زمان مطالعه: 7 دقیقه
۴ دیدگاه

تمام آن چیزی که باید درباره آب دادن به نوزاد بدانید

آب دادن به نوزاد

تایید شده توسط هیئت علمی 30سیب

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک، مشاوره بگیرید.

ممکن است والدین با خود فکر کنند نوزاد تازه متولد شده آن‌ها هم تشنه می‌شود و با آب دادن به نوزاد می‌توانند این احساس او را برطرف کنند. قطعا نوزاد هم احساس تشنگی می‌کند اما برای برطرف کردن این احساس او باید از روش‌های دیگری استفاده کنید. والدین این دغدغه را دارند که آیا می‌توانند به نوزاد خود آب بدهند؟ این آب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ آب دادن را از چه سنی شروع کنند و…؟ در این مقاله به بررسی جنبه‌های مختلف دادن آب به نوزاد می‌پردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

از چه زمانی نوزاد می‌تواند آب بنوشد؟

والدین می‌توانند بعد از شش ماهگی به نوزاد خود در مقدار بسیار کم آب بدهند. وقتی به نوزاد قبل از شش ماهگی آب بدهید، تعادل الکترولیتی بدن او به هم می‌خورد. در عین حال هم این کار موجب می‌شود تا کالری، پروتئین و مواد ضروری را به خوبی دریافت نکند. 

با وجود این که والدین می‌توانند از شش ماهگی به نوزادان خود آب بدهند، طبق پژوهش‌های آکادمی اطفال آمریکا، آب دادن قبل از ۱۲ ماهگی اختیاری است؛ زیرا بخش زیادی از شیر مادر از آب تشکیل شده است. البته این نکته را هم باید در نظر بگیرید که توصیه‌های مربوط به نوشاندن آب به نوزاد در سراسر جهان متفاوت است و اختلاف نظراتی وجود دارد.

نوزادان چه میزان آب می‌توانند بنوشند؟

آکادمی اطفال آمریکا پیشنهاد می‌کند که از ۶ ماهگی می‌توانید به صورت روزانه حدود ۲۲۷ میلی‌لیتر آب به نوزاد خود بدهید. با این حال، بهتر است میزان آب بین ۵۹ الی ۱۱۸ میلی‌لیتر در روز باشد تا این آب جایگزین مواد مغذی با ارزش و شیر مادر یا شیر خشک نشود. اگر نگران تشنگی نوزاد هستید، می‌توانید سطح انرژی و تعداد پوشک خیس او را در طول روز بررسی کنید. به طور کلی نوزادان باید در هر ۲۴ ساعت چهار الی شش پوشک را خیس کنند.

آب دادن به کودک با لیوان

نحوه صحیح آب دادن به نوزاد

می‌توانید برای آموزش نوشیدن آب به نوزاد، آب را درون فنجان بریزید و برای راحتی کار نی هم در آن بگذارید. شاید باورش سخت باشد اما آموزش دادن نوشیدن آب می‌تواند کمی سخت باشد و نوزاد به مرور زمان باید این کار را یاد بگیرد. از آن جایی که آب رقیق است، در زمان نوشیدن، زبان و ماهیچه‌های بلع باید بسیار سریع‌تر کار کنند. اگر در دفعات اول نوشیدن آب، کودک شما به سرفه می‌افتد، کاملا طبیعی است. او در حال یادگیری نوشیدن چیزی است که بلع آن با تغذیه از سینه یا شیشه شیر متفاوت است. وقتی نوازد مهارت نوشیدن آب را کسب کند، از میزان سرفه‌ها کم می‌شود.

از آب دادن با بطری خودداری کنید. نوشیدن آب از بطری می‌تواند منجر به مصرف بیش از حد آب شود. در عین حال، برای رشد مهارت‌های حرکتی دهان و دادن هم مفید نیست. بهترین راه استفاده از فنجان و نی است. این گونه کودک یاد می‌گیرد که چه میزان آب در دهان خود بریزد و ایمنی کافی هم وجود دارد.

از فنجانی استفاده کنید که سبک، کوچک و بی‌خطر باشد. میزان آبی که در آن جای می‌گیرد بسیار کم باشد تا کودک خود را زیاد خیس نکند و بتواند به راحتی آن را در دست خود نگه دارد. قبل از خریدن لیوان نی دارد، ابتدا طرز استفاده از نی را به کودک یاد بدهید. وقتی کودک استفاده از نی را یاد بگیرد، به سادگی می‌تواند با لیون نی دارد هم کار کند.

نوزادان چه نوع آبی می‌توانند بنوشند؟

برای نوشاندن آب به نوزاد نیازی نیست از محصول خاصی استفاده کنید. او هم می‌توانند همان آبی را بنوشد که سایر اعضای خانواده از آن استفاده می‌کنند. با این حال، همیشه کیفیت آب منطقه خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که برای آشامیدن خطری ندارد. به فرزند خود آب گازدار هم ندهید زیرا اکثر این نوع نوشیدنی‌ها دارای سدیم هستند و منجر به نفخ، رفلاکس و جمع شدن گاز می‌شوند.

منع دادن آب گاز دار به نوزاد

آیا تغذیه با شیر مادر، آب بدن نوزاد را تامین می‌کند؟

آب دادن به نوزاد نباید موجب تداخل تغذیه‌ای شود. در بدو تولد، شکم نوزاد حدود یک الی دو قاشق چای‌خوری یا ۵ الی ۱۰ میلی‌لیتر جای دارد. مسلما شکم او زود پر و خالی می‌شود و برای همین هم در طول شبانه‌روز مدام باید شیر بخورد. حال فکر کنید این شکم کوچک با ماده‌ای که برای او هیچ فایده‌ای ندارد، پر شود. دیگر جایی برای شیر، ویتامین‌ها، مواد معدنی، چربی‌ها و کالری‌های مهم در معده او باقی نمی‌ماند. شکم او در شش ماهه اول به تدریج رشد می‌کند و ظرفیت آن چیزی حدود ۸۰ الی ۱۵۰ میلی‌لیتر می‌شود.

شیر مادر از ۸۷ درصد آب تشکیل شده است. همان طور که اشاره شد، نوشاندن آب به نوزاد قبل از دوازده ماهگی اختیاری است. اگر فرزند شما بیشتر از یک سال سن دارد، باید به او آب بدهید. حداقل آب مصرفی برای کودک دوازده الی بیست و چهار ماهه حدود ۲۳۷ میلی‌لیتر است. در واقع، این آب باید در کنار شیر به او داده شود. کودکان در این سن غذای جامد بیشتری می‌خورند و اگر از نوشیدن آب خودداری می‌کنند، سعی کنید این میزان آب را در طول روز و به صورت تدریجی به آن‌ها بدهید.

آب دادن به نوزاد با شیشه شیر

چگونه متوجه شویم کودک آب کافی دریافت می‌کند؟

اگر نوزاد حداقل ۴ الی ۶ پوشک را در طول شبانه روز خیس می‌کند، بدن او آب کافی دارد. کم آبی علائمی دارد که شما می‌توانید این علائم را مشاهده کنید و در صورت وجود آن‌ها، به نوزاد خود آب بدهید. علائم کم آبی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • لب‌های ترک‌خورده و خشکیده
  • میزان اشک کم در هنگام گریه کردن
  • چشم‌های گود رفته
  • ادرار تیره رنگ
  • خواب‌آلودگی زیاد
  • بدخلقی
  • فرورفتگی در بخش نرم بالای سر

اگر فرزند شما این نشانه‌ها را دارد، ابتدا با پزشک مشورت کنید و سپس به او آب بدهید.

در صورت عدم تمایل کودک به نوشیدن آب باید چه کار کرد؟

اگر فرزند شما علاقه‌ای به نوشیدن آب ندارد، در انتخاب ظرف و لیوان دقت کنید. سعی کنید لیوانی را انتخاب کنید که برای کودک جذابیت داشته باشد. بهتر است خودتان هم لیوانی در دست بگیرید و جلوی او آب بنوشید تا بتواند حرکت شما را تقلید کند. او را به نوشیدن آب تشویق کنید. 

همچنین می‌توانید آب را درون فنجانی بریزید که سر آن بسته نباشد و او بتواند درون آن را ببیند. فنجان را روی میز قرار دهید و برای جلب توجه او روی میز ضربه بزنید. مقداری از آب فنجان را خودتان بنوشید. کمی با بازی کنید تا فرزند شما به آن جلب شود. همچنین می‌توانید چند برگ تازه نعناع یا تکه‌های میوه را درون آب بریزید تا عطر و طعم آن عوض شود.

آب دادن با نوزاد با لیوان

آیا باید آب جوشانده شده به نوزاد داد؟

ممکن است آب لوله‌کشی برای آب دادن به نوزاد مناسب نباشد. اگر درباره کیفیت آب لوله‌کشی خانه خود مطمئن نیستید، می‌توانید از بخش بهداشت محلی سوال بپرسید. اگر آب سالم نیست یا سنگین است، می‌توانید از آب بطری که در سوپر مارکت‌ها به فروش می‌رسد، استفاده کنید. همچنین می‌توانید آب لوله‌کشی را بجوشانید. اجازه دهید آب به مدت یک دقیقه بجوشد. سپس حدود سی دقیقه آن را کنار بگذارید تا در دمیا اتاق خنک شود. قبل از دادن آب له کودک هم کمی از آن را روی دست خود بریزید و میزان گرما را تست کنید.

آیا آب دادن به نوزادی که یبوست دارد، اشکالی ندارد؟

شما می‌توانید به نوزاد خود که دچار یبوست شده است، آب بدهید اما تمامی قوانین گفته شده در این حالت هم صدق می‌کنند؛ یعنی شما نمی‌توانید به فرزند زیر شش ماهه خود آب بدهید. میزان آب دریافتی هم باید همان مقداری باشد که پیشتر اشاره کردیم. برای درمان یبوست می‌توانید با پزشک کودک تماس حاصل کنید. همچنین می‌توانید به فرزند خود که می‌تواند غذای جامد بخورد، گلابی، آلو، هلو، لوبیا، دانه چیا، دانه کتان، آووکادو و انواع توت‌ها را بدهید.

به هیچ وجه برای درمان یبوست شیر خشک را با آب بیشتری رقیق نکنید. رقیق کردن شیر خشک می‌تواند بسیار خطرناک باشد و منجر به مسمومیت با آب شود. همچنین ممکن است از میزان مواد مغذی دریافتی کودک بکاهد. برای همین در هنگام مخلوط کردن آب با شیر خشک به دستور روی آن توجه کنید. در صورتی که پزشک نوزاد توصیه خاصی در این باره کرده است، به حرف او گوش دهید و سر خود دست به چنین اقدامی نزنید.

علائم مسمومیت با آب در نوزادان چیست؟

برخی از نوزادان زود آب نوشیدن را یاد می‌گیرند و تمایل زیادی به آب پیدا می‌کنند. شما نباید بیش از حد به فرزند خود آب بدهید زیرا ممکن است او با آب مسموم شود. این امر موجب به هم خوردن تعادل الکترولیت‌ها و حتی تشنج می‌شود. علائم مسمومیت با آب عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • خستگی
  • استفراغ
  • خیس کردن بیش از ۸ پوشک در روز
  • گیجی
  • تغییر در خلق و خو

تشنگی بیش از حد کودک می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل اساسی باشد و باید با پزشک در این بار مشورت کنید. وقتی بیشتر از نیاز نوزاد به او آب دهید، این آب وارد خون او می‌شود. خون رقیق می‌شود. در نتیجه، از میزان الکترولیت‌هایی مانند سدیم خون کاسته می‌شود و ممکن است کودک به هیپوناترمی (Hyponatremia) یا کم سدیمی خون شود. از طرفی هم به کلیه‌های نوزاد فشار وارد می‌شود. کلیه کودکان بسیار کوچک است و به اندازه کلیه بزرگسالان تحمل ندارد.

مسمومیت نوزاد با آب

کلام آخر

در این مقاله تمام ان چیزی که باید درباره آب دادن نوزاد بدانید را بررسی کردیم. نحوه آب دادن، میزان آب در طول روز، تاثیر سن بر مقدار آب و… را توضیح دادیم. همان طور که مطرح شد، نیازی نیست به نوزاد خود تا قبل از دوازده ماهگی آب بدهید زیرا بخش زیادی از شیر مادر از آب تشکیل شده است و نیاز بدن نوزاد را تامین می‌کند. شما از چند ماهگی به نوزاد خود آب دادید؟ تجربه شما در این باره چیست؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

منابع:

healthline.com

pampers.com

solidstarts.com

۴ دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

سایر مقالات دسته ‌ نوزاد :
نوزاد