در طول دوران بارداری کودک دائماً در حال رشد و تکامل است. کودک شما مراحل مختلفی را طی میکند که به عنوان یک بلاستوسیست شروع میشود و سپس به جنینی بالغ تبدیل میشود. در طول این دوره بخشهای مختلف بدن جنین تکامل پیدا میکند تا او بتواند بیرون از رحم مادر زنده بماند. برای همین هم تمامی هفتههای بارداری مهم هستند. با این حال برخی از کودکان زودتر به دنیا میآیند و مشکلی هم پیش نمیآید. اگر برای شما این سوال پیش آمده است که در هر هفته از بارداری چه اتفاقی میافتد و بدن جنین چه تغییراتی میکند، پیشنهاد میکنیم ادامه این مقاله را مطالعه کنید. در این مقاله از سی سیب قصد داریم به بررسی رشد جنین هفته به هفته بپردازیم و تکامل جنین را با تصویر نشان دهیم.
منظور از سه مرحله رشد جنین چیست؟
رشد جنین فرآیندی منظم و پیچیده است. قبل از اینکه بدانید باردار هستید شروع میشود و با تولد نوزاد شما به پایان میرسد. رشد جنین سه مرحله دارد:
- نوجنینی
- رویانی
- جنینی
معمولاً کسی از این عبارات برای توضیح وضعیت کودک خود استفاده نمیکند؛ اما بهتر است در مورد این مراحل اطلاعاتی داشته باشید. در ادامه سه مرحله رشد جنین را توضیح میدهیم.
مرحله نوجنینی یا ژرمینال
مرحله ژرمینال کوتاهترین مرحله رشد جنین است. منظور زمانی است که یک اسپرم و تخمک در لوله فالوپ به هم میپیوندند. در واقع این مرحله از زمان لقاح شروع میشود. اسپرم تخمک را بارور میکند و زیگوت ایجاد میشود. زیگوت طی حدود یک هفته سفر خود را به سمت رحم آغاز میکند. در طول این سفر، زیگوت بارها تقسیم میشود و در نهایت دو ساختار مجزا ایجاد میکند. در نهایت یک ساختار به رویان (و بعداً جنین) و دیگری به جفت تبدیل میشود. تقسیم سلولی با سرعت زیاد ادامه پیدا میکند. در نهایت، زیگوت به یک بلاستوسیست تبدیل میشود. بلاستوسیست به رحم میرسد و در دیواره رحم کاشته میشود. اگر لانه گزینی موفقیتآمیز باشد، بدن شما بلافاصله شروع به تولید هورمون میکند تا از بارداری پشتیبانی کند. این امر باعث توقف دوره قاعدگی شما میشود.
مرحله رویان
مرحله رویانی از حدود هفته سوم بارداری تا هفته هشتم بارداری به طول میانجامد. بلاستوسیست کم کم تبدیل به یک انسانی کوچک میشود که اکنون به آن رویان میگویند. ساختارها و اندامهایی مانند لوله عصبی (که بعداً به مغز و نخاع تبدیل میشود)، سر، چشمها، دهان و اندامها تشکیل میشوند. قلب جنین حدود هفته ششم شروع به رشد میکند و سپس میتپد. جوانههایی که به بازوها و پاها تبدیل میشوند نیز در حدود هفته ششم تشکیل میشوند. در پایان هفته هشتم، بیشتر اندامها و سیستمهای جنین شکل میگیرد. بسیاری از زنان از این پس دچار تهوع میشوند.
مرحله جنینی
این مرحله از هفته نهم آغاز میشود و تا زمان تولد ادامه دارد. در واقع این مرحله زمانی است که رویان به جنین تبدیل میشود. اندامها و سیستمهای اصلی بدن جنین به رشد و بلوغ ادامه میدهند. چیزهایی مانند ناخن، مژه و مو نیز رشد میکنند. جنین قادر است اندامهای خود را حرکت دهد، اگرچه ممکن است تا هفته ۲۰ بارداری آن را احساس نکنید. اکثر رشد جنین در این مرحله اتفاق میافتد.
بارداری از چه زمانی شروع میشود؟
شروع بارداری در واقع از اولین روز آخرین قاعدگی شما (LMP) است. به این حالت سن حاملگی جنین گفته میشود و حدود دو هفته زودتر از زمان لقاح رخ میدهد. اگرچه ممکن است عجیب به نظر برسد، اما تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی، تاریخ مهمی برای تعیین زمان زایمان شما خواهد بود.
بارداری چقدر طول میکشد؟
به طور سنتی، ما بارداری را یک فرآیند نه ماهه میدانیم. با این حال، همیشه اینطور نیست. بارداری کامل ۴۰ هفته یا ۲۸۰ روز است. با توجه به تفاوتها، ممکن است بارداری شما نه ماه کامل طول بکشد. در ادامه مراحل رشد جنین انسان را به صورت هفته به هفته و با تصویر توضیح میدهیم.
هفته اول
شاید درک این مسئله کمی سخت باشد اما در هفته اول، شما هنوز باردار نیستید! از آنجایی که به طور کلی نمیتوان لحظه دقیق بارداری را دانست، اکثر پزشکان ۴۰ هفته از اولین روز آخرین قاعدگی شما (LMP) را برای محاسبه تاریخ زایمان شما محاسبه میکنند.بر اساس این روش، شروع «بارداری» از حدود دو هفته قبل از نفوذ اسپرم به تخمک محاسبه میشود.
هفته دوم
تا این لحظه کودکی وجود ندارد؛ اما این زمان همان هفتهای است که تخمکگذاری انجام میشود. تخمدان شما تخمکی را در لوله فالوپ آزاد میکند، در این جا اسپرمهایی که از مسیر ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتری دهانه رحم حرکت کرده و جان سالم به دربردهاند، به تخمک نزدیک میشوند. در حالی که ۷۵ تا ۹۰۰ میلیون اسپرم این سفر را آغاز میکنند، کمتر از هزار اسپرم از دهانه رحم عبور میکنند و تنها یک شناگر خوش شانس در لحظه لقاح افتخار نفوذ به تخمک را خواهد داشت!
هفته سوم
به طور شگفتانگیزی، جنسیت فرزند شما و ویژگیهای ژنتیکی ارثی مانند رنگ چشم، رنگ مو، پوست و فرم بدن از لحظه لقاح مشخص شده است. کودک در حال رشد شما که اکنون زیگوت نام دارد، دارای ۴۶ کروموزوم است (۲۳ کروموزوم از شما و ۲۳ کروموزوم از همسرتان). این کروموزومها به تعیین جنسیت و ویژگیهایی مانند رنگ چشم و مو و تا حدودی شخصیت و هوش کودک شما کمک میکنند. پس از لقاح، گلوله سلولی که اکنون یک جنین است، از طریق لوله فالوپ به رحم میرسد و برای تغذیه به دیواره رحم شما میچسبد. به این فرآیند لانه گزینی گفته میشود.
اگر چندقلو دارید، نوع آنها در این زمان مشخص شده است. دوقلو ناهمسان به حالتی گفته میشود که دو تخمک مجزا توسط دو اسپرم مختلف بارور میشوند و هر نوزاد جفت و کیسه آمنیوتیک خود را دارد. اگر یک تخمک بارور شده تقسیم و به دو جنین تبدیل شود، دوقلوهای همسان شکل میگیرد. آنها ممکن است جفت مشترک داشته باشند و ممکن است هر نوزاد یک کیسه آمنیوتیک جداگانه داشته باشد.
هفته چهارم
جنین شما ممکن است کوچک باشد، اما پیشرفتهای بسیار مهمی در حال انجام است. این هفته جنین به دو قسمت تقسیم میشود. نیمی از آن به جفت تبدیل میشود، بافتی ویژه که مواد مغذی و اکسیژن لازم را در تمام دوران بارداری به کودک شما میرساند. در نیمه دیگر، جنین به رشد خود ادامه میدهد. بخشی از سلولها به تدریج تبدیل به لوله عصبی میشوند، جایی که در نهایت مغز، نخاع و ستون فقرات جنین شما تشکیل میشود.
هفته پنجم
در این هفته قلب کودک شما برای اولین بار شروع به تپیدن میکند. نه شما و نه پزشکتان هنوز نمیتوانید آن را بشنوید، اما ممکن است بتوان ضربان را در سونوگرافی مشاهده کرد. جنین اکنون دارای سه لایه مجزا است: اکتودرم خارجی که سیستم عصبی، گوشها، چشمها، گوش داخلی و بسیاری از بافتهای همبند را تشکیل میدهد. اندودرم یا لایه داخلی که به اندامهای داخلی مانند ریهها، رودهها و مثانه تبدیل میشود؛ و مزودرم میانی که به قلب و سیستم گردش خون تبدیل میشود. در هفتههای آینده، مزودرم به استخوانها، ماهیچهها، کلیهها و اندامهای تناسلی تبدیل خواهد شد.
هفته ششم
تا پایان این هفته، اندازه کودک شما سه برابر خواهد شد. قلب جنین اکنون با یک ریتم منظم میتپد. هنوز خیلی ضعیف است و نمیتوان با گوشی پزشکی صدای آن را شنید، اما اگر در چند هفته آینده یک سونوگرافی انجام دهید، احتمالاً به صورت یک نقطه کوچک و ضربان دار در وسط بدن کوچک جنین قابل مشاهده خواهد بود. از هم اکنون تا زمان تولد، قلب کودک شما حدود ۱۵۰ بار در دقیقه میزند که دو برابر میانگین ضربان قلب بزرگسالان است. همچنین در این هفته، نیمکرههای مغز کودک شما در حال شکلگیری است و اکنون میتوان امواج مغزی را ثبت کرد.
هفته هفتم
کم کم ویژگیهای صورت جنین نمایان میشود. لکههایی تیره برای چشمها و سوراخهای بینی وجود دارد. دهان و گوش نیز در حال شکل گرفتن هستند. مغز جنین نیز در این زمان بیش از پیش تکامل پیدا میکند. در سونوگرافی داخل جمجمه به وضوح قابل مشاهده است. سلولهای عصبی در مغز کودک شما با سرعت شگفتانگیزی رشد میکنند، ۱۰۰۰۰۰ سلول در دقیقه!
هفته هشتم
در دو هفته گذشته جنین چهار برابر شده است. با بزرگتر شدن، ویژگیهای ظریف صورت مشخصتر میشوند و گوشها، لب بالایی و نوک بینیشان به وضوح قابل مشاهده است. پلکهای جنین نیز برای اولین بار در این هفته شکل میگیرد و قلب او روز به روز قویتر میشود.
هفته نهم
باید هشت هفتهای صبر کنید تا بتوانید متوجه شوید که فرزند شما پسر است یا دختر. با این حال اندامهای تولید مثل در حال شکلگیری هستند و اندامهای دیگری مثل پانکراس و کیسه صفرا نیز از این هفته رشد میکنند. در این مرحله، اندازه کودک شما نسبت به هفته قبل دو برابر شده و سر او که تقریباً به اندازه نصف طول کل بدن او است، به سمت قفسه سینه او جمع شده است. انگشتان کودک در حال رشد است. انتهای انگشتان کمی بزرگتر از سایر بخشهای آنها است.
هفته دهم
درست است که ما به طور کلی به کودک شما جنین میگوییم اما تا این مرحله، او یک رویان بود. اکنون تبدیل به جنین شده است. تغییرات زیادی در راه است. کم کم انگشتان دست و پا از هم جدا میشوند. استخوانها شروع به سفت شدن میکنند و کلیههای او اکنون ادرار تولید میکنند. در این مرحله، مغز کودک شما با سرعت شگفتآوری در حال رشد است و تقریباً ۲۵۰۰۰۰ نورون در هر دقیقه تشکیل میشوند! اکنون به مرحله امنی رسیدهاید و جنین شما کمتر در معرض عوارض و خطرات بارداری قرار میگیرد.
هفته یازدهم
آیا میدانستید کودک شما میتواند زیر آب نفس بکشد؟ در حال حاضر این کار را انجام میدهد. در هفتههای ۱۰ و ۱۱، جنین شروع به استنشاق و بازدم مقادیر کمی از مایع آمنیوتیک میکند که به رشد و تکامل ریههای کودک شما کمک میکند. در این هفته گوشها نیز کمی رشد میکنند. هنوز سر کودک شما در مقایسه با بقیه بدن او به طور نامتناسبی بزرگ است، اما با ادامه رشد و تکامل در رحم، این امر یکنواخت خواهد شد.
هفته دوازدهم
از آنجایی که ماهیچههای کودک در این مرحله شروع به بزرگ شدن میکنند، کشش و لگد زدن او نیز شروع خواهد شد. البته هنوز برای احساس حرکات او زود است. او همچنین شروع به باز و بسته کردن انگشتان، جمع کردن انگشتان پا، تکان دادن دست و پا و لگد زدن میکنند.
هفته سیزدهم
کودک روز به روز بزرگتر و زیباتر میشود و چهره او هر روز بیشتر شبیه به یک انسان میشود. اکنون چشمها از کنارههای سر به سمت جلوی صورت حرکت میکند و گوشها نیز بیشتر به سمت بالا میروند. در این زمان بدن آنها سریعتر از سر رشد میکند. هنوز برای بلندتر شدن پاها زمان نیاز است اما در این هفته دستها درازتر میشوند و بیشتر با بدن جنین تناسب پیدا میکنند. جنین اکنون میتواند انگشت شست خود را بمکد. در حال حاضر تمام اندامها و سیستمهای ضروری جنین شما شکل گرفتهاند.
هفته چهاردهم
در این هفته سقف دهان کودک شما به طور کامل شکل گرفته است و رفلاکس های مکیدن موجب حالت گرفتن گونهها میشود. اگر فرزند شما پسر باشد، پروستات در حال شکلگیری است و اگر جنین دختر باشد، تخمدانها به سمت پایین و به داخل لگن او حرکت میکنند.
هفته پانزدهم
در این زمان موهای پرزدار بسیار نازکی سرتاسر بدن کودک شما را میپوشاند. به این موها لانوگو گفته میشود که به بدن جنین کمک میکند تا گرما را حفظ کند اما زمانی که چربی کافی برای انجام این کار شکل بگیرد، این موها نیز میریزند. بخش زیادی از این موها قبل از تولد ریخته میشود. فرزند شما در این زمان میتواند حالات صورت را تغییر دهد. او میتواند اخم کند و حالات دیگر را ایجاد کند. این حالات نشاندهنده خلق و خوی جنین نیست. بلکه تنها عضلات صورت حرکت میکنند و معنی خاصی ندارند.
هفته شانزدهم
اسکلت ظریف بدن کودک شما روز به روز سختتر میشود. با این حال مقداری از انعطافپذیری باقی میماند تا کودک بتواند راحتتر از طریق کانال زایمان خارج شود. بند ناف با یک ورید و دو شریان کاملاً بالغ شده است و توسط ژله وارتون محافظت میشود. این ماده غلیظ باعث لغزنده ماندن بند ناف میشود تا بتواند آزادانه در اطراف کودک شما حرکت کند. اگر فرزند شما دختر باشد صدها هزار تخمک در این هفته در تخمدانها تشکیل میشوند.
هفته هفدهم
اکنون بازوها، پاها و تنه کودک شما با سر او به تناسب رسیدهاند. کودک در این هفته شروع به چاق شدن میکند زیرا چربی بدن در زیر پوست و رسوب میکند و غدد عرق رشد میکنند. جفت تقریباً به اندازه کودک است و وظیفه ارسال ویتامینها، مواد معدنی، پروتئینها، چربیها و اکسیژن را دارد. علاوه بر این به حذف مواد زائد و فیلتر کردن دی اکسید کربن نیز میپردازد.
هفته هجدهم
اکنون میتوانید با کودک خود صحبت کنید زیرا استخوانها و اعصاب گوشها به اندازه کافی رشد کردهاند و میتوانند انواع صداها را دریافت کنند. او میتواند صدای جریان خون، غرغر کردن شکم و ضربان قلب شما را بشنود. در واقع صداهای ناگهانی و بلند میتواند باعث مبهوت شدن جنین شود. شما میتوانید برای کودک خود آواز بخوانید یا برای او موسیقی پخش کنید.
هفته نوزدهم
از این هفته ورنیکس کازئوزا پوست جنین را میپوشاند. این روکش سفید چرب و پنیر مانند به تنظیم دمای بدن کودک کمک میکند و از پوست او محافظت میکند. بخش زیادی از این ماده تا زمان تولد از بین میرود. ضربان قلب جنین در حال حاضر قویتر میشود و تقریباً دو برابر ضربان قلب مادر است.
هفته بیستم
کودک در این هفته نیز به رشد خود ادامه میدهد و میتواند اندامهای رشد یافته خود را خم کند و تکان دهد. موها و ناخنها و ابروهای آنها به جوانه زدن ادامه میدهند و جنین شما روز به روز بیشتر شبیه به مادر و پدر خود میشود.
هفته بیست و یکم
در این هفته با یک جهش رشد مواجه میشویم زیرا معده جنین اکنون برای جذب مواد مغذی تقویتکننده آماده میشود و میتواند مایع آمنیوتیک را ببلعد. با این حال بیشتر غذای کودک شما هنوز مستقیماً از جفت تأمین میشود.
هفته بیست و دوم
دیگر پوست جنین شفاف نیست و اکنون مات شده است. با این حال تا زمانی که چربی بیشتری به زیر پوست اضافه شود، پوست او چروک و قرمز و پوشیده از ورنیکس است. در این هفته حس لامسه جنین تنظیم میشود زیرا سلولهای مغزی و پایانههای عصبی رشد میکنند. به همین علت ممکن است کودک شما واکنشهای زیادی را نسبت به این مسئله نشان دهد و مهارت خود را آزمایش کند. در این هفته ابروهای کودک شما شروع به رشد میکنند و موها روی پوست سر جوان میزنند.
بیست و سوم
طی دو هفته آینده میلیاردها سلول مغزی در مغز کودک شما رشد خواهد کرد. این سلولها تمام حرکات و عملکردهای حسی و اساسی زندگی کودک شما مانند تنفس را کنترل میکنند. علاوه بر این در این زمان تغییرات عمدهای در ریههای جنین ایجاد میشود. مادهای به نام سورفکتانت در حال تولید است. این ماده باعث میشود تا ریهها بتوانند منبسط و منقبض شوند. در حال حاضر جنین هنوز مایع آمنیوتیک را تنفس میکند اما وقتی به دنیا بیاید میتواند از هوا برای دریافت اکسیژن استفاده کند.
هفته بیست و چهارم
در هفتههای آینده جنین بسیار شلوغ خواهد کرد. در حال حاضر هنوز اندازه کوچک است و فضای زیادی برای حرکت دارد. ممکن است فرزند شما با صدای آرامبخش یا مالیدن شکم آرام شود و به این موارد با کنش نشان دهد. از طرفی هم ممکن است صداهای بلند یا ضربه زدن به شکم باعث هوشیاری او شود. در این هفته گوش داخلی او رشد میکند. این بخش مسئول کنترل تعادل است و به همین دلیل کودک شما میتواند تشخیص دهد که وارونه است یا به سمت بالا قرار دارد. در نتیجه حرکات او معنای جدیدی پیدا میکنند.
هفته بیست و پنجم
در این زمان اولین قدمهای شکلگیری رودهها برداشته میشود و روده بزرگ شکل میگیرد. به مدفوع غلیظ و تیره جنین مکونیوم گفته میشود و معمولاً اندکی پس از تولد دفع میشود. گاهی اوقات نوزادان این مدفوع را قبل از تولد دفع میکنند و برای پاک کردن ریهها بعد از تولد، باید از ساکشن استفاده شود.
هفته بیست و ششم
جالب است بدانید که جنین شما دارای الگوی خواب و بیداری است. ممکن است مادر متوجه شود که گاهی اوقات جنین بسیار فعال است و به شکم لگد و ضربه میزند. از طرفی دیگر گاهی اوقات این فعالیت بسیار کم میشود زیرا جنین خواب است. توجه داشته باشید که ممکن است جنین الگوی خواب شما را تقلید کند.
هفته بیست و هفتم
جنین ممکن است هر چند وقت یک بار سکسکه کند. در این هفته ممکن است شما سکسکههای کودک را احساس کنید. سکسکههای جنین توسط حرکات غیرارادی دیافراگم او ایجاد میشود. از آنجایی که نای جنین به جای هوا با مایع پر شده است، سکسکههای صدایی را تولید نمیکند اما ممکن است شما حرکات آن را از روی شکم خود مشاهده و احساس کنید.
هفته بیست و هشتم
در این هفته کودک شما شروع به باز و بسته کردن چشمان خود میکند. علاوه بر این عنبیه آنها اکنون با رنگدانه ها پر شده است. البته ممکن است این رنگ پس از تولد تغییر پیدا کند زیرا ممکن است چشمان کودک تا ۶ ماهگی یا حتی یک سالگی تغییر رنگ بدهد مخصوصاً زمانی که کودک با چشمان آبی متولد میشود.
هفته بیست و نهم
کودک شما لحظه به لحظه قویتر میشود. احتمالاً در این هفته فشارها و لگدها و غلت زدنهای او بیشتر شود و قدرت آنها نیز افزایش پیدا کند. آن بخش از مغز کودک شما که با هوش و شخصیت ارتباط دارد، در این هفته پیچیدهتر میشود. شما حتی میتوانید با توجه به واکنش فرزند خود به انواع غذاها، صداها و نورها او را بهتر و بیشتر بشناسید.
هفته سیام
از این پس فرزند شما ما در هر هفته حدود ۲۵۰ گرم وزن اضافه میکند. این وزن برای چاق و تپل شدن نیست. اکنون که تمام سیستمهای اصلی بدن کودک شکل گرفتهاند او کار میکنند، او به چربی برای محافظت و عایق سازی اندامهای خود نیاز دارد. بافت چربی ساخته شده آنها کمک میکند تا دمای بدن پس از تولد تنظیم و انرژی مورد نیاز تأمین شود. از آنجایی که کودک شما در حال افزایش چربی و بزرگتر شدن است، ممکن است متوجه شوید که حرکات او کمتر میشود و مانور دادن برای او سختتر است. در صورتی که هیچ ضربهای احساس نمیکنید باید به پزشک خود اطلاع دهید.
هفته سی و یکم
در این زمان فرزند شما ما بیشتر از این که قد بکشد، وزن اضافه میکند. با توجه به اینکه جنین بسیار بزرگ شده است، دیگر نمیتواند به راحتی بدن خود را کش بیاورد و اکنون در وضعیت جنینی قرار میگیرد و تا زمان تولد نیز در این حالت باقی میماند. جالب است بدانید که دستگاه تولید مثلی آنها در این هفته بیش از پیش پیشرفت میکند. بیضهها از طریق کشاله ران به داخل کیسه بیضه حرکت میکنند و اگر فرزند شما دختر باشد، کلیتوریس در حال شکل گرفتن است.
هفته سی و دوم
فرزند شما برای رشد کامل به باقی هفتهها نیاز دارد اما باید بدانید که تقریباً همه نوزادانی که در این مرحله یا بعد از آن متولد میشوند، زنده میمانند و میتوانند زندگی سالم و طبیعی داشته باشند. در این زمان همه اندامهای اصلی آنها به جز ریهها که برای بالغ شدن کامل به زمان بیشتری نیاز دارند، کاملاً کار میکنند.
هفته سی و سوم
اکنون فرزند شما فضای زیادی برای تحرک ندارد و به همین دلیل ضربات کمتری را به دندههای شما وارد میکند. علاوه بر این ممکن است متوجه شوید که حرکات جنین تحت تأثیر روال روزانه شما قرار میگیرد. ممکن است میزان غذا، صداهای دنیای بیرون و موقعیت بدنی شما ما بر سطح فعالیت کودکتان تأثیر بگذارد.
هفته سی و چهارم
کم کم جنین برای به دنیا آمدن آماده میشود. پوشش محافظ ورنیکس شروع به ضخیم شدن میکند. معمولاً اکثر نوزادان با مقداری از ورنیکس که بدن را پوشانده و به ویژه در چینهای زیر بغل و کشاله ران جمع شده است، به دنیا میآیند. همه اینها اندکی پس از تولد و در طول اولین حمام شسته میشوند. معمولاً حمام را پس از ۲۴ ساعت انجام میدهند تا میکروبیوم آنها شروع به تشکیل کند.
هفته سی و پنجم
از این پس نوزاد میچرخد و باید سرش رو به سمت پایین باشد. حدود ۹۷ درصد از کودکان تا این لحظه وارد این موقعیت میشوند. باقی کودکان در وضعیتی به نام بریچ قرار دارند. در این حالت باسن یا پاهای کودک نزدیک دهانه رحم و واژن قرار دارد. پزشکان توصیه میکنند در این شرایط سزارین برای زایمان استفاده شود. روشهای مختلفی برای چرخاندن جنین وجود دارد اما این روشها همیشه پاسخگو نیستند. با این حال در حدود ۶۵ درصد موارد امکان چرخاندن جنین وجود دارد. ناگفته نماند که بسیاری از کودکان ممکن است در هفتههای آینده تغییر وضعیت دهند.
هفته سی و ششم
اکنون حدود ۱۵ درصد از وزن کودک را چربیها تشکیل میدهند. چربی موجب حفظ دمای بدن و ذخیره انرژی میشود. کودک میتواند در این هفته تغذیه واقعی داشته باشد و به همین دلیل به محض حس به دنیا آمدند احساس گرسنگی میکند.
هفته سی و هفتم
در این هفته بند ناف آنتیبادیهای لازم برای آمادگی زایمان را به کودک منتقل میکند. با انباشت آنتیبادیها کودک شما برای مقابله با بیماریها و میکروبهایی که در خارج از رحم وجود دارد آماده میشود. مهارتهای مختلف کودک نیز تقویت میشود. او میتواند صدای شما را بشنود و تشخیص دهد. کودکان پس از به دنیا آمدن با شنیدن صدای مادر سر خود را میچرخانند و به صدای او واکنش نشان میدهند. در کنار شنوایی بینایی جنین نیز روز به روز بهبود مییابد و انگشتان او هماهنگتر میشوند. کودک اکنون میتواند صورت یا انگشتان پای خود را بگیرد.
هفته سی و هشتم
اگر نوزاد شما در این هفته به دنیا بیاید، تقریباً ترم کامل محسوب میشود و میتواند زندگی طبیعی و سالم داشته باشد. با این حال مغز روز به روز بیشتر تکامل پیدا میکند.
هفته سی و نهم
احتمالاً کودک شما به وزن ایدئال برای تولد رسیده است؛ یعنی بین ۴۵ تا ۵۵ سانتیمتر قد دارد و وزن او حدود ۲۷۰۰ گرم تا چهار کیلوگرم است. درست است که به هفتههای آخر رسیدهاید اما جفت همچنان مواد مغذی و آنتیبادیهای کودک را تأمین میکند.
هفته چهلم
اکثر کودکان در این هفته به دنیا میآیند. پزشک کودک را به صورت کامل بررسی میکند. سلامت کودک بر اساس فاکتورهای مختلفی همچون ضربان قلب، تحریکپذیری رفلکس، رنگ پوست، ضریب تنفس و فعالیت و تن عضلانی بررسی میشود. در نهایت با نمره آپگار سلامت نوزاد را مشخص میکنند. اکثر نوزادان سالم نمره آپگار بین ۷ تا ۹ دریافت میکنند.
هفته چهل و یکم
ممکن است بارداری برخی از زنان بیشتر طول بکشد. این مسئله مشکلی را ایجاد نمیکند. با این حال بارداری نباید بیشتر از ۴۲ هفته طول بکشد.
هفته چهل و دوم
برخی از کودکان تا هفته چهل و دوم صبر میکنند و ممکن است در هفته چهلم به دنیا نیایند. پزشک سلامت کودک را بررسی میکند و شما هم میتوانید حرکات و ضربات او را در طول روز زیر نظر داشته باشید. ممکن است در این زمان وزن کودک بیشتر شود. در نتیجه امکان دارد شما نوزاد بزرگتری را به دنیا بیاورید.
سخن نهایی
در این مقاله از سی سیب به بررسی رشد جنین هفته به هفته پرداختیم و مراحل رشد را با تصویر نشان دادیم. معمولاً یک بارداری کامل ۴۰ هفته طول میکشد و در موارد کمی ممکن است بارداری تا ۴۲ هفته به طول بیانجامد. با پیشرفت علم بسیاری از مشکلات زایمان رفع شدهاند. در نتیجه اکثر کودکانی که زودتر از ۴۲ هفته به دنیا میآیند هم زنده و سلامت میمانند. با این حال بهترین حالت این است که کودک چهل و دو هفته را پر کند. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.