سایدبار

همه چیز درباره هفته چهاردهم بارداری

زمان مطالعه: ۷ دقیقه

اغلب زنان در هفته چهاردهم بارداری خود احساس خیلی بهتری دارند. اکنون راحت می‌توانند غذا بخورند، بهتر بخوابند و… . سه ماهه دوم بارداری بهترین دوران حاملگی است. هفته چهاردهم نیز اوایل این دوره محسوب می‌شود. رحم شما اکنون بزرگ‌تر شده است و شکم حالت گردتری به خود گرفته است. شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که جنین در این هفته چه تغییراتی می‌کند؟ اندازه شکم مادر چقدر باید باشد؟ با وجود کم شدن علائم سه ماهه اول، مادر چه نشانه‌های دیگری می‌تواند داشته باشد؟ در این مقاله از سی سیب قصد داریم به بررسی هفته ۱۴ بارداری بپردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

اندازه جنین در هفته چهاردهم بارداری

اینفوگرافی هفته چهاردهم بارداری

اکنون جنین شما حدود ۲۵ الی ۳۵ گرم وزن دارد. اندازه او نیز چیزی حدود ۸ الی ۱۰ سانتی‌متر است. کودک شما اندازه یک هلو یا لیمو است. جنین می‌تواند دست و پاهای خود را به صورت آزادانه تکان دهد. او می‌توانند انگشت خود را بمکند و می‌توانند سر خود را بچرخانند. حال می‌تواند به لمس شدن واکنش نشان دهد و بند ناف و غشای جنینی را لمس کند. ابروها و مژه‌های کودک شروع به رشد می‌کنند. ویژگی‌های صورت او در حال شکل‌گیری است. عضلات صورت او بهتر کار می‌کند. حتی کوچولوی شما می‌تواند لبخند بزند! مفاصل او در حال توسعه است. حرکاتش هماهنگ‌تر می‌شود.

ماهیچه‌های گردن کودک قوی‌تر می‌شوند. سر او دیگر به جلو نمی‌افتد. اثر انگشت جنین نیز در حال تکامل است و تا هفته ۲۴ تکامل پیدا می‌کند. بدن او با لانوگو که موهایی نازک و کرکی هستند، پوشیده شده است. این موها در پایان بارداری تقریباً ناپدید می‌شوند. از آنجایی که ریه‌های جنین هنوز کار نمی‌کند، کوچولو با کمک جفت نفس می‌کشد. سیستم تنفسی در پایان ماه اول شروع به رشد کرده است. اکنون، به طور فعال در حال تکامل است. سونوگرافی می‌تواند حرکات تنفسی جنین را نشان دهد (البته این حرکات در هفته‌های ۱۲ تا ۲۰ ظاهر می‌شود). این حرکات گردش خون را بهبود می‌بخشند اما منجر به انبساط ریه نمی‌شوند.

رشد جنین در هفته چهاردهم

در حین حرکات تنفسی دهانه حنجره بسته می‌شود. به همین دلیل هم مایع آمنیوتیکی که کودک می‌بلعد برمی‌گردد یا حل می‌شود. با رشد کودک، اندام‌های داخلی او شروع به کار می‌کنند. کبد آن‌ها عملکرد گوارشی را انجام می‌دهد و صفرا تولید می‌کند. کلیه‌های آن‌ها ادرار تولید می‌کنند که در مایع آمنیوتیک دفع می‌شود. طحال آن‌ها گلبول‌های قرمز خون تولید می‌کند. مغز استخوان آن‌ها نیز شروع به تشکیل خون می‌کند. پیشتر از این هم می‌توانستید گروه خونی نوزاد و حتی فاکتور Rh را با انجام آزمایش‌های غربالگری متوجه شوید. در این دوره، بدن آن‌ها شروع به ترشح هورمون‌های زیر می‌کند:

  • انسولین از پانکراس جنین
  • هورمون‌های تیروئید از غده تیروئید جنین (هفته ۱۴-۱۵)

در پسران، پروستات به طور فعال تستوسترون تولید می‌کند. در دختران، تخمدان‌ها به سمت لگن منتقل شده‌اند.

در حال حاضر نوزاد از طریق جفت مواد مختلفی از مادر دریافت می‌کند. خون غنی شده با اکسیژن و مواد مغذی از طریق سیاهرگ‌های بند ناف به سمت نوزاد جریان می‌یابد و اندام‌ها و بافت‌های او را تغذیه می‌کند. سپس مواد زائد جنین از طریق شریان بند ناف به سمت جفت می‌رود. در آنجا خون قبل از بازگشت مجدد به جنین تصفیه و غنی می‌شود. جالب است بدانید که خون مادر و نوزاد با هم مخلوط نمی‌شود. خون آن‌ها می‌تواند در گروه و فاکتور Rh متفاوت باشد. گردش خون جنین به طور قابل‌توجهی با گردش خون دوران نوزادی متفاوت است. از آنجایی که ریه‌های جنین هنوز کار نمی‌کنند، به اندازه پس از زایمان خون‌رسانی انجام نمی‌شوند.

نکته جالب دیگر این است که جنین می‌تواند به خلق و خوی شما واکنش نشان دهد. وقتی عصبانی شوید او نیز هیجان زده می‌شود. وقتی احساس خوبی دارید او نیز خوشحال می‌شود! در حال حاضر می‌توانید واکنش‌های جنین خود را با سونوگرافی مشاهده کنید. تا چند هفته دیگر هم می‌توانید واکنش آن‌ها را از روی شکم متوجه شوید و تکان خوردن کودک خود را حس کنید.

سونوگرافی هفته چهاردهم بارداری

معمولاً در این هفته سونوگرافی انجام نمی‌شود. شما احتمالاً در سه ماهه اول بارداری خود سونوگرافی انجام داده‌اید و تا زمان اسکن آناتومی (معروف به سونوگرافی اواسط بارداری) که معمولاً بین هفته‌های ۱۸ تا ۲۲ انجام می‌شود، دیگر سونوگرافی نخواهید داشت. تشخیص جنسیت نیز در این زمان دشوار است. پس بهتر است صبر کنید و در صورتی که نیازی به سونوگرافی ندارید، این کار را انجام ندهید.

بیشتر بدانید

واکنش های جنین در هفته چهاردهم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته چهاردهم بارداری

ممکن است در این هفته کمی درد و گرفتگی داشته باشید و علت این امر نیز بزرگ شدن رحم است. ممکن است در این هفته با افزایش وزن قابل‌توجهی مواجه شوید. اگر BMI شما نرمال است، می‌توانید هفته‌ای نیم کیلو وزن اضافه کنید. میزان افزایش وزن به شاخص توده بدنی و تغییرات بدن مادر در سه ماهه اول بارداری ربط دارد. برخی از زنان در سه ماهه اول بارداری دچار کاهش وزن می‌شوند. در نتیجه این افراد باید در سه ماهه دوم وزن بیشتری کسب کنند. زنانی که اضافه وزن دارند نباید زیاد وزن اضافه کنند. تمامی این موارد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. احتمالا در این هفته انرژی بیشتری دارید. در نتیجه می‌توانید به خوبی ورزش کنید. می‌توانید برای ورزش کردن از پیاده روی ساده شروع کنید و تمرینات سبک انجام دهید.

علائم و نشانه‌های بارداری در هفته چهاردهم

معمولاً زنان در این زمان حال بهتری نسبت به سه ماهه اول بارداری دارند. با این حال ممکن است هنوز تهوع داشته باشید و بدنتان کوفته باشد. نگران نباشید. کمی صبر تا این علائم فروکش کنند. نمی‌توان گفت که در این هفته تمامی علائم ناخوشایند از بین می‌روند. پس باید صبور باشید. در ادامه رایج‌ترین علائم بارداری در هفته ۱۴ را بررسی می‌کنیم.

  • انرژی بیشتر

با کاهش حالت تهوع و استفراغ، حال مادر نیز بهتر می‌شود. علت دقیق خستگی در دوران بارداری ناشناخته است، اما افزایش هورمون‌ها در سه ماهه اول احتمالاً از عوامل موثر در این امر هستند. همان‌طور که هورمون‌های شما در پایان سه ماهه اول کاهش می‌یابد، ممکن است کمتر احساس خستگی کنید و شاید حتی پرانرژی‌تر شوید.

  • کمتر شدن حساسیت سینه‌ها

در سه ماهه اول بارداری سینه‌ها بسیار حساس و دردناک می‌شوند. در این زمان درد سینه‌ها کاهش می‌یابد.

  • بازگشت میل جنسی

برخی از زنان به دلیل خستگی، حالت تهوع، دردناک شدن سینه‌ها در سه ماهه اول تمایلی به برقراری رابطه جنسی ندارند. با توجه به کاهش علائم در این زمان ممکن است میل جنسی مادر نیز بازگردد. اگر در این مورد نگرانی‌هایی دارید حتماً با پزشک خود مشورت کنید. به طور کلی، داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری تا زمانی که عوارضی مانند جفت سرراهی یا خونریزی واژن وجود نداشته باشد، بی‌خطر است. ممکن است پس از برقراری رابطه دچار مقدار خفیفی گرفتگی شوید که طبیعی است.

  • خال‌های جدید یا تغییر خال‌های قبلی

تغییرات پوستی زیادی در دوران بارداری رخ می‌دهد. ممکن است خال‌های جدیدی روی پوست ایجاد شود یا خال‌های قبلی تغییر شکل دهند. گاهی خال‌ها بزرگ‌تر یا تیره‌تر می‌شوند. درست است که این موارد می‌توانند نشانه بارداری باشند اما بهتر است هر تغییر محسوسی را به پزشک خود اطلاع دهید.

  • افزایش اشتها

حال که حالت تهوع مادر کاهش پیدا کرده است، اشتهای او نیز بیشتر می‌شود. حواستان باشد که گرسنگی را با غذاهای مقوی رفع کنید و سراغ خوراکی‌های ناسالم نروید. شما می‌توانید روزانه ۳۰۰ کالری اضافی دریافت کنید. این میزان برای افراد باردار بیشتر است و می‌توان گفت به اندازه حدود ۶۸۰ کالری اضافی در روز است.

  • براق‌تر شدن و ضخیم‌تر شدن موها

موهای شما در این زمان براق‌تر و ضخیم‌تر می‌شود. علت این امر هم می‌تواند هورمون‌های بارداری باشد.

علائم بارداری در هفته چهاردهم

مراقبت‌های لازم هفته چهاردهم بارداری

حال که بسیاری از حالات مشکل‌ساز در شما رفع شده است، می‌توانید روی خود بیشتر تمرکز کنید و کارهای مفیدتری انجام دهید. در ادامه توصیه‌ها و دستورالعمل‌های این هفته را بررسی می‌کنیم.

  • از استرس دوری کنید

بارداری استرس‌زا است؛ اما باید بدانید که شما مرحله خطر را پشت سر گذاشته‌اید. در هفته ۱۴، خطر سقط جنین به طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. پس نیازی نیست نگران باشید. کافی است از خود مراقبت کنید. این نکته را هم بدانید که تمامی احساسات شما به جنین منتقل می‌شود. همان طور که گفتیم با شاد شدن شما جنین لبخند میزند و شما می‌توانید لبخند او را در سونوگرافی ببینید. پس استرس نیز روی جنین اثر منفی می‌گذارد و ممکن است او را بی‌قرار کند.

  • فعالیت بدنی داشته باشید

حال که حالتان بهتر شده است و انرژی بیشتری دارید، می‌توانید کمی ورزش کنید. نیازی نیست کارهای سختی را انجام دهید چون قرار نیست به خودتان فشار بیاورید. ورزش می‌تواند به شما کمک کند زایمان راحت‌تری داشته باشید و سرحال‌تر باشید. شما می‌توانید هفته‌ای ۱۵۰ دقیقه (حداقل) ورزش کنید.

  • مقابله با یبوست

ممکن است هنوز هم یبوست داشته باشید. برای مقابله با این مشکل غذاهای غنی از فیبر بخورید. آب فراوان بنوشید و به طور منظم ورزش کنید.

  • جلوگیری از عفونت سینوسی

بسیاری از زنان در دوران بارداری دچار احتقان بینی می‌شوند. برای جلوگیری از این مشکل می‌توانید از کمپرس گرم استفاده کنید. کمپرس را روی صورت خود قرار دهید. مقدار زیادی آب بنوشید و از بخور استفاده کنید.

مراقبت های هفته چهاردهم بارداری

سخن نهایی

در این مقاله از سی سیب به بررسی اندازه جنین، تغییرات بدن مادر و علائم بارداری در هفته چهاردهم پرداختیم. می‌توان گفت روزهای خوش بارداری شما فرارسیده است و اکثر زنان در این زمان انرژی بیشتری دارند و با مشکلات کمتری دست و پنجه نرم می‌کنند. از این فرصت استفاده کنید. به خود برسید. با همسرتان وقت بگذرانید و روحیه خود را برای سه ماهه سوم و زایمان آماده کنید. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
23 نظرات
  1. آوا می گوید

    عالی و مفید بود

    1. ۳۰سیب می گوید

      خوشحالیم که مطلب هفته چهاردهم بارداری براتون مفید بوده.

  2. سعید می گوید

    عالی بود

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام خوشحالیم از مطالب سی سیب استفاده می کنید.

  3. زهرا می گوید

    عالی بود ممنون

    1. ۳۰سیب می گوید

      خوس حالیم مطلب براتون مفید بوده

  4. ناشناس می گوید

    عاااالی بود ممنونم

    1. ۳۰سیب می گوید

      ممنون که مطالب ۳خ سیب را دنبال می کنید.

  5. سمانه می گوید

    عاااالی بود ممنونم

  6. لیلا می گوید

    سلام..ممنون از مطالب مفیدتون..من در ابتدای ماه چهارم بارداری هستم…متاسفانه من سینوزیت دارم و از ابتدای بارداری تا ب حالا سینوزیتم اوت کرده…ب پزشک مراجعه کردم ایشون بهم اموکسی کلاو دادن..۸ روز استفاده کردم بهتر شدم ولی دوباره اوت کرد..ازیترومایسین هم ۵ روز استفاده کردم ولی اثر زیادی نداشت.بخور اب گرم ،گرم نگهداشتن پیشانی با هدبند و پوشیدن لباس گرم شده جزئی از برنامه روزانم شده ولی هنوز بهتر نشدم.میترسم بیشتر از این هم انتی بیوتیک استفاده کنم..مازاد بر علت دیابت بارداری هم گرفتم روزی یک عدد متفورمین ۵۰۰ استفاده میکنم..لطفا اگر برای شما امکان داره راهنماییم بفرمایید..ممنونم

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام .برای مصرف بیشتر انتی بیوتیک حتما تخت نظر پزشک باشید. و گرم نگه داشتن سینوزیت ها را ترک نکنید.

  7. ناشناس می گوید

    عالی بود

    1. ۳۰سیب می گوید

      ممتوتم که از مطالب ۳۰ سیب استفاده می کنید.

  8. ناشناس می گوید

    عالی ممنون

    1. ۳۰سیب می گوید

      ?

  9. فاطمه می گوید

    عالی بود ممنون

    1. ۳۰سیب می گوید

      مرسی از شما که از سی سیب را انتخاب می کنید.

  10. ناشناس می گوید

    سلام من دندونم خراب متونم اونا رو بکشم ۱۴هته هستم ولی همچنان حالم خیلی بده میگرن دارم قرص استامینوفن ۵۰۰میخورم برا ی بچه ضرری نداره

    1. ۳۰سیب می گوید

      سلام . بهتره به دندان پزشک مراجعه کنید

  11. فاطمه می گوید

    سلام دوستی که گفتن سینوزیت اود کرده یه راه خل دارم براشون ، منم این طوری بودم حتی می خواستن عمل کنن،
    تا اینکه یه دکتر عفونی بهم گفت روزی ۴ مرتبه آب ولرم و مقداری کمی نمک و جوش شیرین رو مخلوط کن و بینی خودتو شستشو بده ، من این کار رو تا دو ماه انجام دادم و تا وقتی که از بینی چرک خونی می آمد ادامه دادم الان هیچ مشکلی ندارم

  12. ناشناس می گوید

    خوب بود

  13. ناشناس می گوید

    ممنون ازراهنمایی ووقتی که سی سیب برای مامادران کم تجربه میگذاردموفق وسربلندباشید

    1. ۳۰سیب می گوید

      سپاس از شما

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.