هفته بیستم بارداری نیمه راه است. یک دوره کامل بارداری ۴۰ هفته است. کم کم ماه پنجم بارداری به پایان میرسد. جنین نیز همچنان در حال تغییر و تکامل یافتن است. با رشد جنین تغییراتی در بدن مادر رخ میدهد و شکم بزرگتر میشود. بزرگتر شدن شکم میتواند مشکلاتی را برای مادر ایجاد کند. اکنون خوابیدن، راه رفتن، برخاستن و… سختتر میشود. اگر برایتان این سوال پیش آمده است که جنین در این هفته چه تغییراتی میکند، بدن مادر دچار چه تغییراتی میشود و مادر چه علائمی در این زمان خواهد داشت، با ادامه این مقاله ما را همراهی کنید.
خلاصه مطلب را در این پادکست گوش دهید:
هفته بیستم بارداری چگونه است؟
در هفته ۲۰ بارداری شکم مادر به اندازه یک خربزه بزرگ میشود و با مشاهده به راحتی میتوان فهمید که مادر باردار است. رحم زن در هفته بیستم بارداری به سطح ناف میرسد. به عبارت دیگر، نوزاد در هفته بیستم درست پشت ناف قرار دارد. قبل از هفته بیستم، رحم زیر ناف قرار داشت و بعد از این هفته کم کم از ناف بالاتر میرود. به همین دلیل، ناف ممکن است به مرور زمان کمی بیرون بزند. رحمی که از ابتدای بارداری به طور نامنظم رشد میکند، از هفته بیستم هر هفته تقریبا یک سانتی متر رشد خواهد کرد.
به دلیل افزایش وزن در هفته بیستم، عضلات شکم شروع به کشیده شدن و ترک خوردن میکنند. ممکن است متوجه شوید که موهای سر، موهای بدن و ناخنهای شما در هفته بیستم به دلیل تاثیر هورمون بارداری سریعتر رشد میکنند. با گسترش سیستم گردش خون، فشار خون شما ممکن است به زیر سطح نرمال برسد. مشکلاتی مانند یبوست و خارش پوست در این هفته قابل انتظار است. در زیر میتوانید نمونه عکس واقعی جنین ۲۰ هفته را مشاهده کنید.
رشد و تکامل جنین در هفته بیستم بارداری
طول جنین (از سر تا پایین باسن) حدود ۱۷ سانتیمتر است و قد کامل او حدود ۲۴.۳ سانتیمتر است. وزن او حدود ۳۳۰ گرم است. سیستم تولید مثل کودک تا این هفته به طور قابل توجهی تکامل یافته است. رشد سلولهای تخمک انسان مدتها قبل از تولد شروع میشود. در حدود هفته بیستم تعداد تخمکها در تخمدانها به اوج خود میرسد و حدود ۶ تا ۷ میلیون تخمک در این زمان وجود دارد. این تعداد از این مرحله به بعد کاهش مییابد و در طول زندگی کمتر هم میشود. این در حالی است که در جنین مذکر بیضهها هنوز در شکم هستند و کم کم به ناحیه اینگوینال (کشاله ران) میروند. بیضهها معمولاً تا سه ماهه سوم وارد کیسه بیضه نمیشوند.
از هفتههای قبل لایه محافظی روی بدن نوزاد ایجاد شده است که ورنیکس نام دارد. این لایه همچنان روی پوست وجود دارد. فولیکولهای مو در این هفته بلندتر میشوند. غدد عرق اکرین شروع به شکل گرفتن میکنند. کیسه صفرا هم در این زمان صفرا تولید میکند و به هضم غذا کمک میکند. ممکن است وقتی جنین را در اسکن ببینید فکر کنید چقدر لاغر است. علت این امر هم آن است که هنوز چربی جنین به اندازه کافی رشد نکرده است. ناخنها در این هفته در حال رشد هستند. به لطف لانوگو (موی ظریف و روشن) و ورنیکس (مادهای لطیف و سفید) که بدن کودک را میپوشانند، پوست ظریف کودک در برابر مایع آمنیوتیک محافظت میشود.
فیلم حرکات جنین در هفته بیستم
در ویدئوی زیر میتوانید فیلم حرکات جنین در هفته بیستم را به وضوح مشاهده کنید:
سونوگرافی هفته بیستم بارداری
اگر سونوگرافی اواسط بارداری خود را انجام ندادهاید، معمولاً در این هفته باید برای انجام این کار به پزشک مراجعه کنید. این اسکن در هفتههای ۱۸ الی ۲۲ انجام میشود. جنسیت کودک خود را هم میتوانید از پزشک بپرسید. حفرههای قلب، کلیهها، نیمکره مغز و اندامهای جنسی در این سونوگرافی قابلمشاهده هستند. پزشک رشد جنین و نحوه تکامل او را بررسی خواهد کرد تا مطمئن شود همه چیز به درستی پیش میرود. اگر دوقلو باردار باشید، پزشک اندازه سر کودکان را بررسی میکند تا ببیند آنها یکسان هستند یا خیر. اگر یکسان نباشد، اندازهگیریهای دیگری را انجام میدهد تا مطمئن شود که هیچ کدام از دوقلوها مشکلی ندارند.
آزمایش های هفته بیستم بارداری
همان طور که گفته شد سونوگرافی در این هفته انجام میشود و میتواند جنسیت کودک شما را تشخیص دهد. یکی از آزمایشهایی که در هفته ۲۰ بارداری تجویز میشود غربالگری سرم خون مادر است. این آزمایش به پزشک کمک میکند تا کارکرد کبد و خون جنین بیست هفته را بررسی کند. همچنین پزشک ممکن است انجام آنومالی اسکن را نیز تجویز کند. آنومالی اسکن نوعی سونوگرافی است که طبیعی بودن وضعیت اندامهای جنین مانند قلب، مغز، کلیه و… را بررسی میکند.
بدن و شکم مادر در هفته بیستم بارداری
با شروع هفته بیستم، پزشک شما در هر ویزیت قد فوندال را اندازه میگیرد. منظور از این اصطلاح، ارتفاع استخوان شرمگاهی تا بالای رحم مادر است. ارتفاع این بخش با هفته بارداری مادر باید مطابقت داشته باشد. به عنوان مثال، این اندازه در هفته بستم حاملگی باید حدود ۱۸ الی ۲۲ سانتیمتر باشد. این اندازه باید در هر هفته حدود یک سانتیمتر افزایش پیدا کند. کوتاه یا بلندتر بودن ارتفاع فوندال میتواند نشانه وجود بیماری بارداری باشد؛ مثلا ممکن است فرد دچار دیابت بارداری شده باشد یا مشکل رشد یا بریج برای نوزاد وجود داشته باشد. اگر اندازه درست نباشد، تستها و آزمایشهای بیشتری باید انجام شود. اکنون فضای بیشتری در شکم ایجاد شده است تا جنین بتواند راحت تکان بخورد. رحم بزرگتر شده است و از لگن خارج شده است. با این حال هنوز زمان زیادی لازم است تا کودک در وضعیت زایمان (سر به سمت پایین) قرار بگیرد. این وضعیت در سه ماهه سوم ایجاد میشود.
مادر در این هفته هم افزایش وزن خواهد داشت. احتمالاً تا کنون حدود ۵ کیلوگرم به وزن مادر اضافه شده است. مادر باید هر هفته حدود نیم تا یک کیلو وزن اضافه کند. با این حال همه چیز به شاخص توده بدنی یا BMI مادر برمیگردد. در ادامه میزان افزایش وزن دوران بارداری را با توجه به شاخص توده بدنی میآوریم:
- شاخص توده بدنی طبیعی: ۱۱ الی ۱۵ کیلوگرم
- شاخص توده بدنی بالا: ۷ الی ۱۲ کیلوگرم
- شاخص توده بدنی پایین: ۱۳ الی ۱۸ کیلوگرم
مسلماً افزایش وزن زنانی که دوقلو باردار هستند به گونهای دیگر باید باشد. به زنانی که دو قلو باردار هستند توصیه میشود تا یک کیلو در هفته وزن اضافه کنند. در مجموع پیشنهاد میشود (در صورتی که BMI مادر طبیعی است) مادری که دوقلو باردار است بین ۱۵ الی ۲۰ کیلو وزن اضافه کنند. افزایش وزن باید تدریجی باشد.
علائم بارداری در هفته بیستم
احتمالاً در این هفته حال روحی و جسمانی بهتری دارید. افزایش هورمونهای استروژن و پروژسترون باعث میشود تا حالات جدیدی را تجربه کنید. ممکن است با تورم، سوزش سر دل، گرفتگی عضلات پا و… مواجه شوید. شما در میانه راه هستید و با صبر بیشتر میتوانید به زودی کودک خود را در آغوش بگیرید. در این بخش به بررسی علائم و نشانههای بارداری در هفته بیستم میپردازیم.
- ترشحات واژن
ترشحات واژن تا زمان زایمان ادامه دارد و حتی ممکن است بیشتر هم شود. ترشحات واژن نتیجه افزایش هورمونها است. اگر این ترشحات زرد، سبز، صورتی رنگ یا بدبو هستند، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
- گرفتگی عضلات پا
گرفتگی عضلات پا از دیگر علائم این دوران است. با انجام حرکات کششی منظم و نوشیدن مقدار زیادی آب میتوانید از شدت گرفتگی عضلات پا بکاهید.
- سوزش سر دل و سوء هاضمه
با بزرگ شدن جنین سیستم گوارش شما بیشتر از پیش تحت تاثیر قرار میگیرد. اگر سوزش سر دل دارید یا دچار ناراحتی معده شدهاید، مراقبت تغذیه خود باشید. غذاهای اسیدی و تند میتوانند باعث ناراحتیهای شکمی شوند.
- انرژی بالا
افزایش انرژی و میل جنسی هم از دیگر نشانههای این هفته است. از این فرصت خوب استفاده کنید؛ زیرا در سه ماهه سوم خستگی بیشتری را احساس خواهید کرد.
- تورم
تورم دست و پا هم نشانه طبیعی دیگری است. البته در صورتی که تورم خفیف باشد و مشکل خاصی را ایجاد نکند. علاوه بر این، تورم باید پس از زایمان کاهش پیدا کند. اگر با تورم شدید و ناگهانی مواجه شدید، حتماً به پزشک اطلاع دهید. برای کاهش تورم باید آب فراوان بنوشید و زیاد روی پا نباشید. علاوه بر این، بیشتر استراحت کنید و پاهای خود را به گونهای قرار دهید که از بدن بالاتر باشد.
- تنگی نفس
با بزرگ شدن رحم به ریهها فشار وارد میشود. همین امر موجب تنگی نفس میشود. در صورت بارداری دو یا چند قلو میزان تنگی نفس بیشتر هم میشود. در صورتی که دچار تنگی نفس شدید، بنشینید و استراحت کنید.
- افزایش وزن
افزایش وزن هم از نشانههای بارز بارداری است. میزان افزایش وزن به شاخص توده بدنی شما ربط دارد. به طور کلی زن باردار میتواند هفتهای نیم تا یک کیلو وزن اضافه کند. البته بدن هر کسی متفاوت است و این افزایش وزن صرفاً ناشی از جذب کالری بیشتر نیست. در صورت وجود هر گونه نگرانی درباره افزایش یا کاهش وزن، با پزشک خود مشورت کنید.
- بیرون زدن ناف
این مورد ممکن است برای همه رخ ندهد اما برخی از زنان با بزرگتر شدن شکم، متوجه آن میشوند. هر چه شکم بزرگتر میشود ناف بیشتر بیرون میزند. این مسئله موقتی است و معمولاً پس از زایمان رفع میشود. با این حال، ممکن است در برخی از افراد اثر آن باقی بماند.
عوارض شایع بارداری در هفته ۲۰ بارداری
علاوه بر علائم کلی بارداری که بعضی از آنها میتواند در هفته بیستم بارداری نیز ادامه داشته باشد، عوارضی نیز وجود دارد که در هفته ۲۰ و بعد از آن بیشتر قابل احساس هستند. این عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ضعف و خستگی: یکی از مسائلی که مادران باردار در این دورهها مکررا از آن شکایت دارند، احساس خستگی است.
- عدم تمرکز: علاوه بر این، فراموشی و حواس پرتی ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی رخ دهد.
- کاهش تعادل: در هفته بیستم بارداری، مرکز ثقل بدن تغییر کرده است زیرا رحم مادر در سطح ناف قرار دارد. بنابراین ممکن است نسبت به زمین خوردن حساسیت بیشتری پیدا کرده باشید.
- کمر درد: در هفته ۲۰ بارداری، رحم شما به احتمال زیاد به سطح ناف شما رسیده است. دور کمر شما شروع به کاهش میکند. به همین علت درد کمر ممکن است ادامه یابد.
- درد ران و لگن: در هفته بیستم، درد کشاله ران شما ممکن است همچنان افزایش یابد. این دردهای شدید همچنین میتوانند به ناحیه لگن و شکم شما وارد شوند. علت آن کشش رباطها و ماهیچههای شکم در اثر رشد رحم است.
نکات و توصیههای لازم در هفته بیستم بارداری
سلامت و تندرستی مادر و جنین باید در اولویت هر چیزی قرار بگیرد. با رعایت برخی از نکات و دستورالعملها میتوان از سختیهای بارداری کاست. علاوه بر این، ممکن است مسئله خفیفی رخ بدهد که با راهکاری ساده برطرف شود. در نتیجه، دانش و آگاهی مادر در این زمینه مهم است. در ادامه نکات و توصیههای مهم این هفته را بررسی میکنیم.
از انرژی خود استفاده کنید
همان طور که پیشتر اشاره کردیم اکثر زنان در این زمان انرژی زیاد دارند. بهتر است از این فرصت استفاده کنید و تحقیقات خود را در زمینه پیدا کردن پزشک اطفال، نحوه زایمان، انتخاب بیمارستان و… انجام دهید. همچنین میتوانید خریدهای لازم برای کودک را کم کم انجام دهید. در عین حال خوب بخوابید و خود را خسته نکنید.
از خوابیدن به پشت خودداری کنید
شما نباید از این به بعد به پشت بخوابید. رحم و جنین در این زمان به اندازهای بزرگ شدهاند که میتوانند به اندامهای شکمی، ستون فقرات و رگهای خونی اصلی بدن شما فشار وارد کنند. این فشار میتواند بر گردش خون شما اثر منفی بگذارد و جریان خون را به قلب شما کاهش دهد. همین امر باعث کاهش فشار خون میشود. یک رگ خونی بزرگ در امتداد سمت راست ستون فقرات شما وجود دارد که مسئول بازگشت خون از نیمه پایین بدن به قلب است. این رگ نباید تحت فشار قرار بگیرد.
فتق ناف
همان طور که گفتیم بیرون زدن ناف در دوران بارداری طبیعی است. با این حال برخی از بیرونزدگیها میتواند نشانه فتق باشد. فتق زمانی رخ میدهد که یک اندام داخلی از سوراخی که در عضله ایجاد شده است، بیرون بزند. با توجه به فشار رحم به شکم، امکان دارد این اتفاق در دوران حاملگی بیفتد. فتق ناف میتواند کوچک و بدون علامت یا بزرگ و دردناک باشد. روشهای مختلفی برای درمان وجود دارد. انتخاب شیوه درمان بستگی به وضعیت و علائم مادر دارد. گاهی برای درمان باید تا پس از زایمان صبر کنید. ممکن است پزشک پس از بررسی شرایط مادر، جراحی را توصیه کند. اگر متوجه برآمدگی نرمی در اطراف ناف خود شدید و این قسمت بیرون زده درد میکند، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. فتق معمولاً نگرانی خاصی را ایجاد نمیکند ولی با این حال باید حتماً درمان شود؛ زیرا در صورت عدم درمان ممکن است مشکلات جدیتری رخ بدهد.
خود مراقبتی در هفته بیستم بارداری
توجه به بعضی نکات مراقبتی میتواند به شما کمک کند که عوارض بارداری را راحتتر پشت سر بگذارید و سلامت خود و فرزندتان را تضمین کنید. مهمترین نکات مراقبتی در هفته ۲۰ بارداری شامل موارد زیر است:
پیشگیری از اضافه وزن
افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری میتواند بر سلامت شما و کودکتان تاثیر منفی بگذارد. بعد از هفته بیستم مراقب باشید که تغذیه سالم و منظمی داشته باشید تا افزایش وزن در بدنتان کنترل شده باشد.
مصرف میوه و سبزیجات تازه
یبوست که به دلیل کند شدن فعالیت سیستم گوارشی ایجاد میشود، مشکلی است که اکثر مادران باردار در هفته بیستم بارداری تجربه میکنند. برای جلوگیری از یبوست، سبزیجات و میوههای تازه و همچنین غذاهای غنی از فیبر مصرف کنید و مایعات فراوان بنوشید.
پرهیز از غذاهای حساسیت برانگیز
سوزش سر دل و سوء هاضمه ممکن است شما را آزار دهد. حتما از غذاهایی که باعث درد معده شما میشوند دوری کنید و از چند ساعت قبل از رفتن به رختخواب غذا نخورید.
کفش مناسب
از آنجایی که مرکز ثقل بدن تغییر میکند، ممکن است مشکلات تعادلی رخ دهد. برای جلوگیری از خطر زمین خوردگی، توصیه میشود به جای کفش پاشنهدار از کفشهای تخت استفاده کنید.
پرهیز از سفر طولانی با خودرو
اگر با ماشین شخصی سفر میکنید، حتما استراحتهای مکرر داشته باشید. میتوانید در زمان استراحت پیادهروی کنید یا پاهای خود را دراز کنید. همچنین از خوردن غذاهایی که معده شما را ناراحت میکند یا پرخوری در سفر خودداری کنید.
خوابیدن صحیح
ممکن است در هفته ۲۰ بارداری نتوانید شبها راحت بخوابید. میتوانید به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید و یک بالش بین پاهای خود قرار دهید. همچنین میتوانید از بالش مخصوص زنان باردار استفاده کنید. ممکن است هنگام خواب خروپف کنید. برای جلوگیری از خروپف، باید به یک طرف دراز بکشید و سعی کنید با سر کمی بالاتر بخوابید.
استفاده از کرمهای نرم کننده و ضد کشش
با تسریع افزایش وزن، علائم کشش ممکن است در شکم ظاهر شوند. بنابراین از لوسیونها و کرمهای ضد کشش استفاده کنید. همانطور که شکم شما بزرگ میشود، مراقب باشید که لباسهای گشادتر بپوشید.
برخاستن صحیح
ممکن است برای بلند شدن از رختخواب دچار مشکل شوید. چرخش به سمت لبه تخت و حرکت آهسته به حالت نشسته، کمک گرفتن از تخت با بازوها، ممکن است بلند شدن را برای شما آسان کند.
پرهیز از استرس
برای رشد سالم جنین در ۲۰ هفتگی، دوری از استرس مهم است. در این هفتهها که علائم ناراحتکننده ابتدای بارداری پشت سر گذاشته شدهاند، میتوانید راحتتر زندگی کنید. بنابراین استرس به خود راه ندهید و از شرایطی که میتواند اضطراب را در شما ایجاد نماید پرهیز کنید.
مصرف آهن کافی
در این دوران باید به میزان آهن بدن خود توجه کنید. شما میتوانید آهن را که برای خون شما مهم است، با خوردن یک رژیم غذایی متعادل دریافت کنید. برای کاهش خطر کم خونی حتما به طور مرتب معاینه شوید. میزان آهن موجود در خون شما ممکن است تحت تاثیر سایر مواد مصرفی شما قرار گیرد. کلسیم و کافئین موجود در چای و قهوه میتواند از جذب آهن در بدن جلوگیری کند. ویتامین C اما به جذب آن کمک میکند. بنابراین، پس از مصرف غذاهای سرشار از آهن، ممکن است مصرف یک لیوان آب میوه مفید باشد.
علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفته ۲۰ بارداری
به طور کلی باید گفت شما در این مدت باید تحت نظر پزشک بمانید و حتی اگر هیچ مشکل خاصی را احساس نمیکنید ارتباط خود با پزشک را قطع نکنید. ترشحات از واژن در این هفته طبیعی است، اما اگر بدبو، همراه با سوزش و دارای رنگ زرد مایل به سبز باشد میتواند نشانه عفونت باشد که لازم است با پزشک خود در میان بگذارید.
ممکن است با التهابات لثه و درد دندان روبرو شوید. دوره بارداری میتواند تاثیر بدی روی دندانهای شما داشته باشد. لازم است که تغذیه خوب و کافی داشته باشید تا دندانهای شما کمترین آسیب را ببینند. در صورت درد دندان یا التهاب لثه به پزشک مراجعه کنید. از مصرف سرخود دارو برای رفع دندان درد پرهیز کنید. زیرا بعضی داروها میتواند اثر بدی روی رشد جنین داشته باشند. بعضی شرایط نیز میتواند در هفته بیستم بارداری برای شما آزاردهنده شود که در صورت تجربه آنها باید به پزشک مراجعه کنید. این شرایط میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تهوع و استفراغ
- تار شدن دید و حساس شدن چشم به نور
- تورم بیش از حد یا ناگهانی صورت و بدن
- سردرد شدید
- تنگی نفس
- درد در قسمت بالای شکم
- فشار خون بالا
سخن آخر
در این مقاله از سی سیب به بررسی هفته بیستم بارداری پرداختیم. شما و جنین نیمی از راه را آمدهاید. اکنون میتوانید کمی نفس راحت بکشید و از حرکت کردن کودک خود لذت ببرید. درست است که در این زمان از شدت خستگی، حالت تهوع و… شما کاسته شده است اما نباید به خود فشار بیاورید. باید خوب استراحت کنید و تغذیه سالم داشته باشید. نظر شما در این باره چیست؟ لطفا تجربیات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
سؤالات متداول
در هفته بیستم بارداری جنین پسر و دختر، دور سر نوزاد تقریبا ۱۷.۵ سانتی متر است.
در هفته بیستم، شفافیت نوکال نوزاد ارزیابی و بررسی نمیشود.
۳- آیا در این هفته باید واکسن بزنم؟
اگر مادر باردار در ۵ سال گذشته واکسن کزاز را دریافت نکرده باشد، یک واکسن تک دوز در ۲۰ هفتگی تزریق میشود. دومین دوز واکسن کزاز در هفته ۲۴ تکرار میشود.
۴- آیا خطر زایمان زودرس در هفته بیستم بارداری وجود دارد؟
در این هفته زایمان زودرس تنها با تصمیم پزشک اتفاق میافتد. در دوران بارداری؛ مشکلاتی مانند درد، پاره شدن کیسه آب، کوتاهی دهانه رحم از دلایل زایمان زودرس هستند.
تورم دستها و پاها ممکن است در این زمان رخ دهد. با این حال، اگر در هفته ۲۰ ورم دست و پا را تجربه کنید، ممکن است در مواردی این تورم ناشی از مسمومیت بارداری، مشکلات مربوط به کلیه یا تغذیه با نمک بالا باشد.
به طور عادی این دردها نتیجه کشیده شدن رباطهای متصل به رحم هستند. همچنین یبوست و نفخ نیز میتوانند باعث افزایش فشار بر این نواحی شوند.
منابع:
۲۲ دیدگاه. Leave new
خیلی عالی از برنامه سی سیب
خوشحالیم که سی سیب براتون مفید هست
سلام بله کاملا این حرف دو ست است
سلام مطالب و توضیحات عاالی هستن ممنون
سلام خوشحالیم مطلب هفته ۲۰ بارداری را مطالعه کردید.
خیلی عالیه یکم هم درموردبارداری بافیبروم توضیح دهیدتشکر
بله حتما
ببخشین اگه میخوام بچه خوب رشدکنه منظورم چاق چله دربیات چه چیزی باید استفاده کنم
سلام
خسته نباشید
من لگد بچه رو احساس نمیکنم خیلی میترسم
ازمایش و سونو ها همشون سالمه ولی من چیزی احساس نمیکنم
سلام حرکت جنین از هفته ۱۶تا۲۲بارداری حس میشه.ممکنه سن حاملگی شما کمه که احساس نمیکنید.
سلام هفته بیستم هستم دوتا کلیه جنبن بادداره مشکلی نیست
سلام.متوجه سووالتون نشدم
سلام من بچم کلیه راستش ۴/۵ورم داره ایاجایی نگرانی هست خواهش میکنم جواب بدین
سلام . پس از زایمان از نوزاد سونوگرافی گرفته خواهد شد و با تشخیص پزشک درمان لازم صورت میگیرد . این موضوع معمولا شایع هست و با تشخیص پزشک، گاهی بدون دارو خود به خود برطرف خواهد شد .
جامع و کامل بود
سلام ببخشید من تو هفته ی ۲۰ بارداری هستم و جنین م در دهانه ی رحم رشد کرده آیا خطر سقط دارد ممکنه سقط بشه یا نه بقیه چیز هاش عالیه رشد و ضربان قلبش فقط پایینه؟ میشه جواب بدین
سلام . جنین هیچوقت در پایین نیست . جفت شما در پایین قرار داره . لطفا از نزدیکی ، انجام کار های سنگین ، دویدن ، بالا و پایین رفتن زیاد و تند از پله خودداری کنید .
سلام. من هفته ۲۰ بارداری هستم امروز ترشحات سفید مایل به قهوهای داشتم که خیلی نگرانم کرده. به نظرتون مشکل مهمی وجود داره؟
سلام و وقت بخیر. ممکن است به علت وجود خون ترشحات به رنگ قهوهای نزدیک شده باشد. اگر برطرف نشد به پزشک مراجعه کنید.
نیازی به نگرانی نیست. حرکت کودک ممکن است تا هفته ۲۴ آغاز نشود یا کم باشد. معمولا بعد از صرف غذا بیشتر میتوانید حرکت جنین را احساس کنید.
سلام . کاهش حرکت جنین از عوامل خطر بارداری است . لطفا به نزدیک ترین بیمارستان و یا ماما و یا پزشک متخصص زنان جهت درخواست سونوگرافی برای اطمینان از سلامت جنین مراجعه کنید .