نگهداری از نوزاد تازه متولد شده و روشهایی مثل خواباندن یا جابجا کردن نوزاد از جمله مسائلی هستند که مادران باردار را بسیار نگران میکند. نوزادی که به تازگی متولد میشود، باید با احتیاط جابجا شود و تمامی فعالیتهای مرتبط با او باید با دقت صورت بگیرد. یکی از مهمترین عواملی که باید به آن توجه شود، روشهای خواباندن نوزاد است. دمر خوابیدن نوزاد در صورتی که به درستی انجام نشود، ممکن است خطرات بسیار زیادی برای کودک به همراه داشته باشد. یکی از مشکلات قطعی دمر خوابیدن نوزاد ، تنفس نامنظم و خفگی است. به همین دلیل از جمله مسائلی که پدر و مادر باید هنگام دمر خواباندن نوزاد به آن توجه کنند، تنفس آرام و عمیق نوزاد است. در صورتی که نوزادی دارید که بابت دمر خوابیدن او نگران هستید، به کمک این مقاله از مجموعه ۳۰ سیب، میتوانید تمامی نکات مربوط به دمر خوابیدن نوزاد را آموزش ببینید.
چگونه نوزاد را دمر بخوابانیم؟
اگر قصد دارید نوزاد خود را دمر بخوابانید، باید به چند مسئلۀ مهم توجه کنید. یکی از مسائل مهمی که باید قبل از دمر خواباندن نوزاد به آن توجه کنید، سطحی است که نوزاد روی آن قرار میگیرد. بهترین محل برای دمر خوابیدن نوزاد ، یک محل نرم و در عین حال مستحکم است که قابلیت فرو رفتن به سمت داخل را نداشته باشد. زیرا سطحی که نوزاد را روی آن دمر میخوابانید، بر تنفس نوزاد تأثیر گذار است. سطحی که نوزاد روی آن قرار میگیرد باید کاملاً صاف و یکدست باشد و هیچگونه پستی و بلندی نداشته باشد.
در صورتی که قبل از خواباندن نوزاد به آن شیر دادهاید، ابتدا باید آروغ او را بگیرید و مدتی صبر کنید و سپس نوزاد را بخوانید؛ زیرا این احتمال وجود دارد که نوزاد شیر را پس دهد. به دلیل اینکه نوزاد روی شکم خوابیده است، پس دادن شیر، ممکن است باعث خفگی نوزاد شود.
همچنین از قرار دادن وسایل اضافی در اطراف محل دمر خوابیدن نوزاد جداً خودداری کنید؛ زیرا همۀ این عوامل ممکن است باعث خفگی نوزاد شود. به عنوان مثال اسباببازیهایی که در اطراف محل خوابیدن نوزاد وجود دارند، ممکن است روی سر نوزاد بیافتند و تنفس او را با مشکل مواجه کنند.
برای خواباندن نوزاد به شکل دمر او را از سمت شکم روی سطح مورد قرار داده،سپس گردن نوزاد را به یک سمت خم کرده و راه بینی و دهانش ر اباز بگذارید و دستان نوزاد در دو طرف صورت آزاد قرار بگیرد.
فواید دمر خوابیدن نوزاد
در ادامۀ این مطلب از مجموعه ۳۰ سیب به بررسی فواید دمر خوابیدن نوزاد میپردازیم.
۱.کمک به خزیدن نوزاد
یکی از مهمترین فواید دمر خوابیدن نوزاد این است که پس از بیدار شدن میتواند بدن خود را حرکت دهد و به کمک خزیدن به سمت پشت برگردد. این حرکت کردن در صورتی که چند روز یا چند ماه به شکل مداوم تکرار شود، میتواند به خزیدن نوزاد کمک کند و در نتیجه فعالیت او را افزایش دهد. دمر خوابیدن نوزاد یکی از روشهای مفید برای کمک به کودک است تا به تنهایی حرکت کند. البته باید مراقب باشید که این دمر خوابیدن نوزاد باعث ایجاد خفگی یا مشکلی برای نوزاد نشود. همچنین بهتر است همیشه نوزاد را دمر نخوابانید؛ زیرا این موضوع ممکن است، خطرناک باشد و باعث سندروم مرگ ناگهانی شود.
۲.نگه داشتن سر توسط نوزاد
اگر نوزاد چند ماهه را از نزدیک دیده باشید، متوجه میشوید که این نوزادان نمیتوانند سر خود را ثابت بر روی گردن نگه دارند و به تکیه گاه احتیاج دارند. دلیل این موضوع این است که غضروف و استخوانهای نوزاد تازه متولد شده هنوز نرم هستند و به اندازۀ کافی سفت و محکم نشدهاند. به همین دلیل دمر خوابیدن نوزاد میتواند به این موضوع کمک کند. هنگامی که نوزاد از خواب برمیخیزد، میتواند سر خود را بالا بیاورد و به سمت کمر متمایل کند.
۳.جلوگیری از مرگ اتفاقی نوزاد
بسیاری از نوزادان به دلیل اینکه توانایی حرکت دادن سر خود را ندارند، نمیتوانند از مرگ اتفاقی جلوگیری کنند. مرگ اتفاقی زمانی ایجاد میشود که ابزاری باعث مرگ تنفسی نوزاد شود؛ اما دمر خوابیدن نوزاد در صورتی که با مراقبت و به شکل صحیح انجام شود، میتواند به مرور زمان این موضوع را به نوزاد بیاموزد که باید سر خود را حرکت دهد و از اشیایی که باعث وقوع مرگ اتفاقی میشوند، دوری کند.
۴.جلوگیری از صاف شدن پشت سر نوزاد
استخوانهای سر نوزادی که تازه متولد شده است بسیار نرم هستند و ممکن است خیلی راحت شکل بگیرند. اگر نوزاد بیش اندازه به پشت بخوابد، این امکان وجود دارد که پشت سر او صاف شده و برآمدگی کاملاً از بین برود. یکی از راههای جلوگیری از این اتفاق دمر خوابیدن نوزاد است. این کار باید به صورت متعادل انجام شود. بدین معنا که طی مدت زمان خاصی نوزاد دمر خوابانده و مدتی به پشت خوابانده شود تا کاملاً تعادل برقرار باشد.
۵استحکام ماهیچهها
همانطور که گفته شد، دمر خوابیدن نوزاد باعث میشود، نوزاد خزیدن را یاد بگیرد. حرکت کردن پیوسته و خزیدن نوزاد علاوه بر اینکه میتواند بر فعالیتهای نوزاد مؤثر باشد و توانایی او را در حرکت کردن و جابجا شدن افزایش دهد، بر استحکام و قدرت ماهیچههای او نیز تأثیر بسیار زیادی دارد. به کمک دمر خوابیدن نوزاد ، میتوانید قدرت استخوان و بافت جسمانی نوزاد را افزایش دهید.
معایب دمر خوابیدن نوزاد
در ادامۀ این مطلب از مجموعه۳۰ سیب، معایب دمر خوابیدن نوزاد را بیان خواهیم کرد.
۱.انتقال آلودگی به دهان نوزاد
یکی از معایب دمر خوابیدن نوزاد این است که اگر روی سطح تشک یا لحاف، باکتری و میکروب وجود داشته باشد، از این طریق ممکن است این آلودگیها وارد دهان نوزاد شده و باعث بروز بیماریهای مختلفی در کودک شود. علت این موضوع این است که بسیاری از کودکان معمولاً با دهان باز میخوابند؛ در نتیجه احتمال انتقال این میکروبها و آلودگیها بیشتر خواهد بود. همچنین بدن کودک نسبت به میکروبها مقاومت کمتری نسبت به افراد بزرگسال دارد. به همین دلیل کودکان خیلی سریعتر نسبت به این آلودگیها واکنش نشان میدهند. اولین موضوع مهم برای دمر خواباندن نوزاد روی یک سطح، تمیز نگه داشتن لحاف یا تشک و شستشوی مداوم آن است. در مرحلۀ بعد بهتر است هنگام قرار دادن بدن کودک بر روی این سطح دقت بسیار زیادی داشته باشید.
۲.مشکلات تنفسی
در صورتی که محل قرار گرفتن نوزاد بسیار نرم و دارای فرورفتگی باشد، نوزاد ممکن است با مشکلات تنفسی مواجه شود. در صورتی که نوزاد در این فضا به دام بیافتد و نتواند اکسیژن و هوای اطراف خود را دریافت کند، هوای بازدم خود را تنفس میکند. به همین دلیل مقدار زیادی کربن دی اکسید وارد ریهها و ششهای نوزاد شده و در جریان خون و گردش پیدا میکند و همین امر میتواند باعث مرگ یا مشکلات تنفسی نوزاد شود.
۳.افزایش گرمای بدن نوزاد
به طور کل دمر خوابیدن نوزاد ممکن است باعث افزایش گرمای بدن نوزاد شود. اگر گرمای بدن نوزاد بیش از حد افزایش یابد، باعث بروز تب و بیماری در نوزاد میشود. در صورتی که نوزاد خود را دمر میخوابانید، سعی کنید طی زمانهای معینی دمای بدن نوزاد را بررسی کنید. در صورتی که دما نسبت به حالت اولیه افزایش پیدا کرد، بلافاصله موقعیت خوابیدن نوزاد را تغییر دهید؛ زیرا این موضوع ممکن است برای بسیاری از نوزادان اتفاق بیافتد.
۴.رفلاکس معده نوزاد
از جمله اتفاقات شایع که ممکن است پس از دمر خوابیدن نوزاد با آن مواجه شوید، رفلاکس معده یا بالا آمدن اسید معدۀ نوزاد است. به دلیل اینکه نوزاد تنها از شیر تغذیه میکند، احتمال اینکه اسید معده بالا بیاید، بسیار زیاد است. به همین دلیل است که حتماً پس از مصرف شیر باید آروغ نوزاد گرفته شود تا مشکل معده و همچنین مشکل تنفسی رخ ندهد. میتوانید پس از شیردهی اندکی صبر کنید و سپس نوزاد را دمر بخوابانید. با این وجود باز هم امکان رفلاکس معده وجود دارد. بخش خطرناک این قضیه اینجا است که در صورتی که رفلاکس معده باعث بالا آمدن شیر شود، دمر خواباندن نوزاد ممکن است سبب شود شیر در گلوی نوزاد گیر کرده و باعث خفگی نوزاد شود.
۵.احساس آزردگی در کودک
کودکان نمیتوانند احساسات و خواستههای خود را به طور واضح بیان کنند و خواستههای خود را تنها با علائمی مثل گریه یا حالت صورت نشان میدهند. با این حال در صورتی که بیش از حد نوزاد را دمر بخوابانید، ممکن است نوزاد احساس آزردگی و ناراحتی در زمان خواب داشته باشد. نوزادان نیز مانند افراد بزرگسال علاقه دارند که در محل نرم و به شکل راحتی استراحت کنند. بنابراین باید هنگام خواباندن نوزاد به این موضوع نیز توجه داشته باشید و آرامش و آسایش نوزاد، هنگام خواب را اولویت اصلی خود قرار دهید.
چه سنی برای دمرخواباندن نوزاد مناسب است؟
طبق نظریاتی که کارشناسان و پزشکان در این باره ارائه میدهند، بهترین زمان برای دمر خوابیدن نوزاد زمانی است که کودک به اندازۀ کافی قدرت حرکت کردن، خزیدن و ثابت نگه داشتن سر بر روی گردن خود را داشته باشد. معمولاً از یک سالگی به بعد این توانایی در کودکان ایجاد خواهد شد. به همین دلیل میتوانید پس از یک سالگی و با رعایت نکات گفته شده، کودک را دمر بخوابانید و حتی گاهی اوقات ممکن است مشاهده کنید نوزاد حین خوابیدن حرکت کند و به شکل دمر بخوابد. در این حالت جای هیچ گونه نگرانی نیست؛ زیرا کودک توانایی این را پیدا کرده است که از عواملی که باعث ایجاد خفگی میشوند دوری کند. با این حال شما میتوانید تا زمان سه سالگی هنگام دمر خوابیدن نوزاد مراقبتهای لازم را داشته باشید تا از بروز هرگونه خطرات احتمالی جلوگیری کنید.
نکات مهم درباره محل خوابیدن نوزاد
همانطور که گفته شد، یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار بر مرگ اتفاقی و ناگهانی نوزاد، وسایل مختلفی هستند که در محیط اطراف نوزاد قرار دارند.
- یکی از نکاتی که هنگام خوابیدن نوزاد باید رعایت کنید، این است که از یک ملحفه یا پتوی سبک برای پوشش بدن نوزاد استفاده کنید و به هیچ وجه پتو را به طور کامل روی سر نوزاد قرار ندهید. این اتفاق سبب میشود میزان اکسیژن در محیط اطراف بدن نوزاد کاهش یافته و باعث خفگی نوزاد میشود.
- یکی از عوامل مهم دیگری که باعث ایجاد حس خفگی در نوزاد میشود، وجود دود در هوای اطراف نوزاد است. به همین دلیل هر گونه سیگار کشیدن در محیط اطراف نوزاد بسیار خطرناک است.
- نوزاد را در تختی که مخصوص افراد بزرگسال است یا روی سطحی که هیچگونه حفاظ و نگهدارندهای ندارد قرار ندهید. این موضوع به خصوص برای کودکانی که توانایی حرکت کردن، پیدا کردهاند بسیار خطرناکتر است.
- هرگونه وسیلهای که سبب میشود پتوی نوزاد یا گوشهای از لباس نوزاد به آن گیر کند و باعث ایجاد خفگی نوزاد شود را از محیط اطراف کودک دور کنید.
سخن پایانی
در این مقاله از مجموعه ۳۰ سیب به طور کامل دربارۀ دمر خوابیدن نوزاد و نکات مربوط به آن صحبت شد. بسیاری از کودکان پس از یک یا دو سالگی میتوانند به صورت خود به خودی به شکل دمر بخوابند و این موضوع هیچ گونه نگرانی به همراه نخواهد داشت؛ اما برای نوزادانی که توانایی حرکت کردن ندارند، دمر خوابیدن میتواند یک موضوع نگران کننده باشد که شما میتوانید با استفاده از روشهایی که در این مقاله ذکر شد این موضوع را کنترل کنید و از بروز اتفاقات و حوادث ناگوار برای نوزاد جلوگیری کنید.