اکنون وارد زمانی شدهاید که کودک شما برخی مهارتهای موردنیاز پس از تولد را در شکم تمرین میکند! او اکنون میتواند پلک زدن و تنفس کردن را تمرین کند. بدن مادر نیز انقباضات زمان زایمان را تمرین میکند. هر دوی شما برای زایمان آماده میشوید. مسلماً این دوران میتواند سخت باشد و تحمل آن نیاز به صبر زیاد دارد. در این مقاله از سی سیب قصد داریم به بررسی تغییرات بدن مادر، رشد جنین، علائم و توصیههای هفته سی و یکم بارداری بپردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
رشد جنین در هفته سی و یکم بارداری
اندازه سر تا باسن کودک در این هفته حدود ۲۸.۳ سانتیمتر است. قد کامل او نیز حدود ۴۰.۵ سانتیمتر است. وزن جدید در این زمان حدود ۱۷۰۷ گرم است. اگر در این زمان سونوگرافی انجام دهید متوجه میشوید که پلکهای جنین حرکات ریزی انجام میدهند. او میتواند به صورت آهسته پلک بزند. یک انسان بزرگسال حدود ۱۹ الی ۲۰ بار در دقیقه پلک میزند. در حالی که جنین در این زمان بین ۶ الی ۱۵ بار در دقیقه پلک میزند.
ریههای جنین همچنان در حال رشد هستند. کودک مهارت تنفس کردن را دارد یاد میگیرد. حرکات تنفسی از ۱۰% تا ۲۰% در هفته ۲۸ به ۳۰% تا ۴۰% پس از ۳۰ هفته افزایش مییابد. کودکانی که در این زمان به دنیا میآیند نارس محسوب میشوند اما با کمک مراقبتهای ویژه در NICU میتوانند زنده بمانند. ۹۹ درصد نوزادانی که در این زمان به دنیا میآیند، زنده میمانند.
سونوگرافی هفته سی و یکم
زنانی که دارای عوارض بارداری مثل دیابت بارداری هستند یا دو قلو باردار هستند باید برای بررسی نوزاد در این هفته سونوگرافی انجام دهند. در صورتی که چنین مواردی وجود ندارد نیازی به انجام سونوگرافی نیست. درست است که دوست دارید فرزند خود را ببینید اما وقتی که نیازی به چنین چیزی نیست، بهتر است هزینه اضافی نکنید. البته والدینی که دوست دارند سونوگرافی سه بعدی یا چهار بعدی انجام دهند، میتوانند از هفته ۲۴ الی ۳۲ این کار را انجام دهند. در چنین سونوگرافی میتوانید تمام سطح صورت نوزاد را مشاهده کنید. علاوه بر این، میتوانید تصویر وی را روی صفحه نمایش نیز به صورت سه بعدی مشاهده کنید. ممکن است متوجه شوید که او پلک میزند. انگشتش را میمکد. لبخند میزند یا حتی اخم میکند.
تغییرات بدن مادر در هفته سی و یکم بارداری
احتمالاً تا این زمان حدود ۱۰ الی ۱۳ کیلوگرم وزن اضافه کردهاید. اگر دوقلو باردار هستید، این وزن بیشتر است و به حدود ۱۴ الی ۲۱ کیلوگرم میرسد. شکم شما میتواند انجام کارهای روزمره را سخت کند زیرا بسیار بزرگ شده است. برای انجام کارها به خود فشار نیاورید و از دیگران کمک بخواهید.
علائم رایج بارداری در هفته سی و یکم
در این زمان دچار علائمی میشوید که باعث میشوند روزهای شما به سختی سپری شوند. بروز این علائم طبیعی است و اکثر آنها به دلیل تغییرات هورمونی رخ میدهند. در ادامه این علائم را بررسی میکنیم.
نشت سینهها
فرقی ندارد که قصد شیردهی دارید یا نه، نشت از سینهها در هر صورت اتفاق میافتد. سینههای شما روز به روز بزرگتر میشوند و برای شیردهی آماده میشوند. در اوایل هفته ۱۶ سینهها مقدار بسیار کمی شیر تولید میکنند. به این شیر آغوز گفته میشود. این ماده زرد رنگ و خامهای است و حتی ممکن است در سه ماهه دوم از سینهها بیرون بزنند. نشت آنها در سه ماهه سوم بیشتر میشود. حدود نیمی از زنان باردار در سه ماهه سوم دچار این مشکل میشوند.
انقباضات براکستون هیکس
براکستون هیکس نوعی انقباض تمرینی است. در واقع بدن شما دارد برای لحظه زایمان آماده میشود. این انقباضات نامنظم هستند و با تغییر موقعیت بدن از بین میروند. علاوه بر این، شدت آنها به مرور افزایش پیدا نمیکند و به هم نزدیکتر و نزدیکتر نمیشوند. در صورتی که انقباضات شما از بین نمیروند و ادامهدار هستند، حتماً به پزشک اطلاع دهید؛ زیرا ممکن است انقباضات اصلی زایمان باشند.
تنگی نفس
با توجه به این که فرزند شما بسیار بزرگ شده و فضای زیادی از شکم شما را اشغال کرده است، ریههای شما بسیار درگیر میشوند و ممکن است تنفس برای شما سخت شود. زیاد به خود فشار نیاورید و تا میتوانید استراحت کنید.
ناخنهای خشک و شکننده
نوسانات هورمونی باعث میشود تا برخی از زنان خشکی و شکنندگی ناخنها را تجربه کنند. در این زمان میتوانید از روغنهای مرطوبکننده ناخن استفاده کنید تا از بروز این مشکل پیشگیری کنید.
تکرر ادرار
به همان اندازه که به ریهها فشار وارد میشود، مثانهها نیز درگیر میشوند. در نتیجه ممکن است مدام احساس کنید که باید به دستشویی بروید. این مشکل اجتنابناپذیر است اما نباید موجب شود که از میزان مصرف آب روزانه شما کاسته شود. پس در روز خوب آب بنوشید و از عصر به بعد میزان نوشیدن آب را کم کنید تا در زمان خواب مجبور نشوید زیاد به دستشویی بروید.
کمردرد
قطعاً آن شکم بزرگ و سنگین میتواند موجب کمردرد شود. برای کاهش کمردرد زیاد روی پا نباشید و از حرکات کششی و یوگا کمک بگیرید تا بدن شما کمی نرم شود.
مشکل خواب
قطعاً با وجود کمردرد، تکرر ادرار و … خوابیدن سخت میشود. بهتر است برای راحتی خواب خود از بالشهای بارداری استفاده کنید.
توصیههای هفته سی و یکم بارداری
درست است که روزهای سختی را پشت سر میگذارید اما این روزها در کمتر از نه هفته دیگر تمام میشوند و میتوانید فرزند خود را در آغوش بگیرید. در ادامه توصیهها و نکاتی را میآوریم که با توجه به آنها میتوانید زندگی راحتتری را در این دوره داشته باشید.
رفع نگرانی در مورد نشت سینهها
نگران نشت از سینهها نباشید. این فرایند طبیعی است. حتی ممکن است در طول برقراری رابطه جنسی متوجه مقداری نشت از سینهها شوید. این امر طبیعی است. البته قرار نیست همه زنان باردار نشت سینه را تجربه کنند. اگر متوجه چنین چیزی نشدید نگران نشوید. نشت سینهها روی شیردهی شما در آینده اثری نمیگذارد. اگر نگران این مورد هستید میتوانید با پزشک خود صحبت کنید. میزان نشت سینه بسیار کم و در حد یک الی دو قطره است.
تصمیمگیری درباره شیردهی
اکنون زمان خوبی است که با دقت در مورد نوع تغذیه نوزاد خود فکر کنید. آیا میخواهید به او شیر بدهید؟ آیا قصد دارید او را شیشه شیر تغذیه کنید؟ تا چه مدت تمایل دارید به فرزند خود شیر بدهید؟ بهتر است در این باره با پزشک خود نیز مشورت کنید. نظر همسر خود را نیز در این باره بپرسید. در نهایت این شما هستید که باید در این باره تصمیم بگیرید.
کاهش کمردرد با تمرینات کششی
حرکات کششی میتوانند به کاهش کمردرد شما کمک کنند. کافی است برای انجام این کار پشت خود را به دیوار تکیه دهید. سپس پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید. حال کمر خود را همان گونه که به دیوار چسبیدهاید، خم کنید. حدود ۵ الی ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید و سپس از آن خارج شوید. میتوانید این کار را تا ده بار تکرار کنید.
کاهش مصرف کافئین
برای این که بتوانید خواب خوبی داشته باشید و کمتر نیاز باشد که به دستشویی بروید، از میزان مصرف کافئین خود بکاهید. قهوه، چای، نوشابه و… دارای کافئین هستند.
شرکت در کلاسهای زایمان
کلاسهای مخصوصی برای آمادگی زایمان وجود دارد. شما میتوانید در این کلاسها انواع تنفس و… را یاد بگیرید و در حین زایمان استفاده کنید. با اطلاعات این کلاسها میتوان از میزان استرس و نگرانیهای زایمان کاست.
مسائل پیرامون کم یا زیاد بودن مایع آمنیوتیک
مایع آمنیوتیک مایعی است که کودک شما را در داخل رحم احاطه کرده و از آن محافظت میکند. مقدار مایع آمنیوتیک در طول بارداری شما افزایش مییابد. در حدود هفته ۳۴ سطح مایع آمنیوتیک به حدود ۸۰۰ میلیلیتر میرسد. مایع آمنیوتیک نباید کم یا زیاد باشد زیرا هر دوی این موارد میتواند مشکلساز باشد. در ادامه هر دو شرایط را توضیح میدهیم.
پایین بودن میزان مایع آمنیوتیک یا الیگوهیدرآمنیوس
سطح پایین مایع آمنیوتیک (الیگوهیدرآمنیوس) وضعیتی است که در ۱٪ تا ۵٪ از بارداریها رخ میدهد. الیگوهیدرآمنیوس میتواند به دلیل نشت مایعات در پایان بارداری، مشکل جفت یا مشکل در جنین رخ بدهد. همچنین ممکن است هیچ دلیل شناخته شدهای نداشته باشد. علاوه بر این، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشید، اما در صورتی که برآمدگی شکم در این مرحله از بارداری کوچکتر از حد انتظار به نظر برسد، ممکن است پزشک شما این مسئله را تشخیص دهد.
برای تشخیص این وضعیت، پزشک مقدار مایع آمنیوتیک را با استفاده از سونوگرافی اندازهگیری میکند. علاوه بر این، ممکن است نیاز باشد در طول بارداری مدام تحت نظر باشید. همچنین ممکن است نیاز شود آزمایشهای دیگری مانند تست بدون استرس یا تست استرس انقباضی انجام دهید. در اکثر موارد این مشکل تأثیری روی جنین نمیگذارد. با این حال ممکن است پزشک توصیه کند که فرزند خود را زودتر به دنیا بیاورید.
پلی هیدرآمنیوس
نقطه مقابل مایع آمنیوتیک بسیار کم، مایع آمنیوتیک بیش از حد است. این اتفاق معمولاً در حدود یک درصد بارداریها رخ میدهد. اگر چندقلو حامله هستید، دیابت بارداری دارید یا نوزادی با نقص مادرزادی دارید، ممکن است دچار پلی هیدرآمنیوس شوید. در این شرایط اندازه شکم بزرگتر از حد عادی است و ممکن است علائمی مانند تنگی نفس، ناراحتی شکمی و فشار روی ناحیه لگن داشته باشید. این وضعیت اغلب در سه ماهه آخر رخ میدهد و به طور کلی به شما یا کودک آسیبی نمیرساند.
کلام آخر
در این مقاله از سی سیب به بررسی هفته سی و یکم بارداری پرداختیم و این هفته را از نظر تغییرات بدن مادر و رشد جنین بررسی کردیم. تنها نه هفته دیگر یا حتی زودتر فرزند شما به دنیا خواهد آمد. در این زمان همسر و اطرافیان باید به مادر کمک کنند و بار مسئولیتهای سنگین را از روی دوش وی بردارند. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
۳ دیدگاه. Leave new
اعصاب ما رو تو خونه بیخود بی جهت خورد نکنن کمک کردنشون پیشکش… والا بخدا
من تازه با شکم گنده باید کارهای اونم انجام بدم
من باای همه دردکمری که دارم بایدغذادرست کنم کارای خونموانجام بدم هرروزبه محض چشم بازکردن استفراغ میکنم ولی بازم مجبورم میکنه غذادرست کنم