همه چیز درباره هفته نوزدهم بارداری
هفته نوزدهم بارداری برای برخی از زنان نیمه راه محسوب میشود. مخصوصاً زنانی که دو یا چند قلو باردار هستند و معمولاً چند هفته زودتر زایمان میکنند. جنین دیگر شبیه به یک انسان است و برخی از کارهای یک نوزاد را میتواند انجام دهد. وقتی به این هفته برسید یعنی در ماه پنجم بارداری هستید. اکنون از ظاهر شما کاملاً مشخص است که باردار هستید. اگر میخواهید بدانید جنین در این هفته به چه شکل است، مادر چه علائمی دارد و در این زمان باید چه کارهایی انجام شود، با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
فهرست عناوین مطلب
بدن و شکم مادر در هفته نوزدهم بارداری

شکم مادر در این زمان کاملاً بزرگ شده است. کودک به سرعت در حال رشد است و به همین دلیل بدن مادر بزرگتر و بزرگتر میشود. سه ماهه دوم بارداری برای اکثر زنان راحتترین قسمت بارداری است. با این حال، هر زنی مسائلی را تجربه خواهد کرد و نمیتوان گفت این زمان بدون هیچ نشانهای است. اگر شما جز آن دسته از زنانی هستید که هیچ علائمی ندارید، باید بگوییم خیلی خوششانس هستید! برجستگی شکم زنان باردار با هم تفاوتهای زیادی دارد. معمولاً برجستگی شکم مادرانی که برای اولین بار حامله میشوند، کمتر است. زنانی هم که قبلاً باردار بودهاند، شکم بزرگتری دارند.
همین امر برای احساس کردن حرکات و تکان خوردن جنین نیز صدق میکند. ممکن است برخی از زنان به وضوح حرکات جنین را احساس کنند. البته متوجه شدن لگدهای جنین به موقعیت او در بدن مادر نیز ربط دارد. اگر جنین در بدن مادر رو به داخل باشد، احساس کردن لگدهای او دشوارتر است. گاهی تکان خوردن آنها آن قدر ظریف است که ممکن است با نفخ یا حرکت گاز در شکم اشتباه گرفته شود. جای نگرانی نیست. در هفتههای آتی میتوانید تکان خوردن جنین را به وضوح احساس کنید.
اگر قبلاً حرکات کودک خود را احساس کردهاید و فکر میکنید که حرکات او کند یا متوقف شده است، فورا به پزشک اطلاع دهید. ممکن است چیز مهمی نباشد اما با اطلاع به پزشک و معاینه میتوانید خیال خود را راحت کنید. نتایج مطالعات نشان میدهد که حدود ۵۵ درصد زنانی که مردهزایی را تجربه کردهاند، ابتدا کاهش حرکات جنین را احساس کردهاند، در حالی که به پزشک خود اطلاع نداده بودند.
سونوگرافی هفته نوزدهم
در سونوگرافی اواسط بارداری پزشک تمام بدن جنین از جمله مغز، ستون فقرات و قلب را اسکن میکند تا مطمئن شود همه چیز به درستی در حال رشد کردن و تکامل یافتن است. شما هم میتوانید تمام این بخشها را در سونوگرافی مشاهده کنید و تکان خوردن فرزند خود را ببینید. در صورت تمایل میتوانید جنسیت جنین را هم بپرسید.
رشد جنین در هفته نوزدهم بارداری
طول جنین از سر تا پایین باسن حدود ۱۵.۸ سانتیمتر است و طول او از سر تا پاشنه تقریباً ۲۲.۸ سانتیمتر است. وزن کودک نیز حدود ۲۷۲ گرم است. پوششی روی پوست جنین ایجاد شده است. این پوشش ضخیم، سفید و موم مانند ورنیکس کازئوزا نامیده میشود. ورنیکس عملکردهای مهم بسیاری دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- این پوشش به عنوان روان کننده عمل میکند تا کودک راحتتر از کانال زایمان عبور کند.
- یک لایه ضد آب ایجاد میکند که از پوست کودک شما در برابر مایع آمنیوتیک محافظت میکند.
- به پیشگیری از عفونت کمک میکند.
- دمای بدن جنین را تنظیم میکند.
- پوست کودک شما را مرطوب میکند.
- باعث بهبود زخم میشود.
کانال یا تونل مو در بالای سر کودک به طور کامل تشکیل شده است. این کانال مو را روی سر نگه میدارد. موها هم ممکن است از الان قابل مشاهده باشند. از هفتههای پیش دور کودک شما بافت چربی ایجاد شده است. این بافت چربی سفید انرژی را ذخیره میکند. اکنون وقت ایجاد چربی قهوهای است. کودک پس از خروج از رحم برای گرم نگه داشتن نیاز به چربی قهوهای دارند. جالب است بدانید که دندانهای اولیه یا اولین مجموعه دندانهای کودک شما در حال رشد است، هر چند تا چند ماه پس از تولد، نوزاد دندانی نخواهد داشت.

علائم بارداری در هفته نوزدهم
مادر ممکن است در این زمان علائمی چون سوزش سردل، سردرد، سرگیجه، خونریزی لثه و… را تجربه کند. با وجود این نشانهها، میتوان گفت شما در هفته راحتی قرار دارید و علائم برداری نسبت به سه ماهه اول کاهش پیدا کردهاند. در ادامه رایجترین نشانههای بارداری در این هفته را بررسی میکنیم.
- درد رباط گرد
ممکن است درد شدید در ناحیه پایین شکم یا کشاله ران در طول سه ماهه دوم شما را غافلگیر کند. درد رباط گرد یکی از ناراحتیهای شایع بارداری است. این درد معمولاً با تغییر وضعیت، سرفه، عطسه یا خنده ناگهانی ایجاد میشود و نتیجه کشش رباطهایی است که در کنار رحم شما قرار دارند. این درد به سرعت از بین میرود و به غیر از ایجاد درد، مشکلی ایجاد نمیکند. هر کس این درد را به گونه متفاوتی تجربه میکند.
- فراموشی دوران بارداری
ممکن است در این زمان دچار فراموشی دوران بارداری شوید. تا ۸۱ درصد از زنان باردار این مشکل را تجربه میکنند. این مشکل میتواند باعث فراموشی، مشکلات تمرکز، گیجی و موارد این چنینی شود.
- سرگیجه و احساس ضعف
بسیاری از زنان بارداری در این زمان احساس ضعف میکنند و سرگیجه دارند. سرگیجه در دوران بارداری ممکن است به این دلیل اتفاق بیفتد که رحم در حال رشد شما به رگهای خونی فشار وارد میکند. علاوه بر این، ریههای مادر نیز درگیر هستند؛ بنابراین ممکن است گاهی اکسیژن کم بیاورید. در کنار این موارد، ممکن است کم آبی و گرسنگی نیز باعث بروز این مشکل شوند. در نتیجه باید خوب غذا بخورید و مایعات فراوانی بنوشید.
- گرفتگی عضلات پا
گرفتگی عضلات پا نیز از دیگر مشکلات این دوران است. برای رفع این مشکل بهتر است پاهای خود را بکشید و حرکات کششی انجام دهید. یوگا و ماساژ پا نیز میتواند کمککننده باشد.
- درد لگن
مادران در این زمان دچار درد لگن نیز میشوند. اگر درد لگن در شبها شما را آزار میدهد، سعی کنید به پهلو بخوابید و یک بالش بین زانوهای خود قرار دهید. بالشهای بارداری میتوانند درد لگن را کاهش دهند.
نکات و توصیههای هفته نوزدهم بارداری
درست است که بارداری با مشکلات و سختیهایی همراه است اما شما میتوانید با رعایت نکاتی این دوران را برای خود شیرینتر کنید و از سختیهای آن بکاهید. در این بخش قصد داریم به بررسی این نکات و دستورالعملها بپردازیم.
- دوری از استرس
درست است که هیجانزده هستید و میخواهید کارها را زودتر پیش ببرید؛ اما بهتر است در این دوران آرامش خود را حفظ کنید. سعی کنید کارهای زیاد و استرسزا را پشت سر هم انجام ندهید و برای انجام کارها از دیگران کمک بگیرید.
- کاهش درد رباط گرد
برای کاهش درد عضلات و استخوانها میتوانید از کمپرس گرم استفاده کنید و خوب استراحت کنید. کمی حرکات کششی انجام دهید. اگر درد شما با انجام این کارها کاهش پیدا نمیکند، به پزشک اطلاع دهید.
- تغذیه مناسب
تغذیه مناسب را فراموش نکنید. شما باید خوب غذا بخورید. غذاهای شما باید سالم و مغذی باشند. تخم مرغ، ماهی سالمون، سبزیجات برگ دار، آجیل، ماست، بلغور جو دو سر و… از جمله مواد غذایی مغذی و مناسب دوران بارداری هستند.
- ورزش کردن
درست است که باردار هستید اما ورزش روزانه و انجام یوگا میتواند برای شما مفید باشد. نیازی نیست کارهای سنگین انجام دهید. میتوانید تمریناتی را انجام دهید که مخصوص دوران بارداری هستند. پیشنهاد میشود در کلاسهای مخصوص زنان باردار ثبت نام کنید و این تمرینات را انجام دهید.
- مقابله با فراموشی دوران بارداری
استرس، کمبود خواب، رژیم غذایی نامناسب و… میتوانند باعث بروز این مشکل شوند. پس برای مقابله با این مشکل باید خوب بخوابید. خوب غذا بخورید و از استرس دوری کنید.
- چک کردن دندانها
در زمان بارداری نه تنها باید از دندانهای خود مراقبت کنید، بلکه باید از دندانهای جنین هم مراقبت کنید. تغذیه سالم میتواند مواد لازم برای تقویت دندانها را فراهم کند. به جای خوراکیهای شیرین و ناسالم از میان وعدههای سالم و مغذی استفاده کنید. زیاد آب و شیر بنوشید و نوشیدن آبمیوههای غیرطبیعی و نوشابه خودداری کنید. مسواک زدن نیز بسیار مهم است. همچنین پیشنهاد میکنیم در دوران بارداری به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانهای شما بررسی شود. در این زمان مواد مغذی غذاها ابتدا به جنین میرسند. برای همین ممکن است دندانهای شما در معرض خطر قرار بگیرند و زود پوسیده شوند. در رژیم غذایی شما باید میزان مناسبی از کلسیم، فسفر و ویتامینهای D، A و C وجود داشته باشد.
- مصرف مکمل پروژسترون
مکمل پروژسترون دارویی است که برای جلوگیری از زایمان زودرس تجویز میشود. محققان دقیقاً مطمئن نیستند که پروژسترون چگونه کار میکند، اما اعتقاد بر این است که از انقباضات رحمی و تغییرات دهانه رحم که میتواند منجر به زایمان زودرس شود، جلوگیری میکند. اگر قبلاً زایمان زودرس داشتهاید، ممکن است پزشک تزریق پروژسترون را پیشنهاد کند. درمان معمولاً بین هفتههای ۱۶ الی ۲۰ شروع میشود و تا هفته ۳۶ ادامه دارد. استفاده از این دارو به زنانی که دهانه رحم کوتاه دارند هم توصیه میشود. دهانه رحم کوتاه هم میتواند موجب زایمان زودرس شود. معمولاً در این حالت از شیاف واژینال استفاده میشود و باید روزی یک بار از این شیاف استفاده شود.
بیشتر بخوانید
چه شرایطی را باید فورا به پزشک اطلاع داد؟
درد خفیف بخشی طبیعی از بارداری است. با این حال، درد میتواند نشانه مشکل بزرگتری باشد. در صورتی که درد دارید و این درد شدید است یا به صورت مداوم وجود دارد، باید به پزشک خود اطلاع دهید. گاهی درد شدید و مداوم نشانه مشکلی است که مربوط به بارداری میشود. با این حال، امکان دارد درد نشانه مشکلات مرتبط با کیسه صفرا یا آپاندیس باشد.
علاوه بر این، در صورت بروز مشکلات زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
- خونریزی از واژن
- خارج شدن مایعات از واژن
- تب همراه با درد
- کمردرد شدید
- دردهایی شبیه به دردهای قاعدگی
- درد در زمان ادرار کردن
- صورتی یا قهوهای بودن ترشحات واژن

سخن نهایی
در این مقاله از سی سیب به بررسی هفته نوزدهم بارداری پرداختیم. شما تقریباً نیمی از راه را آمدهاید و کودک شما اکنون بسیار بزرگ شده است و تغییرات زیادی در بدن وی رخ داده است. علاوه بر این، تغییراتی هم در بدن مادر به وجود آمده است. معمولاً زنان باردار در این زمان مشکلات سه ماهه اول را ندارند اما عوارض دیگری همچون کمردرد، درد لگن و… شدت بیشتری پیدا میکنند. تمامی این موارد طبیعی هستند اما در صورتی که شدت آنها زیاد باشد و به صورت مداوم وجود داشته باشند، باید به پزشک اطلاع دهید تا از مشکلات جدیتر جلوگیری شود. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
اطلاعات خیلی مفیدبود
سلام مرسی که مطالب سی سیب را دنبال می کنید.
خیلی عالی و مفید بود ممنون
??
واقعا عاای بود من ک اطلاعاتتون رو دنبال میکنم موفق باشین
خوشحالیم مطالب ۳۰ سیب را دنبال می کنید.
عالی بود
??
عالی بود ممنون از راهنمایی تون ♥♥♥♥❤❤❤❤❤❤❤❤
مرسی از شما از مطلب هقته ۱۹ بارداری استفاده کردید.
ممنونم از شما ?
مرسی از مطلب هفته ۱۹ بارداری تیم استفاده کردید.
مرسی از راهنمایی تون عااالی بود
ممنون که مطالب سی سیب رو دنبال میکنید.
عالی بود
سلام خیلی عالی ممنون از اطلاعاتی که در اختیارمون میزارید❤️????????????????