زگیل تناسلی در نوزادان چیست و راه های پیشگیری و درمان آن
زگیل تناسلی یک بیماری شایع مقاربتی در جهان است. علت این بیماری یک ویروس به نام «HPV» است که مخفف عبارت «Human papilloma virus» بوده و انواع مختلفی از این ویروس در دنیا شناخته شده است. علت این بیماری، مقاربت با فرد آلوده است. به طوری که در یک رابطۀ جنسی حدود ۷۰% احتمال انتقال بیماری «HPV» به فرد سالم، در نظر گرفته شده است. این ویروس حدود یک تا یک سال و نیم میتواند در بدن زنده بماند؛ اما راه انتقال آن فقط به رابطۀ جنسی محدود نمیشود. راههای انتقال این ویروس به حدی آسان و متعدد است که امروزه ابتلا به ویروس زگیل تناسلی در نوزادان و کودکان نیز دیده میشود. در این مطلب از مجموعه سی سیب قصد داریم دلایل شیوع زگیل تناسلی و راههای درمان و جلوگیری آن را در نوزادان، بررسی کنیم؛ اگر شما نیز علاقهمند به کسب اطلاعات دربارۀ این موضوع هستید در ادامۀ مطلب با مجموعه ۳۰ سیب همراه شوید.
فهرست عناوین مطلب
زگیل تناسلی چیست؟

زگیلهای تناسلی برآمدگیهایی تاول شکل و به رنگ پوست بدن هستند، این زگیلها عموماً دردی ایجاد نمیکنند و بیشتر در اطراف اندامهای جنسی افراد به وجود میآیند. در واقع همانطور که گفته شد زگیل تناسلی یک نوع بیماری آمیزشی است که عامل آن ویروس «HPV» است. این ویروس با تماس پوستی با ناحیۀ آلوده به سرعت انتقال پیدا میکند. در حال حاضر زگیل تناسلی شایعترین و مسریترین بیماری آمیزشی است.
همزمان با ابتلای افراد زیادی به زگیل تناسلی، دگرگونیهایی در روند رشد و شیوع این بیماری به وجود آمد و موارد جدیدی در بیماران مبتلا به زگیل تناسلی دیده شد که این موارد در گذشته بسیار نادر بودهاند. این موارد عبارتند از:
- ابتلای دهان و اطراف دهان و بینی به زگیل تناسلی
- شیوع ابتلا به زگیل تناسلی در نوزادان و کودکان
به تازگی تعداد خانوادههایی که کودکان مبتلا به زگیل تناسلی خود را برای تشخیص و درمان به مراکز پزشکی میآورند، روزبروز در حال افزایش است.
بیشتر بخوانید
خصوصیات زگیل های تناسلی
- زگیل های تناسلی به شکل تخت بوده ولی تا حدی بالاتر از سطح پوست بدن رشد میکنند.
- زگیلهای تناسلی در همۀ بخشهای بدن امکان رشد دارند ولی با این حال در قسمتهای خاصی از بدن رشد و فراوانی بیشتری دارند؛ از جمله: ناحیه لگن، واژن، آلت تناسلی یا مقعد بیشتربه وجود میآیند.
- زگیلهای تناسلی ممکن است به رنگ قرمز یا کمی روشنتر و تیرهتر بوده و رنگی نزدیک به رنگ پوست بدن داشته باشند. اما ممکن است به رنگ صورتی یا قهوهای نیز دیده شوند.
- اگر زگیل تناسلی در قسمت مقعد دیده شود، اصطلاحاً به آن زگیل مقعدی میگویند.
- احتمال تغییر رنگ زگیلهای تناسلی با گذر زمان وجود دارد.
- زگیلهای تناسلی ممکن است از بین رفته یا غیب شوند و در ناحیۀ دیگری از بدن دوباره پدیدار شوند.

راههای ابتلای نوزادان و کودکان به زگیل تناسلی
در ادامۀ این مطلب از مجموعه سی سیب به بررسی ابتلای نوزادان و کودکان به زگیل تناسلی میپردازیم.
۱.از طریق مادر باردار
اگر خانم باردار در دوران زایمان، دارای زگیل تناسلی در کانال زایمانی خود باشد و با زایمان طبیعی فرزند خود را به دنیا بیاورد، نوزاد متولد شده مبتلا به زگیل تناسلی خواهد شد. حتی با انجام سزارین نمیتوانیم از عدم ابتلای نوزاد، به زگیل تناسلی اطمینان حاصل کنیم. معمولاٌ هنگام عمل سزارین و پس از خارج کردن نوزاد از رحم، نوزاد را مدت کوتاهی روی شکم مادر قرار میدهند. متأسفانه یکی از شایعترین نواحی بدن، برای رشد زگیل تناسلی، ناحیۀ عانه یا قسمت بالای آلت تناسلی و ناحیۀ زیر شکم است. اغلب خانمهای مبتلا به این عارضۀ پوستی، دارای دانههای زگیل تناسلی در ناحیۀ ذکر شده نیز هستند و قرار دادن کودک بر روی این ناحیه، باعث ابتلاء نوزاد به این ویروس خواهد شد.
۲.از طریق بوسیدن نوزاد
ممکن است از طریق افرادی که دارای زگیل تناسلی در ناحیۀ دهان هستند، این بیماری منتقل شود. این اتفاق ممکن است توسط والدین، افراد فامیل یا حتی افراد غریبه نیز اتفاق بیافتد.

۳.در زمان تعویض پوشک
اگر دست فرد مبتلا به ویروس «HPV» با پوست بدن نوزاد تماس پیدا کند، ویروس به نوزاد منتقل خواهد شد.
۴.زمان استحمام نوزاد
یکی از رایجترین راههای ابتلای نوزاد به ویروس زگیل تناسلی، در زمان استحمام است. اگر فردی که نوزاد را حمام میکند، مبتلا به ویروس «HPV» در سطح پوست خود باشد و دستش با سطح پوست نوزاد تماس پیدا کند، نوزاد مبتلا به ویروس «HPV» خواهد شد. توصیه میشود افرادی که احتمال میدهند مبتلا به زگیل تناسلی باشند، نوزاد را حمام نکنند ولی اگر فرد سالمی برای حمام کردن کودک نبود، حتماً از دستکش استفاده کند و تا جایی که امکان دارد سعی کند هیچ گونه تماس پوستی با نوزاد نداشته باشد.
بیشتر بخوانید
۵.ابتلای نوزاد به زگیل تناسلی توسط پرستار
در مواردی دیده شده که نوزاد توسط پرستار یا کسی که مسئولیت نگهداری از او را دارد، مبتلا به زگیل تناسلی شده است. پیشنهاد میشود هر شخصی کسی که تماس پوستی با نوزاد دارد، در صورت امکان از دستکش استفاده کند. اگر دستکش در دسترس نبود قبل از برقراری تماس دست با پوست نوزاد، به مدت یک دقیقه دستهای خود را با آب گرم و صابون شستشو دهد تا از انتقال زگیل تناسلی به نوزادان پیشگیری شود.

۶.سوء استفاده جنسی از کودک
ششمین راه در نوزادان تقریباً دیده نمیشود یا احتمال وقوع بسیار کمی دارد. اما یکی از شایعترین راههای ابتلای کودکان به زگیل تناسلی، سوء استفادۀ جنسی از نوزاد است. در هر صورت هرگاه با کودک مبتلا به این عارضه روبه رو شدید، احتمال سوء استفاده جنسی از کودک را مد نظر خود قرار دهید و شرایط و عوامل را از این باب نیز بررسی نمایید.
مطالعه یشتر
علائم بروز زگیل تناسلی در نوزادان
- زگیلهای تناسلی معمولاً به صورت برجستگیهای گوشتی بدون ریشه و کوچک بر روی پوست نوزاد پدیدار میشوند.
- زگیلهای تناسلی گاهی به صورت بسیار کوچک و به شکل گل کلم یا به صورت کاملاً صاف و بدون برجستگی دیده میشوند.
- این ضایعات پوستی در پسران ممکن است کنار کیسه بیضه یا اطراف آلت تناسلی و مقعد دیده شوند، در دختران نیز فراوانی زگیل تناسلی، بیشتر در ناحیۀ فرج، دهانۀ رحم، واژن و اطراف مقعد میباشد.
- در مواردی نیز دیده شده که نوزاد مبتلا شده، دارای هیچ گونه علائم ظاهری نبوده است.
- ممکن است پوست بدن فرد مبتلا به زگیل تناسلی، دچار مقداری خارش و حساسیت شود. اما بسیار به ندرت شاهد بیمارانی بودهایم که دچار درد و ناراحتی شده باشند.

رابطه زگیل تناسلی با ابتلا به سرطان
ویروس «HPV» ممکن است باعث بروز انواع سرطانها شود. احتمال بروز بیماری سرطان تنها محدود به دوران ابتلا به زگیل تناسلی و مدت کوتاهی پس از آن نیست، این ویروس تا سالها و حتی دههها بعد از بروز عفونت، میتواند زمینه ساز ابتلای فرد به سرطان شود.
ابتلای طولانی مدت به ویروس«HPV» ممکن است باعث بروز سرطان دهانۀ رحم در زنان، دهان، حلق، آلت تناسلی و مقعد یا هر قسمت دیگری از بدن که ویروس «HPV» آن را آلوده کرده است، شود.
بیشتر بخوانید
تشخیص زگیل تناسلی در نوزادان
برای تشخیص ویروس «HPV» در نوزادان، نمیتوان از آزمایش خون استفاده کرد. زیرا دادههای به دست آمده در این روش، برای تشخیص ویروس زگیل تناسلی در نوزادان، قابل اتکا نیستند. در این مورد میتوان برای تشخیص زگیل تناسلی، از ظاهر زگیل کمک گرفت.
در حالت کلی برای تشخیص ویروس «HPV» میتوان از تست پاپ اسمیر که شامل جمعآوری نمونه از دهانه رحم میباشد استفاده کرد؛ اما این تست برای سنین بزرگتر قابل استفاده است و برای کودکان و نوزادان قابل استفاده نمیباشد.

مطالعه بیشتر
درمان زگیل تناسلی در نوزادان
برای درمان زگیل تناسلی در نوزادان و کودکان از چند روش متفاوت همراه با هم استفاده میشود. دو روشی که در زیر آمده از متداولترین روشهای درمان این عارضه میباشد.
۱.منجمد کردن زگیل تناسلی با استفاده از نیتروژن مایع
برای استفاده از این روش درمانی، معمولاٌ باید به بیمارستانهای تخصصی پوست یا بیمارستانهای تخصصی اطفال مراجعه شود. در این روش پزشک مقداری نیتروژن مایع را بر روی زگیل قرار داده و آن را منجمد میکند. معمولاً هنگام استفاده از این روش، محل موردنظر به مدت دو یا سه روز تحریک شده و ممکن است برای نوزاد آزاردهنده و دردناک باشد.
۲.استفاده از داروهای موضعی
در این روش، پزشک برای درمان زگیل تناسلی داروهای موضعی تجویز میکند. رایجترین دارو برای استفاده در این روش، «ایمی کیمود» نام دارد. شما میتوانید این کرم را با نام تجاری «آلدارا» به راحتی از طریق داروخانههای معتبر تهیه نمایید. تأثیر مثبت این کرم در درمان زگیل تناسلی، در نوزادان توسط مراجع درمانی نیز تأیید شده است.
روش استفاده کرم آلدرا
طریقۀ استفادۀ این کرم، اینگونه است که باید سه بار در هفته، قبل از خواب این کرم را بر پوست قسمتهایی از بدن که ویروس در آن قسمتها انتشار یافته، قرار داده شود و صبح روز بعد به حمام رفته و شستشو شود. از پمادها و کرمهای دیگری نیز برای درمان این عارضه استفاده میشود. اما همانطور که گفته شد رایجترین کرم برای درمان زگیل تناسلی کرم «آلدارا» میباشد.
توصیه میشود برای درمان زگیل تناسلی در نوزادان از مراقبتهای پزشکی و درمانهای تأیید شدۀ پزشکی و داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص، استفاده کنید وهیچ گاه از درمانهای خودسرانه و خانگی استفاده نکنید. همچنین در استفاده از اسیدهای مختلف بر روی زگیل تناسلی بپرهیزید؛ زیرا استفاده از داروهای تأیید نشده ممکن است موجب تغییرات غیرطبیعی و حاد شدن مشکل شود.

۳.تزریق واکسن HPV
استفاده از واکسن ویروس «HPV» میتواند احتمال بروز سرطان دهانه رحم، مقعد، فرج،آلت تناسلی و غیره را تا حدود ۹۰ درصد کاهش دهد و همچنین میتواند از ابتلا به سرطان دهان و گلو که ممکن است به ویروس «HPV» مرتبط باشد را تا اندازۀ چشمگیری کاهش دهد. البته این واکسن برای نوزادان و کودکان زیر نه سال کاربرد ندارد و برای افراد با سن بالاتر تجویز و تزریق میشود.
چه زمانی برای درمان زگیل تناسلی در نوزادان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
- اگر زگیل در دهان کودک رشد کرده باشد فارغ از اینکه زگیل تناسلی باشد یا زگیل معمولی، باید نوزاد سریعاً توسط پزشک ویزیت شود.
- چنانچه رنگ هر زگیلی نسبت به قبل تغییر کرد، لطفاً برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه نمایید. تا اطمینان پیدا کنید که نوزاد به زگیل تناسلی مبتلا شده یا خیر.
- اگر زگیل رشد خیلی سریع داشته باشد و به شدت بزرگ شود، باید حتماً مورد بررسی قرار گیرد.
- چنانچه کودک شما احساس درد در ناحیه زگیل داشته باشد، نیاز به بررسی بیشتر خواهد داشت.
- اگر در مقعد یا اندام تناسلی نوزاد، زگیلی داشته ایجاد شده باشد که احتمال دهید ممکن است زگیل تناسلی باشد، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- در صورتی که زگیل عفونی شده باشد نیز باید سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید. علائم عفونت شامل داشتن رگههای قرمز، ترشح یا تب، بدون دلایل دیگر است که باید حتماً توسط پزشک بررسی شود.

سخن پایانی
زگیل تناسلی امروزه تبدیل به یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی در جهان شده است. اما اخیراً ابتلا به این ویروس در نوزادان و کودکان و در نواحی مختلفی از بدن مانند دهان و غیره نیز دیده شده است. این بدان معناست که این ویروس راههای انتقال سریعتر و متعددی دارد. البته در مورد ابتلای کودکان لطفاً احتمال تجاوز جنسی را نیز مورد بررسی قرار دهید. برای درمان این بیماری حتماً به پزشک مراجعه کنید و از درمان خودسرانه اجتناب کنید. مجموعه سی سیب تلاش کرد در این مطلب اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهد که امیدواریم برای شما سودمند بوده باشد.
باسلام کنار لبهای فرزندم از داخل دوعدد جوش هست یکی سمت راست یکی سمت چپ که از زمان نوزادی بوده آیا امکان داره این زگیل یا تبخال باشه یا خیر ؟
ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام.لازم هست به صورت حضوری توسط پزشک بررسی شود.