمان کاهش میدهند.
تشویق مثبت
تشویق مثبت میتواند ابزار قدرتمندی برای اصلاح رفتار باشد. زمانی که کودک از جویدن ناخن خودداری میکند به او جایزه بدهید. پاداش میتواند چیزی به سادگی یک برچسب، یک داستان اضافی در زمان خواب یا یک هدیه کوچک باشد. این کار به او انگیزه میدهد تا آگاهانه از جویدن ناخن خودداری کند.
درمان جایگزینی عادت
درمان جایگزینی عادت، تکنیکی است که در درمان شناختی رفتاری مورد استفاده قرار میگیرد و در آن یک عادت نامطلوب با یک عادت مثبت جایگزین میشود. به عنوان مثال اگر کودک شما هنگام تماشای تلویزیون ناخنهای خود را میجود، میتوانید این عادت را با توپ استرس یا فیجت اسپینر جایگزین کنید.
استفاده از طراحی ناخن یا لاک
کودکان معمولاً مجذوب چیزهای رنگارنگ و براق میشوند. میتوانید لاک ناخن ایمن برای کودکان، برچسب ناخن یا طراحی ناخن را امتحان کنید تا ناخنهای آنها از نظر بصری جذاب شود. تزئین ناخن میتواند به عنوان یک بازدارنده عمل کند، زیرا آنها به احتمال زیاد دوست ندارند طرح و رنگ زیبا روی ناخنهای خود را خراب کنند.
در مورد خطرات سلامتی ناخن جویدن آموزش دهید
کوچولوهای ما کنجکاوی ذاتی برای دنیای اطراف خود دارند. مهم است که کودکان را در مورد خطرات احتمالی ناخن جویدن برای سلامتیشان آگاه کنید. با آموزش در مورد خطرات سلامتی مرتبط با جویدن ناخن، آنها درک لازم برای تصمیم گیری آگاهانه در مورد این عادت غلط را بدست خواهند آورد.
یک الگوی خوب باشید
کودکان مانند اسفنج هستند و هر چیزی که میبینند و میشنوند را جذب میکنند. به همین دلیل است که برای رفع مشکل ناخن جویدن در کودکان، ارائه یک الگوی خوب بسیار مهم است. اگر شما یا یکی از اعضای خانواده از این عادت رنج میبرید، باید روی ترک عادت ناخن جویدن خود تمرکز کنید. اگر کودک ببیند که شما ناخنهایتان را میجوید، ترغیب او به ترک این کار دشوار خواهد بود. علاوه بر ترک ناخن جویدن، آموزش شیوههای مراقبت از ناخن ضروری است. با تاکید بر اهمیت رعایت بهداشت، به کودک خود نشان دهید که چگونه ناخنهای خود را به درستی تمیز و کوتاه کند.
تکنیکهای ذهن آگاهی و آرامش
آموزش تکنیکهای ذهن آگاهی و آرامش به کودک میتواند به مهار عادت ناخن جویدن او کمک کند. تکنیکهایی مانند تمرینات تنفس عمیق، یوگا یا حتی جلسات مدیتیشن کوتاه مدت برای کودکان میتواند به مدیریت استرس، اضطراب یا بی حوصلگی کمک کند. تمرین منظم همچنین میتواند تمرکز و خودکنترلی را بهبود بخشد و به آنها کمک کند تا از عادت ناخن جویدن خود آگاه شوند و آگاهانه از آن خودداری کنند.
از کاه، کوه نسازید
اگر به خاطر عادت ناخن جویدن کودکتان نگران و دستپاچه باشید، این کار او میتواند اضطرابتان را به شدت افزایش دهد و شما را از کوره به در ببرد. همچنین اگر کودکتان متوجه حساسیت و نگرانی بیش از حد شما به این مسئله شود، ممکن است از آن به عنوان راهی برای جلب توجه شما استفاده کند.
حرف آخر
در حالی که جویدن ناخن یک رفتار رایج در کودکان است (حدود ۵۰ درصد از کودکان آن را انجام میدهند) و بسیاری از آنها به خودی خود ناخن جویدن را ترک میکنند، اما برخی از کودکان برای کنار گذاشتن این عادت به کمک و حمایت والدین نیاز دارند. دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است کودکتان را در حال ناخن جویدن ببینید. اینها عبارتند از اضطراب، تقلید کردن از شخص دیگری، بلند بودن ناخنها یا بی حوصلگی. برای بسیاری از کودکان، جویدن ناخن در حدی شدید نیست که مشکل جدی ایجاد کند. با این حال در برخی موارد ناخن جویدن ممکن است باعث عفونت باکتریایی به نام پارونیشیا (عفونت پوستی اطراف ناخن) شود که نیاز به مراجعه به پزشک و مصرف آنتی بیوتیک دارد. همچنین ناخن جویدن کودکان احتمال بیمار شدن آنها و آسیب دائمی به ناخن را افزایش میدهد. به احتمال زیاد روشهای بالا برای پایان دادن به عادت ناخن جویدن کودکتان کافی خواهد بود. با این حال اگر علی رغم به کار بستن توصیههای فوق، کودک شما به جویدن ناخنهای خود ادامه داد و یا متوجه عفونت در اطراف ناخن و تغییر شکل آن شدید، لازم است با پزشک اطفال خود مشورت کنید.