همه چیز درباره هفته سی و چهارم بارداری
دیگر به هفتههای آخر دوران بارداری خود رسیدهاید. اکنون جنین کاملاً رشد کرده است ست و حتی میتواند خارج از رحم زنده بماند. این چند هفته آخر کمی سخت میگذرد اما به زودی به پایان میرسد و شما فرزند خود را در آغوش خواهید گرفت. در این مقاله قصد داریم به بررسی رشد جنین، تغییرات بدن و شکم مادر، علائم و دستورالعملهای هفته سی و چهارم بارداری بپردازیم. این مطلب ما را همراهی کنید.

فهرست عناوین مطلب
رشد جنین در هفته سی و چهارم بارداری
اکنون اندازه سر تا پایین باسن فرزند شما حدود ۳۱ سانتیمتر است. اندازه قد کامل او حدود ۴۴ سانتیمتر است. وزن جنین نیز حدوداً ۲۳۱۲ گرم است. روی بدن کودک شما لایه مومیمانندی وجود دارد. این لایه که شبیه به پنیر خامهای است از هفتههای قبل ضخیمتر شده است و به آن ورنیکس گفته میشود. در هفته سی و چهارم بارداری ورنیکس شروع به خارج شدن از مایع آمنیوتیک میکند. دانشمندان بر این باورند که بلع ورنیکس توسط کودک به رشد معده و روده او کمک میکند.
مایع آمنیوتیک در این هفته به اوج خود رسیده است و حدود ۸۰۰ میلیلیتر میشود. کودک شما در این مایع حرکت میکند و آن را میبلعد. مایع آمنیوتیک به رشد ماهیچهها و استخوانهای کودک و دستگاه گوارش و ریههای او کمک میکند.
در این هفته کودک شما همچنان نارس محسوب میشود. یک کودک نسبتاً نارس ممکن است شبیه به یک نوزاد سالم و کامل به نظر برسد اما وی هنوز به رشد کامل نرسیده است. نوزادانی که در هفته سی و چهارم به دنیا میآیند ممکن است دچار برخی از مشکلات همانند یرقان، مشکل تغذیه یا مشکل در تنفس شوند. با مراقبت مناسب میتوان از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کرد. حدود ۹۹ درصد نوزادانی که در این هفته متولد میشوند زنده میمانند و بروز خطرات و ناتوانیهای مربوط به نارس بودن در این کودکان حدود ۵ درصد است.

سونوگرافی هفته سی و چهارم بارداری
معمولاً در این هفته باید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است نیاز باشد پروفایل بیوفیزیکال یا BPP انجام دهید که ترکیبی از سونوگرافی و یک تست ویژه بدون استرس است که ضربان قلب کودک را در مدت ۲۰ دقیقه اندازهگیری میکند. این دو آزمایش به پزشک کمک میکنند تا متوجه شود که کودک به استرس و فشار واکنش نشان میدهد و دارد درست رشد میکند. از هفته سی و ششم باید هر هفته ویزیت شوید. در نتیجه در صورت زیاد شدن ویزیتها نگران نشوید زیرا مراجعه به پزشک لازم است و پزشک میتواند وضعیت فرزند شما را به طور منظم پیگیری کند.
تغییرات بدن و شکم مادر در هفته سی و چهارم بارداری
اکنون شکم شما پایینتر از چند هفته قبل به نظر میرسد. علت این پایین آمدن تغییر وضعیت کودک در لگن شماست زیرا او پایین آمده و آماده به دنیا آمدن است. در این وضعیت ممکن است شما بتوانید راحتتر از قبل نفس بکشید زیرا ریههای شما فضای بیشتری پیدا کردهاند. البته ناگفته نماند که برخی از کودکان تا روز آخر تغییر وضعیت نمیدهند. اکنون فشار بیشتری را در ناحیه مثانه حس میکنید. این فشار بیشتر هم خواهد شد.
اندازه قد فوندال (از بالای رحم تا استخوان شرمگاهی) در این هفته باید حدود ۳۲ تا ۳۶ سانتیمتر باشد. اگر اندازه فوندال کمی بزرگتر یا کمتر باشد به معنای بزرگتر یا کوچکتر بودن کودک از حد متوسط یا در حالت بریچ و پهلو قرار داشتن او است. همچنین ممکن است نشانه سطح غیرطبیعی مایع آمنیوتیک باشد. اندازه غیرطبیعی قد فوندال میتواند موجب شود تا پزشک یک سونوگرافی برای شما تجویز کند و علت دقیق آن را بسنجد.
جالب است بدانید که اندازه مایع آمنیوتیک در بین هفتههای ۳۴ تا ۳۶ در بالاترین حد خود قرار دارد؛ بنابراین ممکن است احساس کنید که پس از این زمان شکم شما بزرگتر نمیشود. پس از این مدت از میزان مایع آمنیوتیک کاسته میشود تا کودک بتواند به رشد خود ادامه دهد و فضایی برای تکان خوردن داشته باشد.

شما باید در این زمان ضربات و لگدهای کودک را زیر نظر داشته باشید. دو بار در روز یک تایمر تنظیم کنید و ببینید که چقدر زمان میبرد تا کودک شما ده بار حرکت کند و لگد بزند. کودک باید بتواند در یک ساعت یا کمتر این میزان حرکت را از خود نشان دهد. در صورت مشاهده هر گونه تغییر در حرکات و کم شدن آنها به پزشک اطلاع دهید. اگر دو قلو بارداری هستید باید حواستان را جمع کنید زیرا زنانی که دو قلو باردار هستند، ممکن است زودتر زایمان کنند و در حالت عادی نیز اکثر دوقلوها را در هفته ۳۷ بارداری به دنیا میآورند.
بیشتر بدانید
علائم رایج بارداری در هفته سی و چهارم
در این بخش به نشانههای رایج بارداری در هفته سی و چهارم میپردازیم.
- تکرر و نشت ادرار
در این هفته ممکن است بیشترین میزان تکرر ادرار را تجربه کنید زیرا فشار مضاعفی به مثانه شما وارد میشود. معمولاً در شب بیشترین این حس را تجربه خواهید کرد و بیشتر مجبور میشوید که به دستشویی بروید. فشار روی مثانه ممکن است موجب نشت ادرار نیز شود. ممکن است در زمان سرفه، عطسه، خندیدن یا هر گونه فعالیت بدنی دیگر دچار نشت ادرار شوید. به این حالت بیاختیاری استرسی گفته میشود. حدود ۴۱ درصد زنان بارداری دچار این مشکل میشوند.
- تاری دید
هورمونها، تجمع مایعات و کمبود خواب میتوانند موجب اختلال در بینایی شما شوند. برخی از زنان به صورت موقت این مشکل را تجربه خواهند اما در صورتی که این مشکل با تورم، سردرد، افزایش وزن سریع همواره باشد، ممکن است نشانه پره اکلامپسی باشد. در این حالت باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
- خستگی و کوفتگی
از آنجایی که شکم شما بسیار سنگین شده است، ممکن است مدام احساس خستگی کنید. علاوه بر این، خواب شما نیز در این زمان دچار اختلال شده است و مزید بر علت است.
- یبوست
یبوست نیز از هفتههای پیش شروع شده است و در این هفته نیز ادامه پیدا میکند. با پیادهروی، خوردن غذاهای حاوی فیبر و مقدار زیادی آب میتوانید از شدت یافتن این مشکل جلوگیری کنید.
- هموروئید
وقتی یبوست شدت پیدا کند، تبدیل به هموروئید میشود. تمام وزن کودک شما روی راست روده فشار وارد میکند. در نتیجه، بروز این مشکل تا حدی طبیعی است. برای کاهش شدت این مشکل حالتهای مختلف نشستن و ایستادن را امتحان کنید و تمامی آن کارهایی را که برای کاهش یبوست نیاز است، انجام دهید.
- تورم پا
تورم بدن به ویژه پاها نیز در این زمان طبیعی است و بسیاری از زنان دچار آن میشوند.
توصیههایی برای مراقبت از خود در هفته سی و چهارم بارداری
درست است که در این زمان سختیهای زیادی را تجربه میکنید ولی با رعایت برخی دستورالعملها و توصیهها میتوانید از شدت این سختیها و مشکلات بکاهید. در ادامه به این موارد میپردازیم.
نحوه مقابله با تکرر و نشت ادرار
برای مقابله با این مشکل، بهتر است از مصرف کافئین خودداری کنید؛ زیرا این ماده باعث بیشتر شدن ادرار میشود. به هیچ عنوان ادرار را نگه ندارید و حتما در زمان لازم به دستشویی بروید. به دلیل بروز این مشکلات از میزان مصرف مایعات خود نکاهید. میتوانید در طول روز آب بیشتری بنوشید و از عصر به بعد از میزان مصرف آب بکاهید. در زمان خندیدن، سرفه یا عطسه کردن پاهای خود را روی هم قرار دهید. برای جلوگیری از خیس شدن لباس زیر خود میتوانید از پدهای بهداشتی استفاده کنید. تمرینات کگل و کف لگن نیز میتوانند به کاهش این مشکل کمک کنند. هنگام ادرار کردن به جلو خم شوید تا مثانه شما کاملاً تخلیه شود.
کاهش مصرف نمک
تورم دست و پا میتواند آزاردهنده باشد. نمک میتواند باعث احتباس مایعات در بدن شود. پس بهتر است از میزان مصرف نمک خود بکاهید تا تورم بدتر نشود.
مصرف فراوان آب و مایعات
تا میتوانید آب بنوشید. کمبود آب میتواند بروز مشکلات را بدتر کند. آب کافی به شما کمک میکند تا از شدت بسیاری از مشکلات این دوره بکاهید. به هیچ عنوان مایعات دیگر را جایگزین آب نکنید. هیچ چیزی نمیتواند کار آب را انجام دهد.
برای مطالعه بیشتر
زایمان در هفته سی و چهارم بارداری و تغییر وضعیت جنین
به زایمانی که قبل از هفته سی و هفتم انجام شود، زایمان زودرس گفته میشود. تقریباً ۱۲ درصد کودکان با زایمان زودرس به دنیا میآیند. میتوان گفت حدود شش درصد زایمانها بین هفته ۳۴ تا ۳۶ رخ میدهد. وقتی در این هفته به پزشک مراجعه کنید، وضعیت جنین بررسی میشود. ممکن است کودک شما در حلت بریچ قرار داشته باشد یعنی سر او همچنان بالا باشد. البته این معنای آن نیست که وضعیت فرزند شما تا زمان زایمان تغییر نخواهد کرد. تنها ۳ تا ۴ درصد از کودکان در زمان زایمان در حالت بریچ قرار دارند.
تقریباً ۱۴ درصد کودکان در این هفته در حالت بریچ قرار دارند اما این میزان از هفته سی و ششم به ۹ درصد کاهش پیدا میکند. جالب است بدانید که شما میتوانید با انجام برخی از کارها وضعیت جنین را تغییر دهید. در روش اول پزشک فشار محکمی به شکم وارد میکند. ممکن است به شما دارویی به نام تربوتالین داده شود. این دارو انقباضات رحمی را کاهش میدهد. همچنین ممکن است از ایپدورال برای جلوگیری از درد استفاده شود. معمولاً در این روش از سونوگرافی نیز استفاده میشود تا پزشک بتواند راحتتر وضعیت جنین را بررسی کند. تقریباً نیمی از جنینها با این روش تغییر وضعیت میدهند. البته باز هم امکان دارد که به حالت بریچ برگردند.
در روش دیگری هم خودتان میتوانید تلاش کنید تا وضعیت جنین را تغییر دهید. شما میتوانید ا کیسه کمپرس سرد استفاده کنید. یک پارچه روی شکم و جایی که سر کودک قرار دارد، بگذارید. سپس کیسه سرد را روی آن ناحیه قرار دهید. جنین میتواند دمای سرد را احساس کند و ممکن است تغییر وضعیت دهد. همچنین میتوانید چراغ قوهای را به سمت استخوان شرمگاهی خود بتابانید تا کودک تشویق شود را پیدا کردن درخشش بدن خود را بچرخاند. البته ناگفته نماند که هیچ شواهد علمی برای تائید این روشها وجود ندارد.

سخن نهایی
در این مقاله از سی سیب به بررسی هفته سی و چهارم بارداری پرداختیم. بسیاری از زنان در این هفته زایمان میکنند. پس باید از همه جهت آماده باشید؛ زیرا ممکن است فرزند شما نیز هر لحظه به دنیا بیاید. نظر شما در مورد اطلاعات این مقاله چیست؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.