زمان مطالعه: 7 دقیقه
۱۵ دیدگاه

همه چیز درباره هفته اول بارداری

هفته یکم بارداری

تایید شده توسط هیئت علمی 30سیب

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک، مشاوره بگیرید.

دوران بارداری از شیرین‌ترین لحظات زندگی یک مادر می‌تواند باشد. این شیرینی زمانی بیشتر می‌شود که زنان اطلاعاتی کافی درباره تغییرات بدن خود و جنین داشته باشند. بسیاری از زنان پس از گذر چند هفته متوجه بارداری خود می‌شوند. به همین دلیل اصولاً در هفته اول حاملگی نمی‌دانند که حامله هستند. حال ممکن است فردی برای بارداری اقدام کرده باشد. در این حالت ممکن است برای فرد در همان هفته اول این سوال پیش بیاید که آیا باردار است؟ جنین در این زمان به چه شکلی است؟ در هفته یکم حاملگی باید چه اقداماتی انجام داد؟ در این مطلب از سی سیب قصد داریم به بررسی تمامی نکات مهم هفته اول بارداری بپردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

جنین در هفته اول بارداری

اینفوگرافی هفته اول بارداری

شاید باورش کمی سخت باشد اما در اولین هفته بارداری، هنوز بچه‌ای وجود ندارد! در روزهای اول بارداری تخمکی که آزاد می‌شود (و شما می‌خواهید که بارور شود) در داخل تخمدان شروع به بالغ شدن می‌کند. در طول دوره قاعدگی شما حدود ۲۰ تخمک هنوز در فولیکول‌های تخمدانی خود هستند. این تخمک‌ها در حال آماده شدن برای تخمک‌گذاری ماه آینده هستند. در هر چرخه، فقط یک یا گاهی دو تخمک در لوله‌های فالوپ آزاد می‌شود تا بارور شود.

در حالی که هنوز نوزادی برای اندازه‌گیری وجود ندارد، بدن شما خود را برای بارداری آماده می‌کند. تخمک زن بزرگ‌ترین تک سلول بدن انسان است و در همان هفته یکم شروع به رشد می‌کند تا به بلوغ برسد. این فرآیند چرخه تخمدان نامیده می‌شود.

در روزهای اول بارداری، شما وارد فاز فولیکولی خواهید شد. شروع این مرحله با شروع پریود شما هم‌زمان است. در ابتدا، هورمونی به نام FSH یا هورمون محرک فولیکول باعث می‌شود بسیاری از فولیکول‌های نابالغ آماده تخمک‌گذاری شوند؛ اما در روزهای ۵ تا ۷ چرخه، یک تخمک غالب می‌شود. تخمک غالب معمولاً خون قوی‌تری دارد و استروژن بیشتری تولید می‌کند. استروژن باعث ضخیم شدن دیواره رحم نیز می‌شود. در طول فاز فولیکولی، این تخمک غالب، بالغ می‌شود و سپس منتظر تخمک‌گذاری می‌ماند.

فرایند لقاح

از آنجایی که لقاح اتفاق نیفتاده است، هنوز رشد جنینی در هفته ۱ حاملگی رخ نداده است. تخمک و اسپرم در حال آماده شدن برای حاملگی هستند. داشتن یک بارداری سالم تا حد زیادی به کیفیت این دو سلول بستگی دارد. هر کدام باید ۲۳ کروموزوم داشته باشند. این ۲۳ کروموزوم حاوی تمام اطلاعات ژنتیکی شما و همسرتان هستند. وقتی همه ۴۶ کروموزوم با هم ترکیب شوند، آن وقت است که بچه‌دار می‌شوید! حتی اگر هنوز بچه‌ای وجود نداشته باشد، ایجاد عادات سبک زندگی سالم و مصرف ویتامین‌های دوران بارداری قبل از حاملگی می‌تواند شانس شما را برای داشتن یک نوزاد سالم به حداکثر برساند.

آیا می‌توان علائم بارداری را در هفته اول پس از لقاح احساس کرد؟

لقاح زمانی اتفاق می‌افتد که تخمدان یک تخمک آزاد می‌کند. در واقع، تخمک‌گذاری انجام می‌شود و اسپرم آن را باروری می‌کند. این فرایند می‌تواند حدود ۱۴ روز پس از شروع چرخه قاعدگی اتفاق بیفتد. لانه گزینی حدود ۶ تا ۷ روز پس از لقاح آغاز می‌شود؛ یعنی زمانی که تخمک بارور شده به دیواره رحم می‌چسبد. این حرکت تخمک ممکن است عروق خونی دیواره رحم را بشکند و باعث خونریزی خفیف و گرفتگی شود.

علائم هفته اول بارداری

علائم هفته اول بارداری

خونریزی لانه گزینی نشانه اولیه حامله شدن است. این خونریزی مانند خونریزی قاعدگی نیست. در عوض، این خونریزی خفیف است و ممکن است شامل یک نقطه خون یا مقدار کمی ترشح صورتی شود. این لکه بینی ممکن است فقط چند ساعت طول بکشد؛ اما برخی از زنان ممکن است تا چند روز لکه بینی داشته باشند.

همچنین ممکن است با چسبیدن جنین به دیواره رحم، گرفتگی خفیفی را احساس کنید. این گرفتگی‌ها در شکم، لگن یا ناحیه کمر احساس می‌شود. گرفتگی می‌تواند شبیه به احساس کشیده شدن، گزگز یا سوزن سوزن شدن باشد. برخی از زنان گرفتگی زیادی را احساس نخواهند کرد. در حالی که برخی دیگر ممکن است درد بیشتری داشته باشند. علاوه بر این، موارد، علائم زیر را نیز می‌توان جز نشانه‌های هفته اول اعلام کرد:

  • حالت تهوع (به همراه استفراغ یا بدون استفراغ)
  • تغییرات سینه شامل حساسیت، تورم، یا احساس سوزن سوزن شدن، یا نمایان شدن سیاهرگ‌های آبی قابل‌توجه
  • تکرر ادرار
  • سردرد
  • افزایش دمای پایه بدن
  • نفخ در شکم یا گاز
  • گرفتگی یا ناراحتی خفیف لگن بدون خونریزی
  • خستگی یا کوفتگی
  • تحریک‌پذیری یا نوسانات خلقی
  • هوس غذایی یا بیزاری
  • افزایش حس بویایی
  • احساس طعم فلزی در دهان

همه این علائم صرفاً مختص بارداری نیستند. همچنین لازم به ذکر است که بارداری در روزهای اولیه همیشه علائم قابل‌توجهی ایجاد نمی‌کند. پس ممکن است متوجه نشانه خاصی نشوید. بهترین راه برای اینکه فرد بفهمد باردار است یا نه، انجام تست بارداری است.

مناسب‌ترین زمان برای تست بارداری

تست بارداری میزان هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG) را در ادرار اندازه‌گیری می‌کند. این هورمون تنها زمانی وجود دارد که یک زن باردار است. با رشد تخمک و تبدیل شدن آن به جنین، سلول‌هایی که آن را احاطه کرده‌اند و بعداً به جفت تبدیل می‌شوند، hCG تولید می‌کنند.

بهتر است هر چه سریع‌تر پس از عقب افتادن قاعدگی آزمایش بارداری دهید. تست بارداری ممکن است ۱۰ روز پس از رابطه جنسی بدون پیشگیری از بارداری نتیجه مثبت بدهد. با این حال، به طور معمول حدود ۳ هفته طول می‌کشد تا hCG کافی در ادرار وجود داشته باشد و نتیجه آزمایش بارداری مثبت شود. بهترین زمان برای انجام تست بارداری، ۱ هفته پس از عقب افتادن پریود است. آزمایش خون می‌تواند دقیق‌ترین نتیجه را داشته باشد.

سونوگرافی هفته اول بارداری

احتمال این که در هفته اول حاملگی سونوگرافی انجام دهید، بسیار کم است؛ زیرا دلیلی ندارد که زنی سالم سونوگرافی انجام دهد؛ اما در صورتی که مدتی است برای بارداری تلاش می‌کنید، ممکن است متخصص باروری به شما توصیه کند برای بررسی فیبروم، سونوگرافی انجام دهید تا ببینید چند فولیکول در تخمدان‌ها وجود دارد و تبدیل به تخمک شده است. وی ضخامت پوشش رحم را اندازه‌گیری می‌کند تا در صورت وجود مشکل درمانی را به شما توصیه کند.

وضعیت بدن مادر در هفته اول حاملگی

اول از همه باید دوباره یادآوری کنیم که شما در این زمان هنوز واقعاً باردار نیستید. بدن شما در حال آزاد کردن پوشش رحم ماه گذشته است. در نتیجه لایه جدیدی باید تشکیل شود تا تخمک بارور شده ماه آینده را نگه دارد. بدن شما یک (در موارد نادر، دو) تخمک را بین روزهای ۱۰ و ۱۹ چرخه قاعدگی آزاد می‌کند. بعد از حدود ۱۲ الی ۲۴ ساعت می‌توانید آن را بارور کنید. داشتن رابطه جنسی پیش از آن هم می‌تواند مفید باشد زیرا اسپرم می‌تواند تا شش روز در بدن زنده بماند.

علائم اولیه بارداری

اولین نشانه‌های بارداری در همان لحظات اولیه خود را نشان نمی‌دهند. اصولاً زنان از هفته چهارم از دست دادن پریود خود متوجه احساس متفاوتی در بدن خود می‌شوند؛ اما برخی از علائم اولیه بارداری مانند درد یا حساسیت سینه، حالت تهوع، خستگی و تکرر ادرار را می‌توان در همان هفته‌های اول پس از لقاح مشاهده کرد.

در هفته اول بارداری چه نکاتی را باید رعایت کنید؟

اگر قصد بارداری دارید، باید سبک زندگی سالم را انتخاب کنید و مراقبت حرکات، فعالیت‌ها و رفتارهای خود باشید؛ زیرا همه چیز می‌تواند روی جنین و سلامت شما اثر بگذارد. در ادامه نکات لازم برای این زمان را توضیح می‌دهیم.

عادات ناسالم را کنار بگذارید

اگر سیگار می‌کشید، الکل می‌نوشید، زیاد کافئین مصرف می‌کنید و… وقت آن رسیده است که تمام آن‌ها را کنار بگذارید. این عادات بد را پیش از بارداری باید کنار بگذارید و بدن خود را برای حاملگی آماده کنید.

آرامش خود را حفظ کنید

بارداری می‌تواند استرس‌زا باشد. تلاش برای بارداری و انتظار می‌تواند وضعیت را بدتر هم بکند. در نتیجه، باید مراقبت رفتارها و افکار خود باشید. آرامش خود را حفظ کنید؛ زیرا استرس و اضطراب می‌تواند تأثیر منفی روی بارداری شما بگذارید. نمی‌توان یک شبه این حالات و احساسات را کنار گذاشت اما باید تمام تلاش خود را بکنید. ذهن شما هم باید به اندازه بدنتان برای بارداری آماده باشد.

رژیم غذایی سالم

وقت آن رسیده است که غذاهای سالم‌تری بخورید. غذای سالم حتی می‌تواند به شما کمک کند تا زودتر باردار شوید. ماهی‌های بدون جیوه، سبزیجات، میوه‌ها، دانه‌ها، مغزها، آب فراوان، غذاهای کم نمک و… را در رژیم غذایی خود قرار دهید. از خوردن شیرینی‌ها، غذاهای چرب و روغنی و… خودداری کنید. تغذیه شما باید سرشار از مواد مغذی، مواد معدنی و مفید باشد.

ورزش را فراموش نکنید

شاید فکر کنید ورزش کردن به شما و جنین آسیب وارد می‌کند. در صورتی که چنین نیست. ورزش‌های سبک و مخصوص دوران بارداری می‌تواند بدن شما را برای یک بارداری سالم و زایمانی راحت آماده کند.

استراحت کنید

در این زمان نباید به خود فشار بیاورید. فعالیت‌های سنگین را کنار بگذارید. خوب بخوابید. استراحت کنید. خواب کافی برای بدن شما مفید است.

مصرف ویتامین‌های دوران بارداری

فولات شکل طبیعی ویتامین B9 است که در غذاها یافت می‌شود. این ماده برای سلامتی شما و سلامت و رشد جنین ضروری است. همیشه نمی‌توان میزان لازم فولات را از تغذیه دریافت کرد. در نتیجه باید اسید فولیک مصرف کنید. اسید فولیک مکمل مصنوعی فولات است که در بسیاری از داروهای دوران بارداری وجود دارد. بهتر است فولیک اسید را هر روز مصرف کنید. این مکمل را باید قبل از بارداری نیز مصرف کنید. در واقع توصیه می‌شود تمامی زنانی که در سنین بارداری قرار دارند، این مکمل را مصرف کنند. مصرف مکمل اسید فولیک می‌تواند به پیشگیری از ناتوانی‌های مادرزادی، از جمله شکاف لب و کام و نقایص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا کمک کند.

رابطه جنسی در هفته اول بارداری

اکثر زنان در طول دوره قاعدگی خود در پنجره باروری نیستند. در هفته یکم حاملگی، شما هنوز حدود ۱۴ روز از تخمک‌گذاری فاصله دارید. البته این به معنای آن نیست که نمی‌توانید رابطه داشته باشید و برای بارداری تلاش کنید. اسپرم می‌تواند تا ۵ روز در داخل حفره رحم زندگی کند، بنابراین داشتن رابطه جنسی چند روز قبل از تخمک‌گذاری هم می‌تواند منجر به بارداری شود. در نتیجه، رابطه جنسی در این زمان مشکلی را ایجاد نخواهد کرد.

پدر نیز باید به اندازه مادر مراقب سلامتی خود باشد و عادات بد را کنار بگذارید. سیگار نکشد و از مصرف دخانیات و… خودداری کند. بارداری دو طرفه است و صرفاً زن نباید در این دوران نکات سلامتی را رعایت کند. بلکه هر دو شخص باید به سلامت خود رسیدگی کنند. پدر باید از لحاظ روحی و جسمی آمده باشد و بتواند از شریک خود حمایت کند.

کلام آخر

در این مقاله از سی سیب هفته اول بارداری را از جنبه‌های مختلف بررسی کردیم. زنانی که در سنین باروری قرار دارند، باید اطلاعاتی کافی از علائم حاملگی و سایر نکات مهم آن داشته باشند تا بتوانند در صورت نیاز اقدامات لازم را اجرا کنند. با این حال، تشخیص بارداری در هفته اول می‌تواند دشوار باشد. برخی از زنان علائمی را در این زمان نشان می‌دهند. در صورتی که برخی دیگر هیچ نشانه‌ای ندارند و ممکن است حتی پس از چند هفته هم نشانه‌ای بارداری نبینند. نظر شما در این باره چیست؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

۱۵ دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

سایر مقالات دسته ‌ بارداری, مقالات آموزشی :
بارداریمقالات آموزشی