زمان مطالعه: 5 دقیقه
۲ دیدگاه

کم خونی در بارداری و راهکار های درمان آن

درمان کم خونی در بارداری

تایید شده توسط هیئت علمی 30سیب

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک، مشاوره بگیرید.

در زمان بارداری همانطور که جنین در حال رشد است، امکان به وجود آمدن تغییرات داخلی و فیزیکی در بدن مادر نیز وجود دارد. یکی از مشکلاتی که اکثر مادران باردار با آن روبرو هستند، کم خونی در بارداری می‌باشد. در ابتدا ممکن است میزان کم خونی شدید نباشد و آسیبی به بدن مادر وارد نکند، اما در صورت نادیده گرفتن و بزرگتر شدن جنین، ممکن است کم خونی شدید در بدن مادر به وجود آمده و بر وضعیت جسمانی مادر تأثیر گذار باشد.

هنگام بارداری میزان خون در بدن مادر بیشتر از حالت عادی است. همچنین سلول‌های سازنده خون نیز در بدن افزایش پیدا می‌کنند. معمولاً زمانی که جنین شش ماهه یا سه ماهه است، احتمال بروز کم خونی در بدن مادر وجود دارد که می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد.

مثلاً ممکن است مواد غذایی حاوی آهن به بدن مادر نرسد. در ادامه این مقاله از مجموعه سی سیب در رابطه با کم خونی در بارداری و علل و شرایط آن و همچنین روش درمان این بیماری بطور کامل صحبت خواهیم کرد. بنابراین تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

دلایل کم‌ خونی در بارداری

اینفوگرافی کم خونی در بارداری

در ادامه دلایل کم خونی در بارداری را بیان کرده و هریک را شرح می‌دهیم.

۱.فقرآهن

کم خونی و کمبود اهن در بارداری

یکی از دلایل مهم بروز کم خونی در بارداری، نبود آهن در بدن به میزان کافی است. به طور کلی بدن در حالت عادی به مقدار مشخصی آهن نیاز دارد تا از آن برای ساخت هموگلوبین استفاده کند. هموگلوبین نقش مهمی در جریان خون و میزان خون در بدن دارد. در صورتی که میزان هموگلوبین در بدن به علت کمبود آهن کاهش پیدا کند، ممکن است اکسیژن به میزان کافی به سایر بخش‌های بدن نرسد.

در نتیجه امکان بروز مشکلات شدیدتری مثل ریزش مو در بارداری وجود دارد. در نتیجه می‌توان گفت اصلی‌ترین علت فقر آهن و کم خونی در بارداری، کاهش میزان آهن در بدن و متقابلاً کاهش میزان هموگلوبین می‌باشد.

۲.مسائل ژنتیکی

 از طرفی برخی از مسائل ژنتیکی نیز در کم خونی در بارداری مؤثر هستند. مثلاً ممکن است شخص به صورت ذاتی یا ارثی دارای کم خونی باشد و با ورود به دوران بارداری این کم خونی بیشتر مشهود شده و خود را نشان دهد. همچنین فراموش نکنید بخش زیادی از آهن موجود در بدن مادر باردار، در زمان حاملگی صرف ساخت و تولید سلول‌های خونی نوزاد می‌شود. در نتیجه هر چقدر که مادر آهن مصرف کند، باز هم بخشی از آن برای نوزاد خواهد بود.

کم خونی ژنتیکی در بارداری

نشانه‌ های کم خونی در بارداری چیست؟

کم خونی نشانه‌های مختلفی دارد و گاهی اوقات ممکن است برخی از علائم در بدن مادر باردار به وجود بیاید که با کم خونی اشتباه گرفته شود.

۱.سردرد و سرگیجه

یکی از نشانه‌هایی که ممکن است در مادران باردار به علت کم خونی بروز کند، احساس سردرد شدید و سرگیجه است. به طور کلی سرگیجه یکی از نشانه‌های طبیعی کم خونی است و حتی  افرادی که باردار نیستند نیز عمدتا این علائم را از خود نشان می‌دهند.

سردرد و سرگیجه در بارداری و کم خونی

با توجه به اینکه مادر باردار می‌تواند به علت حاملگی نیز دارای سرگیجه و سردرد باشد، در صورتی که احساس کردید در سه ماهه دوم و سوم این سرگیجه‌ها تشدید شده‌اند و برای شما آزار دهنده هستند، باید به یک پزشک مراجعه کنید و بررسی شوید.

۲. احساس ضعف و خستگی

همچنین یکی دیگر از نشانه‌های کم خونی در بارداری احساس ضعف و خستگی است. افرادی که دارای فقر آهن هستند، احساس خستگی زیادی دارند. به گونه‌ای که قادر به انجام فعالیت‌های عادی روزانه خود نخواهند بود.

۳.مشکلات تنفسی

همچنین کمبود آهن در بدن بر میزان تنفس شما نیز تأثیرگذار خواهد بود. با توجه به اینکه هموگلوبین نقش اکسیژن رسانی به سلول‌های بدن را بر عهده دارد، در نتیجه اگر میزان آن در بدن کاهش پیدا کند، ممکن است مادر باردار دچار تنگی نفس یا مشکلات در تعداد ضربان قلب شود. همچنین احتمال دارد که میزان دما در دست و پاها کاهش پیدا کند. به همین دلیل این شخص احساس می‌کند که دست و پاهای او پیوسته سرد هستند.

درمان کم خونی در بارداری

اگر میزان کم خونی در بارداری معمولی باشد و آسیب چندانی به مادر باردار وارد نکند، می‌توان با کمک چند قرص و دارو که توسط پزشک تجویز می‌شود، به راحتی آن را برطرف کرد. اما در برخی از مادران باردار مشاهده می‌شود که میزان کم خونی بسیار شدید است. به گونه‌ای که مادر با پیوسته با سرگیجه و سردرد و حالت تهوع مواجه است و این ممکن است به مرور زمان بدن را ضعیف کند.

۱.درمان دارویی

درمان کم خونی بارداری و مکمل های دارویی

 بهترین راه حل این است که همیشه در طول بارداری از قرص و مکمل‌های آهن استفاده کنید تا میزان هموگلوبین در خون کاهش پیدا نکند. همچنین با انجام آزمایش خون کاملاً مشخص می‌شود که میزان گلبول‌های قرمز در بدن شما چقدر است. همچنین پزشک چند نوع ویتامین مختلف برای شما تجویز می‌کند. با توجه به اینکه در زمان بارداری هستید، ممکن است مصرف برخی از داروها برای شما ممکن نباشد.

اما مصرف ویتامین‌ها به هیچ وجه مشکلی ندارد. برخی از ویتامین‌ها دارای مکمل‌های آهن هستند که می‌توانند به جذب آهن در بدن کمک کنند. با توجه به اینکه حدود ۲۷ و ۲۸ میلی گرم آهن باید در دوران بارداری به بدن مادر جذب شود، پیشنهاد می‌شود که علاوه بر مصرف مکمل‌های آهن از ویتامین‌های مختلف استفاده کنید.

۲.نقش تغذیه در درمان کم خونی

علاوه بر تأثیری که داروها و مکمل‌های آهن می‌تواند برای درمان کم خونی در بارداری داشته باشند، یکی دیگر از روش‌های درمان، تغذیه مناسب در زمان بارداری است. بسیاری از بانوان در زمان بارداری مشکلات تغذیه پیدا می‌کنند که ممکن است به علت رشد جنین باشد. مثلاً ممکن است که میزان تغذیه آنها کاهش یا افزایش پیدا کند. در هر صورت باید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا در زمان بارداری تقریباً تمامی مواد غذایی لازم برای بدن شما و جنین فراهم باشد.

تاثیر تغذیه در کم خونی بارداری

 همچنین برای برطرف کردن مشکل کم خونی در بارداری غذاهای حاوی آهن را بیشتر از سایر وعده غذایی استفاده کنید. مثلاً گوشت قرمز، عدس، ماهی و مرغ یا لوبیا می‌تواند مواد غذایی مناسب برای برطرف کردن کم خونی در زمان بارداری باشد. اگر نمی‌توانید گوشت قرمز مصرف کنید یا نسبت به مصرف آن حساسیت دارید، می‌توانید برخی از نوشیدنی‌های حاوی آهن را جایگزین آن کنید. مثلاً آب آلبالو و برخی از نوشیدنی‌های دیگر می‌تواند برای رفع مشکل کم خونی مادران باردار مفید باشد.

سخن پایانی

در این مقاله به طور کامل در رابطه با کم خونی در بارداری صحبت شد. اگر کم خونی مادر در زمان بارداری شدید باشد و جنین در این وضعیت رشد کند، ممکن است که مشکلات بسیار زیادی برای جنین به وجود بیاید. به عنوان مثال آهن به میزان کافی به بدن جنین نخواهد رسید.

در نتیجه کودک بعد از تولد ممکن است کم خونی شدید داشته باشد. به همین دلیل سعی کنید اگر علائم و نشانه‌های مربوط به کم خونی را در بدن خود احساس کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا روند درمان سریع‌تر انجام شود.

۲ دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

سایر مقالات دسته ‌ بارداری :
بارداری