همه چیز درباره روانشناسی رابطه پدر و دختر (مخصوص پدرها)

روانشناسی رابطه پدر و دختر

تایید شده توسط هیئت علمی 30سیب

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک، مشاوره بگیرید.

اگرچه رابطه‌ای که یک دختر با مادرش ایجاد می‌کند مهم است، اما باید توجه داشت که رابطه پدر با دختر نیز به همین اندازه ضروری است. هر حرف، انتقاد و تمجید از سوی پدر در گوش دختر طنین انداز می‌شود و تاثیرات بسیار مهمی بر هویت بزرگسالی کودک می‌گذارد؛ به همین علت لازم است که روانشناسی رابطه پدر و دختر را به خوبی بیاموزید. اگرچه کمتر در مورد این رابطه صحبت می‌شود، اما تحقیقات نشان داده است دخترانی که روابط خوبی با پدر خود دارند در بزرگسالی اعتماد به نفس بالایی دارند و به راحتی می‌توانند خود را ابراز کنند. مشخص است که رابطه خوب با پدر از سنین پایین به دختر این امکان را می‌دهد که دیدگاه مثبت تری نسبت به زندگی داشته باشد. در این مقاله به بررسی کامل این رابطه و نکات مهم در ساختن یک رابطه صحیح بین پدر و دختر می‌پردازیم.

انواع پدر از نگاه روانشناسی رابطه پدر و دختر

روانشناسی به ما می‌گوید که دختران در کنار پدرانشان با دنیای مردان آشنا می‌شوند. دختر به لطف ارتباطش با پدر، کلیاتی را درباره احساسات و نحوه تفکر مردانه می‌آموزد. هر چقدر این رابطه عمیق‌تر و دوستانه‌تر باشد میزان تکامل و بلوغ احساسات دختران بیشتر خواهد بود. پروفسور جین گراندون j.Grandon)) در سال ۱۹۹۵ در کتابی روانشناسی با عنوان «پدر عزیز؛ چرا روابط پدر و دختر اینقدر مهم است؟» روابطی را که پدران با دخترانشان برقرار می‌کنند با تقسیم پدران به چهار گروه شرح می‌دهد. بیایید با این ۴ نوع پدر بیشتر آشنا شویم.

انواع پدر از نگاه روانشناسی رابطه پدر و دختر

۱- پدران شاهزاده

پدران گروه اول به «پدران شاهزاده» معروف هستند. پدران این گروه تلاش می‌کنند تا هر چه بیشتر خواسته‌های دخترانشان را برآورده کنند و وقت زیادی را با دخترانشان بگذرانند. پدران شاهزاده افرادی هستند که به دختران خود اهمیت زیادی می‌دهند و برای آن‌ها وقت می‌گذارند. آن‌ها اسباب بازی‌های مناسب رشد او را می‌خرند و در حین بازی با دخترشان همراهی می‌کنند. دلیل اینکه این پدرها را شاهزاده می‌نامند این است که با دختران خود مانند شاهزاده خانم رفتار می‌کنند. روانشناسی رابطه پدر و دختر می‌گوید دختران چنین پدرانی به افرادی با اعتماد به نفس تبدیل می‌شوند که در برقراری ارتباط با مردان مشکلی ندارند و در روابط خود مستعد مشکلات آسیب شناختی نیستند. با این حال قرار گرفتن در مرکز تصمیم‌گیری می‌تواند قدری آن‌ها را خودشیفته بار بیاورد.

۲- پدران سلطه جو

پدران گروه دوم سلطه‌جو نامیده می‌شوند. این نوع پدران عاشق اقتدار هستند. این پدرها که اقتدارگرایی را در مرکز زندگی قرار می‌دهند، نظم و انضباط را با سخت گیری و خشن بودن اشتباه می‌گیرند. تعیین قوانین برای پدر و مادر لازم است، اما برای وضع قوانین باید قوانین را متقابل و به صورت خانوادگی تعیین کرد. متاسفانه، پدران سلطه‌جو قوانین رو فقط برای کنترل فرزند وضع می‌کنند و خود الزامی به رعایت متقابل ندارند. آن‌ها قانون می‌گذارند و انتظار دارند که دخترانشان بدون قید و شرط از این قانون تبعیت کنند. این پدران مسیری را برای دخترشان ترسیم می‌کنند و می‌خواهند مطمئن شوند که او از خطی که کشیده‌اند منحرف نمی‌شود. دختران این پدران به درستی تصور می‌کنند که پدرانشان خیلی از آن‌ها انتقاد می‌کنند.

پدران سلطه جو

۳- پدران دوست و حامی

نوع دیگر پدر، پدرهای دوست و حامی است. پدران مهربان از گذراندن وقت با دخترانشان لذت می‌برند. برای آن‌ها زمانی که با فرزندانشان می‌گذرانند لذت‌بخش‌ترین لحظات است. این پدرها از اینکه دخترانشان تجربیات جدید داشته باشند حمایت می‌کنند. دختران این پدران همیشه حمایت پدر را احساس می‌کنند و در مواقع مشکلات می‌توانند روی کمک پدر حساب کنند. مثلا؛ این دختران می‌دانند که پدرشان در آینده زمانی که با همسرشان به چالش بخورند، درها را به روی آن‌ها باز خواهند کرد. پشتیبان و قدرت پدرشان پشت سرشان است و این وضعیت را به خوبی می‌دانند. تفاوت این پدران با پدران شاهزاده این است که در این مدل رفتاری، پدر مرکزیت خود را حفظ می‌کند و سعی می‌کند حامی باشد. در حالی که پدران شاهزاده مرکزیت تصمیم‌گیری را به فرزند منتقل می‌کنند. طبق روانشناسی رابطه پدر و دختر این نوع پدران، موفق‌ترین پدرها هستند.

۴- پدران ارواح

پدران ارواح همانطور که از نامشان پیداست، پدرانی هستند که نامرئی هستند. آن‌ها کنار دخترانشان نمی‌ایستند. ما می‌توانیم این پدران را به دو صورت تفسیر کنیم. اول پدرانی که به دلیل شغل به قدری سفر می‌کنند که کم به خانه می‌آیند. گروه دوم اما پدرانی که با وجود حضور در خانه ارتباط کمی با دختران خود ایجاد می‌کنند. این پدران در خانه با فرزندانشان بازی نمی‌کنند، با آن‌ها وقت نمی‌گذرانند و دقایقی را صرف صحبت با فرزند نمی‌کنند. روزنامه می‌خوانند؛ تلویزیون تماشا می‌کنند یا به خانه می‌آیند و می‌خوابند. این افراد به غلط تصور می‌کنند وظیفه پدر فقط تامین آب و نان و لوازم زندگی فرزندان است. این پدرها در نظر دخترانشان غریبه هستند. آن‌ها به مشکلات دخترانشان گوش نمی‌دهند و احساسات آن‌ها را نمی‌شنوند. دختران پدران ارواح ممکن است در دوران نوجوانی و بزرگسالی با مشکلات جدی در روابط خود مواجه شوند.

پدران ارواح

روانشناسی رابطه پدر و دختر؛ چگونه با دختر خود رفتار کنیم؟

بعد از اینکه شناختید رابطه شما با دخترتان در دسته کدام پدرها قرار می‌گیرد، باید سعی کنید با تکنیک‌هایی این رابطه را تقویت کنید تا بتوانید احساسات فرزند خود را درک کرده و پشتیبان خوبی برای او باشید. توجه به نکات زیر می‌تواند به شما کمک کند تا تبدیل به یک پدر دوست و حامی برای دختر خود بشوید.

۱. نمونه خوبی در ارتباط با زنان باشید

پدر چگونه باید با دخترش رفتار کند؟ در روانشناسی ارتباط پدر و دختر، احترام به نظرات کودک و تشویق او به کشف استعدادهای خود بسیار مهم است. ضمن حمایت از رشد اعتماد به نفس، آموزش مهارت‌های خودکفایی و ابراز وجود در برقراری ارتباط با دیگران نیز مهم است. همچنین برای پدر بسیار مهم است که دخترش را در هر مرحله متوجه این موضوع بکند که یک زن نه تنها باید زیبا باشد، بلکه باید باهوش نیز باشد.

پدر تاثیرگذارترین الگو در زندگی یک دختر نوجوان است. در رابطه پدر و دختر، شخصیت پدر اید‌ه‌ای را در مورد انتظارات دختر از مردان در آینده به دست می‌دهد. اگر رابطه بین آن‌ها خوب باشد، او از مردان، همسر، رئیس یا دوستانی که در آینده وارد زندگی او می‌شوند، بسیار بیشتر از آنچه از پدرش می‌بیند، انتظار دارد. او هرگز اجازه نمی‌دهد که شخصیت خود را برای خوش‌آمد دیگران دستکاری کند. در این میان، کاری که پدر باید در رابطه پدر و دختر انجام دهد ساده است: قابل اعتماد باشد و به همه زنان خانواده، از مادرش تا همسرش، احترام بگذارد. اگر فضای جنسیتی وجود دارد که در خانواده به زنان احترام گذاشته نمی‌شود، پدر باید اولین کسی باشد که این موضوع هشدار دهد. بنابراین، او انتظارات دخترش را در بالاترین سطح نگه می‌دارد.

۲. به دختر خود گوش دهید

همه دختران نوجوان سعی می‌کنند کشف کنند که چه کسانی هستند و چه چیزی برای آن‌ها مهم است. در روانشناسی رابطه پدر و دختر این مهم است که پدران به جای اینکه مدام حرف‌های حکیمانه بزنند به عقاید و احساسات دخترانشان گوش دهند. خانواده باید با هم تبادل نظر کنند. به این ترتیب او می‌بیند که برای ایده هایش ارزش قائل است و احساس هوشمندی می‌کند. وقتی پدرها عقاید دخترانشان را درک نمی‌کنند، نباید آن‌ها را نادیده بگیرند، بلکه سعی کنند با پرسیدن آن‌ها را درک کنند.

۳. بر اساس خلق و خوی فرزند عمل کنید

خلق و خوی دختران نوجوان به دلیل تغییرات هورمونی متلاطم است. دختران نوجوان می‌توانند در مدت زمان بسیار کوتاهی از حالت عصبانی به ساکت تبدیل شوند. آن‌ها ممکن است دم دمی مزاج، بیش از حد متفکر یا بیش از حد درگیر خودشان به نظر برسند. اگر تحت فشار باشند ممکن است احساس ناتوانی کنند. پدرها باید توجه داشته باشند که این تغییرات روانی کاملا طبیعی است و باید به آن‌ها این احساس را بدهند که هر چه باشد دوستشان دارند. در انتقاد کردن افراط نکنید. یک پدر خوب، جستجوی هویت و حساسیت دخترش را احساس می‌کند. او نشان می‌دهد که برای تغییر شرایط چه کاری می‌تواند انجام دهد و اقدام می‌کند.

۴. دختر خود را متهم نکنید

دختران نوجوان در حالی که سعی می‌کنند با تغییرات هورمونی کنار بیایند می‌توانند خودخواه و تنبل شوند. اگر متوجه این رفتار آن‌ها شدید، نباید پرخاشگر باشید. به جای اینکه بگویید «دیر کردی! چند ساعت کجا بودی؟» بگویید «نگران شدم؛ چون در زمانی که قول داده بودی حاضر نشدی؛ من می‌خواهم مطمئن شوم که مشکلی برای تو ایجاد نشده است.» در روانشناسی رابطه پدر و دختر بسیار مهم است که در مقابل اشتباهات به فرزند برچسب نزنید.

۵. نقاط مشترک را پیدا کنید

سعی کنید نقاط مشترکی پیدا کنید. گاهی ممکن است بخواهید عقب نشینی کنید و از حمایت مادرش استفاده کنید. دختران ممکن است ترجیح دهند در مورد چیزهای خاصی به مادر خود بگویند. با وجود اینکه تفاوت‌های زیادی بین پدر و ماد وجود دارد، اما با کمی خلاقیت می‌توانید دیوار بین خود و فرزندتان را بشکنید. همچنین می‌توانید مهارت‌هایی را به او آموزش دهید که به نظر می‌رسد در جوامع مختص مردان است: مانند تعویض لامپ، آموزش رانندگی و… . همچنین می‌توانید فعالیت‌هایی مانند تماشای فیلم یا پیاده‌روی را انجام دهید و در حین این فعالیت‌ها با او صمیمانه حرف بزنید.

۶. از او حمایت کنید

وقتی فرزند شما مشکلی دارد، مثلا یک روز سخت در مدرسه داشته است، با دوستش به مشکل خورده است، معمولا تمایل دارد صحبت کند. اگرچه شما به طور واقعی می‌خواهید مشکل دختر خود را حل کنید اما در قدم اول باید یک شنونده خوب باشید و اجازه دهید خودش تصمیم‌گیری کند. تنها چیزی که یک دختر نوجوان یا جوان می‌خواهد این است که خانواده‌اش برای تصمیم‌گیری خوب به او اعتماد کنند. پدران نیز می‌توانند مسائل را از منظر مرد در نظر بگیرند. تنها زمانی سعی کنید به او پیشنهاد رفتاری را بدهید که خود او از شما چنین چیزی را بخواهد.

جمع بندی

رابطه صحیح با فرزندان دختر می‌تواند زمینه‌ساز شخصیت سالم و قوی در بزرگسالی آنان شود. در بسیاری از مواقع پدران به اندازه کافی به دختران خود نزدیک نیستند و این باعث می‌شود به خوبی از احساسات و افکار آن‌ها مطلع نباشند. این مسئله به مرور باعث وارد شدن ضربات روانی به فرزند خواهد شد. طبق روانشناسی رابطه پدر و دختر لازم است که پدران به خوبی در جایگاه حامی و دوستدار فرزندان خود قرار بگیرند و از امر و نهی افراطی بپرهیزند. احترام پدر به زنان خانواده می‌تواند باعث شود که دختر در بزرگسالی احساس ضعف و ناتوانی نکند. چنانچه تمایل دارید در زمینه روانشناسی ارتباط پدر و دختر بیشتر بدانید می‌توانید سایر مقالات ما را مطالعه نمایید.

۴ دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

سایر مقالات دسته ‌ روان شناسی کودک, مقالات آموزشی :
روان شناسی کودکمقالات آموزشی