رحم از مهمترین اندامهای تناسلی در زنان است که نقش بسیار مهمی در بارداری ایفا میکند. وجود هر گونه مشکل در این اندام میتواند باروری و به دنبال آن بارداری را مختل کند. البته ناگفته نماند که علم مدام در حال پیشرفت کردن است و راههای درمانی مختلفی برای بیماریهای مربوط به رحم وجود دارد. یکی از این مشکلات، رحم کوچک است. این عارضه میتواند به اشکال مختلف بر باروری و بارداری تاثیر بگذارد. در این مطلب از سی سیب به بررسی رحم کوچک و بارداری، انواع آن و ارتباط آن با ناباروری میپردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
منظور از رحم کوچک یا رحم هیپولازی چیست؟
تعریف دقیقی از رحم کوچک یا رحم هیپولازی وجود ندارد. متوسط طول رحم ۷.۵ سانتیمتر، عرض ۵ سانتیمتر و عمق آن ۲.۵ سانتیمتر است. حتی اگر رحم شما از اندازه نرمال، ۲۵ درصد کوچکتر باشد، باز هم میتوانید باردار شوید.
یک رحم سالم، گلابی شکل، توخالی و با دیوارههای عضلانی ضخیم است. دو لوله فالوپ وجود دارد که هر کدام به یک تخمدان پر از تخمک متصل هستند. برخی از ناهنجاریهای رحمی ممکن است مشکلی برای بارداری ایجاد نکنند؛ اما برخی دیگر از زنان با همان مسئله، برای باردار شدن دچار مشکل شوند؛ بنابراین، تاثیر این مشکلات از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. یک رحم طبیعی یا حتی کوچکتر از حد متوسط زمانی که توسط هورمونهای ترشح شده در دوران بارداری تحریک میشود، کشیده میشود و رشد میکند.
رحم کوچک با عنوان «هیپولازی رحم» نیز شناخته میشود. این مشکل یک بیماری مادرزادی است. در واقع، از بدو تولد در کودک وجود دارد و علت اصلی آن هنوز شناخته شده نیست. اولین چیزی که در دستگاه تناسلی جنین دختر رشد میکند، مجاری اولیه مولرین است. این دو مجرا به تدریج (در دوران بارداری) به شکل لولههای فالوپ، رحم و واژن درمیآیند. این عارضه میتواند منجر به درد شکم و پریودهای نامنظم شود. با این حال بسیاری از زنان از وجود این مشکل در بدن خود مطلع نیستند زیرا ممکن است اصلا علائمی نداشته باشند در ادامه به چند شکل از رحم کوچک اشاره میکنیم.
سندرم راکی تانسکی
ناهنجاری مجرای مولر یک بیماری بسیار نادر است که از هر ۴۵۰۰ نوزاد دختر، یک نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. به این مشکل «آژنزیس رحمی» یا سندرم Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) گفته میشود. این مشکل موجب میشود تا رحم کوچک بماند یا اصلا رحمی وجود نداشته باشد. گاهی این مشکل با بیماری آژنزیس واژینال همراه است که به معنی ناقص بودن واژن و یا حتی عدم وجود واژن است.
دخترانی که با رحم کوچک یا سندرم MRKH متولد میشوند، دارای الگوی کروموزوم معمولی هستند، یعنی ۴۶ کروموزوم و یک جفت XX دارند؛ بنابراین، این ناهنجاری فقط فیزیکی است. علاوه بر این، تخمدانهای آنها به طور طبیعی عمل میکند و اندام تناسلی آنها در ظاهر حالتی طبیعی دارد. همچنین موهای ناحیه تناسلی آنها نیز به حالت عادی رشد میکند.
دو نوع سندرم MRKH وجود دارد:
- نوع اول: در این حالت تنها اندامهای تولید مثل تحت تاثیر اثرات ذکر شده قرار میگیرند.
- نوع دوم: سایر اندامها (به غیر از اندامهای تولید مثلی) نیز میتوانند به طور غیرطبیعی رشد کنند و ناهنجاریهای دیگری هم وجود داشته باشد. به عنوان مثال، یک فرد مبتلا به سندرم MRKH نوع ۲ ممکن است دارای کلیههای غیرطبیعی، ناهنجاریهای اسکلتی یا نقص قلبی باشد.
سندرم Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) دومین علت شایع عدم شروع قاعدگی در دوران بلوغ (آمنوره اولیه) است و پس از دیسژنزی گناد جایگاه دوم را دارد. زنانی که با این عارضه متولد میشوند ممکن است در دوران بلوغ پریود نشوند. همان طور که پیشتر اشاره شد، این ناهنجاری، بارداری را مختل میکند و در این مورد باید از رحم اجارهای برای بچهدار شدن استفاده کرد.
رحم تک شاخ
ناهنجاری دیگری هم ممکن است در مجرای مولر ایجاد شود که نتیجه آن ایجاد رحم تک شاخ است. این ناهنجاری به گونهای است که اندازه رحم نصف یک رحم طبیعی است و به جای دو لوله فقط یک لوله فالوپ وجود دارد. اگر رحم سالم باشد و به خوبی رشد کرده باشد، امکان باردار شدن برای زن وجود دارد. با این حال، فرد در طول بارداری باید بسیار مراقب خود باشد و مدام تحت نظارت پزشک باشد؛ زیرا این مشکل میتواند منجر به از دست دادن بارداری و زایمان زودرس شود.
علائم هیپوپلازی رحم
با توجه به موارد ذکر شده، رحم کوچک علائم زیر را خواهد داشت:
- عدم شروع قاعدگی در دوران بلوغ (آمنوره اولیه)
- درد شکم
- سوراخ واژن کوچک یا بدون سوراخ بودن آن
- ناباروری
معمولاً ویژگیهای جنسی ثانویه وجود دارد که نشان میدهد فعالیت تخمدانها طبیعی هستند.
علل بروز رحم هیپولازی
شایعترین دلایل بروز این مشکل میتواند سوء تغذیه در دوران شیرخوارگی و برخی از شرایط ژنتیکی باشد که منجر به بروز ناهنجاری در جنین میشود. سایر علل کمتر شایع عبارتاند از عفونت، ورزش شدید بدنی در دوران کودکی، سابقه خانوادگی، مصرف مواد مخدر و تومور. در واقع این مشکل اکثراً به دلیل اختلالات ژنتیکی رخ میدهد.
نحوه تشخیص رحم کوچک
دستگاه تناسلی زنان در دوران بلوغ رشد میکند و این تکامل یک سری علائم دارد که نشان میدهند عملکرد این بخش از بدن خوب است و مشکلی وجود ندارد. به عنوان مثال، قاعدگی، ظاهر شدن موهای زیر بغل و آکنه از جمله این نشانهها هستند. یکی از بارزترین علائم این بیماری عدم قاعدگی یا آمنوره در زنان نوجوان است. هر چند همیشه اینطور نیست، زیرا ممکن است فرد پریود شود اما دورههای بسیار نامنظم و دردناک داشته باشد.
از آنجایی که اندام تناسلی بیرونی طبیعی به نظر میرسد، رحم هیپوپلازی اغلب تا سن بلوغ تشخیص داده نمیشود. برای تشخیص باید ابتدا معاینه لگنی انجام شود. سپس پیشنهاد میشود که کارهای زیر را انجام دهید:
- آزمایش خون
- سونوگرافی
- تصویربرداری MRI
سونوگرافی و MRI بهترین ابزارهای تصویربرداری برای تشخیص هیپوپلازی رحم هستند. در سونوگرافی رحم کوچک ممکن است موارد زیر مشاهده شود:
- تنگی واژن یا آپلازی (واژن ممکن است کوچک باشد یا وجود نداشته باشد)
- تنگی دهانه رحم (دهانه رحم کوچک و باریک)
- لولههای فالوپ ضعیف
(گاهی اوقات ممکن است تشخیص قطعی در سونوگرافی امکانپذیر نباشد)
- در موارد شدید، عدم وجود رحم (آپلازی رحم)
- وجود نوارهای انقباض (ضخیم شدن کانونی ناحیه اتصال) در رحم (در MRI بهتر دیده میشود)
- پیکربندی T شکل رحم (در MRI بهتر دیده میشود)
- ضخامت آندومتر، ناحیه حفره آندومتر و طول حفره آندومتر ممکن است به طور قابلتوجهی کم باشد.
- کاهش قابل توجه طول دهانه رحم
- کاهش پرفیوژن رحم (در تصویربرداری داپلر رنگی رحم قابل مشاهده است).
- حجم میومتر کوچک یا کاهش یافته
گاهی برای ارزیابی داخلی باید از هیستروسکوپی استفاده شود. در ادامه نحوه عملکرد رحم طبیعی را توضیح میدهیم تا بهتر متوجه عملکرد رحم کوچک شوید.
رحم معمولی در دوران بارداری چگونه عمل میکند؟
وظیفه اصلی رحم در دوران بارداری نگهداری و پرورش جنین در حال رشد است. این اندام که با دیوارههای عضلانی پوشانده شده است و دارای سه قسمت است:
- فوندوس (بالای رحم)
- بدنه اصلی
- دهانه رحم (ناحیه پایینی رحم)
به قسمتی که بدنه اصلی را به دهانه رحم متصل میکند، ایستموس گفته میشود. فوندوس به داخل بدن منتهی میشود، جایی که جنین در دوران بارداری رشد میکند. بدن برای نگه داشتن نوزاد در دوران بارداری منبسط میشود. دهانه رحم یک بافت استوانهای شکل در انتهای رحم است که رحم و واژن را به هم متصل میکند. در حین زایمان، نوزاد به این بخش هل وارد میشود تا از واژن خارج شود.
همان طور که پیشتر ذکر شد، رحم عادی که بارداری را تجربه نکرده است، حدود ۷ سانتیمتر طول دارد. در حالی که رحم زنی که بارداری را تجربه کرده است، در حالت عادی حدود ۹ سانتیمتر است. رحم میتواند در طول بارداری به طور چشمگیری کشیده شود و با اندازه کودک در حال رشد تطبیق پیدا کند. رحم نقش مهمی در هنگام زایمان ایفا میکند. انقباضات زایمان زمانی به وجود میآیند که ماهیچههای رحم منقبض میشوند تا نوزاد را به داخل کانال زایمان هل دهند. پس از پایان زایمان، رحم یک بار دیگر منقبض میشود تا جفت را به بیرون هل دهد و ماهیچهها برای جلوگیری از خونریزی شدید در حالت منقبض باقی میمانند.
رحم در دوران قاعدگی چگونه کار میکند؟
پوشش داخلی رحم آندومتر نامیده میشود و این پوشش در طول قاعدگی ریزش میکند. اندازه پوشش آندومتر هر ماه با آماده شدن بدن برای تخمکگذاری، انجام تخمکگذاری و سپس قاعدگی تغییر میکند. با نزدیکتر شدن بدن به مرحله تخمکگذاری (فرآیندی که تخمدانها تخمک را آزاد میکنند)، پوشش آندومتر ضخیمتر میشود تا رحم برای نگهداری جنین آماده شود. هنگامی که این تخمک بارور نمیشود، رحم پوشش آندومتر خود را میریزد و همین امر باعث قاعدگی میشود.
بارداری با رحم کوچک چگونه است؟
حال که نحوه عملکرد رحم طبیعی را در دوران بارداری متوجه شدید، نحوه کارکرد رحم کوچک و تاثیر آن بر بارداری را توضیح میدهیم. اکثر زنانی که رحم کوچک دارند تا زمان بارداری متوجه وجود این مشکل نمیشوند؛ زیرا با باردار شدن به متخصص مراجعه میکنند و با انجام آزمایش و سونوگرافی متوجه آن میشوند.
اما پاسخ سوال مهم، یعنی امکان بارداری با رحم کوچک، مثبت است. موفقیت بارداری به اندازه و عملکرد رحم بستگی دارد؛ بنابراین، امکان این وجود دارد که فرد حاملگی طبیعی خود را به پایان برساند؛ اما خطر سقط، خونریزی و زایمان زودرس همچنان بالا است. با وجود این عارضه پزشک باید روی شما و جنین نظارت کامل و مداوم داشته باشد. اگر علاوه بر رحم کوچک، دهانه رحم شما نیز کوچک باشد، ممکن است پزشک انجام سرکلاژ را توصیه کند. این گونه خطر زایمان زودرس کاهش مییابد.
همچنین ممکن است نیاز باشد داروهایی مانند توکولیتیک را مصرف کنید تا احتمال زایمان زودرس کاهش یابد. توکولیتیک ها رحم را شل میکنند و انقباضات زایمان زودرس را کاهش میدهند. همچنین با افزایش جریان خون میتوان به رشد بافت پوششی یا اپیتلیوم رحم کمک کرد. گاهی هم نیاز است برای زنان دارای رحم کوچک هورمون درمانی تجویز شود تا شانس باروری افزایش یابد.
در واقع هر نوع روش دیگر برای افزایش اندازه رحم زمانبر و گاهی هم ناکارآمد است. در مواردی خاص، داشتن فعالیت جنسی منظم میتواند مفید باشد و موجب افزایش تدریجی اندازه رحم شود.
نحوه درمان رحم کوچک
انتخاب نوع درمان این بیماری بستگی به علائمی دارد که فرد نشان میدهد و پزشکان تشخیص میدهند. ممکن است برای تشخیص و درمان به تیمی از متخصصان نیاز باشد. با توجه به سن فرد در زمان تشخیص بیماری، ممکن است به پزشک اطفال، متخصص داخلی، متخصص زنان، متخصص کلیه (نفرولوژیست)، متخصص غدد، جراحان ارتوپد، جراحان پلاستیک، فیزیوتراپیست ها، روانپزشکان و سایر متخصصان مراقبتهای بهداشتی نیاز شود.
در برخی موارد، جراحی میتواند رحمهای غیرطبیعی را اصلاح کند؛ اما نمیتوان گفت که جراحی راه مناسبی برای درمان رحم کوچک است؛ مثلا با جراحی میتوان رحم سپتوم را درمان کرد. رحمی که با غشایی به دو ناحیه تقسیم شده است.
داشتن تغذیه سالم و دریافت میزان مناسبی از مواد مغذی و معدنی هم میتواند کمک کننده باشد. مسلماً این موارد نمیتواند موجب بزرگ شدن رحم شود اما به قوی شدن رحم کمک میکند. بهتر است با پزشک خود در رابطه با استفاده از ویتامینهای مختلف مشورت کنید.
در اکثر موارد تنها راه درمانی برای بارداری این افراد استفاده از رحم اجارهای و انجام لقاح آزمایشگاهی (IVF) است. IVF روشی است که در آن تخمک در محیطی آزمایشگاهی با اسپرم بارور میشود و سپس جنین در رحم قرار داده میشود.
سخن نهایی
در این مطلب از سی سیب به بررسی رحم کوچک و بارداری پرداختیم. این بیماری بسیار نادر است و اکثراً به دلیل اختلالات ژنتیکی رخ میدهد. زنانی که دچار این مشکل شدهاند معمولاً تا زمان بارداری متوجه آن نمیشوند زیرا علائمی ندارند یا نشانههای آنها شبیه به درد قاعدگی است. نحوه درمان آن به علت زمینهای رحم هیپولازی و علائم فرد ربط دارد. البته هنوز امکان درمان قطعی رحم کوچک وجود ندارد اما این افراد میتوانند با استفاده از روش لقاح آزمایشگاهی بچهدار شوند. در برخی موارد هم خود فرد میتواند باردار شود اما این بارداری خطراتی خواهد داشت. نظر شما در این باره چیست؟ آیا در اطراف خود فردی را میشناسید که دچار این مشکل باشد؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
۵۷ دیدگاه. Leave new
سلام من کسی را میشناسم که رحم کوچک دارد وهنوز پریود نشده
ولی علائم پریودم را دارد دل درد کمر درد شدید سینه درد
امکان پریود شدنش هست
عزیزم من هم همین مشکل رو دارم و فقط با قرص پریود میشم.حتما اون شخص بایدبه متخصص مراجعه کنه و با مصرف قرص به احتمال زیاد پریود میشه.خواهش می کنم عجله کنه چون من دست دست کردم و خیلی بدنم بهم ریخت.یعنی ۱۵ سالگی اقدام کردیم اما چند سال قرص نخوردم.دوباره ۲۷ سالگی شروع کردم.به هر حال مشکلاتی مثل دیابت فشار خون پوکی استخوان برای کسی که پریود نشه احتمالش بالا میره پس درمان رو جدی بگیره.
حتما جدی بگیره.حل خواهد شد
من ۲۰ سالمه پریود نشدم رحمم تنگه
تخمدانها مشکل ندارن فقط برای تنگی رحمه باید چکار کنم
سلام.
باید به پزشک مراجعه کنید
عزیزم چه قرصی خوردی و چه دکتری رفتی ؟ دکتر متخصص چی بود منظورمه
سلام منم ۲۷ ساله هستم ۴ ساله ک ازدواج کردم تا قرص مصرف نکنم پریود نمیشم دکتر رفتم گفت رحم و تخمدانت هردو کوچک است منم خیلی بچه دوست دارم چیکار کنم اگه کدام دکتر خوب میشناسید بگید لطفآ????????????
سلام.باید تحت نظر پزشک باشید و در صورت لزوم از روش های کمک باروری استفاده کنید
سلام
معذرت میخوام
امکان بارداری هست ؟؟
سلام.
با چه شراطی منطورتون هست؟
سلام من دکتر رفتم بهم گفتن تخمدان هات خوبن پریودم هم میشم ولی رحمم مشگل داره کوچیه اندازه رحم ۵۵ هستش واسه من ۳۳ هست دربارداری مشکلی واسم پیش میاد یا نه
سلام اگر باردار شدید باید مداوم تحت نظر پزشک باشید تا از خطرات دور بمونید.
سلام خسته نباشین من ۲۱سالم عادت نمیشدم رفتم دکتر دکتر گفت رحمت از حد نرمال کوچیک تخمدان هم کوچیک ظعیفه خودشم تخمدان سمت چپ هست ولی سمت راست نه الان سه ساله ازدواج کردم بچه دوست دارم دکترا گفتن امکان نداره نمیتونی بچه دار بشی میشه مشکل من حل بشه چاره داره
سلام میتونید به مراکز ناباروری مراجعه کنید.
عزیزم تورو خدا میشه بگی چه دارویی مصرف کردی و اسم دکترت رو بگی
سلام خسته نباشید من دختر عمم ۲۷ساله هست و پریود نمیشود رحمش کوچک است خیلی کوچک است ولی تخمدان هاش خوبه آیا برای باروری راهی وجود داره چون ۱۰از ازدواجش میگزره و به مشکل برخوردن برای بچه دار شدن
سلام بهتر هست به پزشک مراچعه کنن و تحت نظر باشن.
سلام من ۲۳سالمه ۵سال هست ازدواج کردم دکتر میگه رحم و تخمک هام خیلی ریزه بعدش اصلاپریود نمیشم فقط باقرص
سلام برای اقدام به بارداری باید حتما تحت نظر پزشک باشید.
سلام منم خواهرم همین مشکلو داره کسی هست که با این مشکل باردار بشه
سلام من ۲۰ ساله استم یک سال میشه که ازدواج کردم پریود میشم وقت که پیش دکتر رفتم گفت که رحمت کوچک اس بایت که همل شوی
سلام.خسته نباشیددخترم ۲۲سال داردازدواج کرده ۲سال عقدبودن اقدام به بارداری نکردن عروسی گرفتن الان یک سال هس اقدام به بارداری کردن متاسفانه حامله نمیشن موقعی که پریودمیشه دردزیادداره حالت تهوع .غیره حالامیگن رحم ات بالاست چکاربایدبکنه تاحامله بشه ممنون ازشماآزمایش وسنورفتن ازنظرخودشوآقاش سالم هستن فقط رحمش بالاست ممنون میشوم راهنمایی بکنیدچه درمانی بایدبکنه
سلام وقت بخیر. با توجه به نوضیحاتی که ذکر کردید، جهت درمان باید خیلی چیزا بررسی بشه و اینجا نمیشه پاسخ داد. برای پیگیری بیشتر لطفا به پزشک مراجعه کنید.
سلام من خودم دچار ایم مشکل هستم و تازه متوجه شدم و تاالان که ۳۲ سالمه ۵ بار پریود شدم و درد خاصی نداشتم .ت مطالبتون خوندم که برای درمان نیاز به مصرف ویتامین هست میشه نام ویتامین هه رو بگید؟ شاید فرجی رخ داد
سلام وقت بخیر. برای دریافت ویتامین ها به پزشک مراجعه کنید. پزشک باید تجویز کنن.
سلام من ۱۱ساله که ازدواج کردم دکتر مراجع کردم گفتن که لوله هایت بسته است بعد رفتم دوبارای وی یف کردم نتیجه نداد پس دکتر گفتن که رحم من خورد است بچه نمیشم خودم هم در افغانستان زنده گی میکنم ای وی اف را هم در پاکستان کردم نتیجه نداد آیا امکان تداوی است بیایم ایران
سلام برای اطمینان میتونید روش های کمک باروری رو در ایران انجام بدید.مثل ای وی اف، ای یو ای، رحم اجاره ای و…
من ۴۰ سالم رحیممم کوچک تخمدان و واژن کوچک چه کار باید بکنم هیچ وقتم پروید نشدم
سلام به پزشک زنان مراجعه کنید
سلام خسته نباشید من ۱۹ سالمه اصلا پریود نشدم دکتر ها میگه تخمدان ها خوبه ولی رحم خیلی کوچک هست کسی درمانشو میفهمه بگه تورو خدا ۴ ساله ازدواج کردم بچه دار هم نمیشم
سلام . لطفا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید
سلام خواهرم ۳۰سالشه و ۵تا بچه سقط کرده یکی قلب دو تا کیسه آب پاره شد و خونریزی و لکه بینی.سپتوم داشته عمل کرده در آخرین سقط دکتر گفته که دیگه باردار نشو رحمت کوچیکه ایا واقعا برای همیشه خودش نمیتونه بچه دار بشه؟؟خیلی رراش ناراحتم بمیرم ایشالا
سلام . لطفا با چند پزشک دیگر هم مشورت کنید .
سلام من ۲۴ ساله هستم یک زایمان زودرس داشتم ک متاسفانه بچه نموند چند ماهی هست ک فهمیدم رحم تک شاخ دارم آیا میشه با انجام سرکلاژ بارداری موفقی داشته باشم؟
سلام برای بررسی بیشتر به پزشک زنان مراجعه کنید
سلام من ٢٧ سالمه و از بچگی مشکل کوچه بودن رحم داشتم تقریبا از ١٣ سالگی متوجه شدم و گفتن راهی وجوز نداره چون پریود نمیشم ،ولی الان حدود یماهه رحمم خود ب خود رشد کرده و تقریبا لکه بینی و ترشح هم دارم بنظرتون باید چکار کنم راهی وجود داره بتونم پریود کامل شم ؟؟؟یا بچه دار شم ؟؟
سلام . لطفا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید
سلام
من رحمم خیلی کوچک هست تخمدان هام خوبه ۱۸ سالمه اصلا پریود نشدم کسی درمانشو میدونه بگه لطفا ۳ ساله که ازدواج کردم بچه دار هم نمیشم
سلام به پزشک زنان مراجعه کنید
سلام وقت بخیر ، منم ۲۶ سالمه رحمم کوچیکه ولی تخمدانام اندازشون نرماله اما تا به حال پریود نشدم، کاش کسی بود میگفت چه ویتامینی و چه دارویی استفاده کنیم که شاید ی فرجی بشه من دیگه خسته شدم از در هر مطبی میریم داخل
میگه شما که باید بارداری خارج از رحم داشته باشیو بعد بیرونم میکنه????????????
سلام شما فقط باید به متخصص زنان مراجعه کنید همچنین میتونید ویزیت انلاین از پزشک های معتبرهم استفاده کنید
سلام من ۱۹ پریودیم زرد هچ مشکل ندرم فقد رحم کوچکه رفته دکتور. رحم روشت داد. می تونم. بارداری می مشم
سلام رحم کوچک درمان داره و بارداری با رحم کوچک بابد دائم تحت نظر پزشک زنان باشه.
سلام دکترا اصلا درست حسابی نمیگن که رحم کوچک وتخمدان درمان دارد یا نه
سلام بله با توجه به علائمتون درمان میکنند.
سلام ۲۳ سال دارم عادت نمیشم باید چه کارم کنم رحم خیلی خیلی کوچکه
سلام . لطفا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید
سلام ۳۶سالمه اصلا پریودنشدم ونمیشم رحمم کوچیکه تخم دان ندارم امکان بارداری هست یان
سلام . لطفا به مراکز ناباروری مراجعه کنید .
من۴۰سالمه تاالان خودم پریودنشدم باقرص ال دی میشدم تااینکه امروزرفتم دکترناباروری گفت رحمت خیلی کوچیکه حتی نمتونی المان هم بری درمان بشی وبچداربشی ازگریه چشمام کم بین شدن یعنی میشه که یه روزی درمان بشم
سلام . لطفا به مراکز ناباروری دیگه ای هم مراجعه بفرمایید و نظر پزشکان مختلف رو جویا بشید .
سلام داکتر خوبین منم ب همین مشکل بر خوردم خدم ۲۲ سالمه د طول عمرم ۱ بلر پریود شدم و پیش داکتر رفتم گفت رحمت خورده دعوا داد خوردم خوب نشدم
میشه بگین چیکار کنم ؟؟؟؟
سلام . به پزشک دیگری مراجعه کنید . شاید نیاز به تست ها و دارو های بیشتر است .
سلام , من رحم بیشتر از اندازه کوچک دارم , هیچ وقت پریود نشدم , به دکتر متخصص غدد هم مراجعه کردم ازمایش هورمون هم دادم ولی ربطی به هورمون نداشت , فکر کنم واژن خیلی کوچک یا فاقد واژن هستم الان ۱۸ ساله هستم , از ۱۳ سالگی دکتر رفتم
متخصص غدد گفتند که اگر زمانی خواستید ازدواج کنید به دکتر جراح مراجعه کنید
خواستم ببینم با توجه به چیزایی که کفتم ممکنه کمر درد پا درد و درد کلیه مربوط به اینها باشه و ممکنه که رحمم رشد کنه?
سلام . شما باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا سونوگرافی ها و معابنات لازم انجام گردد .
سلام دوستان کسی رحمش نازک بش میتونه مادر بشه
سلام . بله . پزشک متخصص زنان در صورت نیاز دارو تجویز میکند