سایدبار

مصرف فولیک اسید در بارداری و نکات مهمی که باید بدانید

زمان مطالعه: ۵ دقیقه

حتما شما هم این توصیه را بارها شنیده‌اید که بهتر است زنان فولیک اسید مصرف کنند. این ویتامین تاثیر زیادی بر بارداری می‌گذارد. حال در این مطلب از سی سیب می‌خواهیم به مصرف این مکمل در بارداری بپردازیم. آیا مصرف این ویتامین در بارداری مجاز است؟ اگر مجاز است چه میزان از آن را می‌توان مصرف کرد؟ این میزان چگونه مشخص می‌شود؟ برای یافتن پاسخ این سوالات مرتبط با مصرف فولیک اسید در بارداری ادامه این مطلب را مطالعه کنید.

اسید فولیک چیست؟

اینفوگرافی مصرف فولیک اسید در بارداری

اسید فولیک شکل مصنوعی ویتامین B9 است که به نام اسید پتروئیل مونوگلوتامیک نیز شناخته می‌شود. از این ویتامین در مکمل‌ها و محصولات غذایی فرآوری شده مانند غلات صبحانه هم استفاده می‌شود. برخلاف فولات (نوعی ویتامین B ضروری که در سبزیجات برگ‌دار، مرکبات، نان سبوس‌دار، جگر و حبوبات یافت می‌شود)، تمام اسید فولیک مصرفی به شکل فعال ویتامین B9 – 5-MTHF – در سیستم گوارش شما تبدیل نمی‌شود.

در عوض، باید در کبد یا سایر بافت‌ها تبدیل شود. با این حال، این روند در برخی افراد کند و ناکارآمد است. پس از مصرف مکمل اسید فولیک، زمان لازم است تا بدن شما تمام آن را به ۵MTHF- تبدیل کند. حتی یک دوز کوچک، مانند ۲۰۰ تا ۴۰۰ میکروگرم در روز، ممکن است تا زمان مصرف دوز بعدی به طور کامل متابولیزه نشود. در نتیجه، اسید فولیک متابولیزه نشده معمولاً در جریان خون افراد، حتی در حالت ناشتا شناسایی می‌شود. این امر می‌تواند مشکلات زیادی را به بار آورد. سطوح بالای اسید فولیک متابولیزه نشده می‌تواند سلامت را به خطر بیندازد.

چرا مصرف فولیک اسید در بارداری مهم است؟

مصرف اسید فولیک اسید در دوران بارداری و پیش از بارداری

بدن شما از فولیک اسید برای ساخت سلول‌های جدید و تولید DNA استفاده می‌کند. این ویتامین برای رشد و نمو طبیعی در طول زندگی شما لازم است. مصرف اسید فولیک به ویژه قبل و در طول بارداری حیاتی است. این مکمل برای رشد مناسب اندام کودک در حال رشد مهم است. تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف اسید فولیک قبل از بارداری ممکن است به پیشگیری از نقایص مادرزادی از جمله نقایص جدی لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا، آنسفالوسل و آنسفالی کمک کند.

فواید مصرف اسید فولیک در دوران بارداری

به طور معمول، لوله عصبی تا ۲۸ روز پس از لقاح در نخاع و مغز رشد می‌کند. اگر لوله عصبی به درستی بسته نشود، نقص لوله عصبی رخ می‌دهد. آنسفالی وضعیتی است که در آن مغز به درستی رشد نمی‌کند. نوزادانی که با آنسفالی متولد می‌شوند نمی‌توانند زنده بمانند.

نوزادانی که با اسپینا بیفیدا یا آنسفالوسل متولد می‌شوند ممکن است نیاز به چندین جراحی داشته باشند. در نهایت هم فلج و ناتوان شوند.

مکمل فولیک اسید و کاهش نقص مادرزادی قلب

بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۱۵ از مطالعات منبع معتبر، مکمل اسید فولیک مادر به طور قابل‌توجهی خطر نقص مادرزادی قلب را کاهش می‌دهد. نقایص مادرزادی قلب زمانی اتفاق می‌افتد که قلب یا رگ‌های خونی به طور طبیعی قبل از تولد رشد نمی‌کنند. آن‌ها ممکن است دیواره‌های داخلی قلب، دریچه‌های قلب، یا شریان‌ها و وریدهای قلب را تحت تاثیر قرار دهند.

نتایج تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که مکمل فولیک اسید در اوایل بارداری ممکن است به جلوگیری از شکاف لب و شکاف کام کمک کند. این نقایص مادرزادی در صورتی اتفاق می‌افتند که قسمت‌هایی از دهان و لب در طی ۶ تا ۱۰ هفته اول بارداری به درستی با هم ترکیب نشوند. برای اصلاح این وضعیت معمولاً یک یا چند عمل جراحی لازم است.

مصرف فولیک اسید در دوران بارداری و جلوگیری از شکاف لب

چه میزان از فولیک اسید را می‌توان در دوران بارداری مصرف کرد؟

اگر در بارداری‌های قبلی خود فرزندی با این نقص به دنیا آوردید، ممکن است در ماه‌های منتهی به بارداری بعدی و در چند ماه اول بارداری به دوزهای بالاتری از این مکمل نیاز داشته باشید. پزشک در این حالت دوز مناسب را برای شما تعیین می‌کند. در صورت داشتن شرایط زیر ممکن است به دوز بالاتری نیاز داشته باشید:

  • داشتن بیماری کلیوی و انجام دیالیز
  • ابتلا به بیماری سلول داشی شکل
  • ابتلا به بیماری کبدی
  • مصرف دارو برای درمان صرع، دیابت نوع ۲، لوپوس، پسوریازیس، آرتریت روماتوئید، آسم یا بیماری التهابی روده

در مجموع، میزان زیر توصیه می‌شود:

  • زمانی که در حال تلاش برای بارداری هستید: ۴۰۰ میکروگرم
  • برای سه ماه اول بارداری: ۴۰۰ میکروگرم
  • برای ماه‌های چهار تا نهم بارداری: ۶۰۰ میکروگرم
  • در دوران شیردهی: ۵۰۰ میکروگرم
مصرف فولیک اسید در دوران بارداری

آیا می‌توانید اسید فولیک کافی از غذاها دریافت کنید؟

فولات طبیعی در بسیاری از غذاها از جمله سبزیجات برگ‌دار، چغندر و کلم بروکلی یافت می‌شود. برخی از غذاها هم با اسید فولیک غنی شده‌اند. هیچ تضمینی وجود ندارد که اسید فولیک کافی را تنها از طریق غذا دریافت کنید، بنابراین مصرف مکمل مهم است. برای اطمینان از دریافت اسید فولیک کافی، پزشکان معمولا مصرف مکمل اسید فولیک یا ویتامین دوران بارداری حاوی اسید فولیک را قبل و در طول بارداری توصیه می‌کنند. شما نمی‌توانید فولات طبیعی بیش از حد از غذاها دریافت کنید. با این حال، نباید روزانه بیش از ۱۰۰۰ میکروگرم (۱ میلی‌گرم) اسید فولیک (از ویتامین‌ها، غذاهای غنی شده یا ترکیبی از هر دو) مصرف کنید.

تامین اسید فولیک از غذا در بارداری

آیا اسید فولیک متابولیزه نشده مضر است؟

چندین مطالعه نشان می‌دهد که افزایش مزمن اسید فولیک متابولیزه نشده ممکن است اثرات نامطلوبی بر سلامتی داشته باشد. سطوح بالای اسید فولیک متابولیزه نشده با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است، اگرچه برخی از مطالعات نتایج مخالفی را نشان می‌دهند. هیچ شواهد قطعی ثابت نمی‌کند که اسید فولیک متابولیزه نشده نقش مستقیمی بر این مشکل دارد. حتی یک دوز کوچک روزانه ۴۰۰ میکروگرمی ممکن است باعث ایجاد اسید فولیک متابولیزه نشده در جریان خون شما شود. اگرچه مصرف زیاد فولیک اسید می‌تواند مضر باشد، پیامدهای سلامتی آن مشخص نیست و مطالعات بیشتری موردنیاز است.

بیشتر بخوانید

کلام آخر

یکی از مهم‌ترین مکمل‌هایی که زنان باید در سنین باروری مصرف کنند، فولیک اسید است. مصرف فولیک اسید موجب می‌شود تا فرزند آینده شما به بسیاری از بیماری‌ها مبتلا نشود. در عین حال، این مکمل می‌تواند بدن شما را آماده و قوی کند. آیا شما هم از این مکمل استفاده می‌کنید؟ مصرف روزانه شما چقدر است؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.